Cum scapi de tusea care nu-ti mai da pace?

Sigur te-ai confruntat macar o data cu genul acela de tuse suparatoare, care te apuca in cele mai nepotrivite momente si persista mult timp dupa o gripa sau o raceala. Sigur ai incerca orice ca sa scapi de ea. Asa ca afla care sunt cele mai bune solutii in acest sens.

Tusea este de doua feluri, asa cum probabil ai auzit de nenumarate ori: seaca – atunci cand nu este insotita de secretii, si productiva – cand eliminam mucus care ajuta la curatarea cailor respiratorii si a plamanilor. Pe langa tusea declansata de raceli sau de  gripe, exista si tusea cauzata de alergii, sinuzita, astm sau bronsita. Sa nu uitam de tusea fumatorilor, care apare din cauza faptului ca fumul de tigara paralizeaza perii din nas care ajuta la eliminarea periodica a mucusului din sistemul respirator. Astfel, organismul se vede nevoit sa elimine secretiile prin tuse. Din cauza sinuzitei sau alergiilor, mucusul coboara din caile nazale catre gat contribuind la declansarea tusei. De aceea, trebuie sa cunoastem exact cauza declansarii tusei pentru a o putea trata corespunzator.



Cum amelioram tusea?

De aceasta data ne vom concentra pe tusea cu care ne alegem cei mai multi in sezonul rece, nu pe cea cronica. In primul rand, atunci cand tusim, este bine sa bem multe lichide, pentru ca hidratarea ajuta la fluidizarea mucusului. Ceaiul cald este foarte util la calmarea gatului iritat, care duce la declansarea tusei. De asemenea, dusurile calde sunt utile pentru ca decongestioneaza nasul si ajuta la calmarea tusei.

Solutii pentru tusea uscata

Iata o serie de remedii naturale care te ajuta sa expectorezi cand ai tuse uscata:

  • radacina fiarta de lemn dulce, indulcita cu miere;
  • gargara cu sare de mare, de 2-3 ori pe zi;
  • o lingura de miere amestecata cu un catel de usturoi pisat si cu o lingura de suc de lamaie;
  • sirop de muguri de brad sau de pin;
  • gel de aloe vera amestecat cu miere.

Remedii pentru calmarea tusei productive

  • o felie de lamaie cu piper si sare, consumata atunci cand apare un atac de tuse, ajuta la reducerea intensitatii acestuia;
  • inhalatii cu frunze de menta si eucalipt fierte;
  • ceai de ghimbir, cate o cana de trei ori pe zi;

  • cate o lingura de suc de ceapa mixat cu miere, de trei ori pe zi;
  • cateva linguri pe zi de suc de ridiche neagra, care se obtine prin turnarea mierii in scobitura unei ridichi, dupa care se lasa la macerat peste noapte.

Ce luam de la farmacie

Bineinteles, la farmacie poti gasi o gama diversa de remedii utile pentru tuse, la care este cel mai bine sa apelezi, mai ales daca tusea este intensa si persista. Decongestionantele elibereaza caile nazale prin reducerea inflamatiei mucoasei, dar si prin reducerea productiei de mucus. In plus, usuca mucusul din plamani si deschid caile respiratorii.

Supresoarele pentru tuse sau expectorantele te pot ajuta cand tusea nu te lasa sa te  odihnesti sau iti provoaca dureri in piept. Supresoarele sunt utile in cazul in care suferi de tuse uscata, pentru ca reprima reflexul de a tusi, dar nu este bine sa le folosesti in exces. Expectorantele ajuta la subtierea mucusului, care este astfel mai usor de eliminat, si sunt utile in cazul in care suferi de o tuse care produce mucus gros.

Farmacistii Catena recomanda spray-ul Propolis cu Argint coloidal fara alcool, care cotribuie la dezinfectarea cailor respiratorii superioare, a cavitatii bucale si la indepartarea mirosurilor neplacute ale gurii si improspatarea respiratiei.. Nu contine coloranti si conservanti, si poate fi administrat inclusiv copiilor (dupa varsta de trei ani). Mai multe detalii despre produs gasiti AICI!

Text: Bianca Badescu