Dada: pozitivism, avangardism, realism

-0a0shutterstock_17400000Lumea Dada este un taram de poveste, un taram creionat in culori vii, in materiale deosebite, unde la loc de cinste troneaza frumosul, bunul-gust. Oricat de mult ti-as descrie aceasta lume fermecata, pana nu-i vei calca pragul, pana nu-i vei descoperi minunile, nu ai sa-i poti intelege spiritul, ideea pe care o promoveaza si pe care o sustine de ceva ani incoace.

Este o lume absolut fascinanta, o lume in care manufactura costumelor de film si a gentilor cu poveste te invaluie intr-un voal satinat, fin, al caror gust si miros, odata prinse, nu le vei mai putea uita. Dada insa nu-ti pune totul pe tava, te lasa sa-i afli secretele incetul cu incetul. E ca si cum ai gusta din prajitura ta preferata si, pentru ca este atat de buna, nu vrei s-o termini pe toata din prima.

 

In lumea gri a Bucurestilor…

 

La inceputurile sale, in anul 1991, magazinul Dada de pe strada Tache Ionescu aducea ceva nou in peisajul Bucurestilor. Era tapetat cu ziare si nu vindea doar visuri frumos ambalate. Exprima o lume aparte, in care sotii Oana si Vlad Paunescu si-au dorit sa arate intregii lumi modul lor de a o privi. L-am putea considera curaj, la fel cum si curentul dadaist respingea cultura traditionala. De unde-i vine numele? E simplu… e o dubla afirmatie… Dada, ce exprima incantare, pozitivism, idealul catre valoarea adevarata, inestimabila a lucrurilor.

{besps}articole_februarie/dada|width=400|height=400{/besps}

 

Patrunzand in magazinul Dada, din Strada Tache Ionescu numarul 1, nu vei gasi doar haine si atat. Vei intalni hainute jucause, chiar si o colectie capsula ”Fashion2Movie” inspirata din costumele de film… Aaaaa, si daca nu stiai, Fabrika Dada se ocupa chiar cu manufactura acestor costume si se poate lauda cu productii precum “Cold Mountain”, “Le Concert”, “Nunta Muta”, “Adam Resurrected”, “The Three Musketeers” si lista poate continua (www.dada-costumes.com). Dada incurajeaza designerii de costume de film din toata lumea care vor sa colaboreze pentru realizarea proiectelor, sa vina in Romania, punandu-le la dispozitie, de la transport, la cazare si tot ceea ce mai este nevoie pentru ca acestia sa se poata concentra doar asupra muncii.

 

Unul pentru toti, toti pentru unul

De ceva timp, Dada s-a retras din mallurile bucurestene, pentru ca pur si simplu nu se mai regasea. Cu toate acestea, realizeaza in continuare gentile atat de apreciate si de cautate, create in spiritul clientelor atipice, intr-un spirit original, din piele atent selectionata si din materiale inovatoare. Fiecare geanta are povestea ei, este lucrata de la inceput si pana la sfarsit de o singura persoana, primind un nume unic, care sa i se potriveasca fiecarei femei in parte, care sa o faca sa se simta vie, admirata, invidiata. Atunci cand vei incerca sa iti alegi o geanta din multitudinea de genti expuse, o vei recunoaste cu siguranta pe cea care a fost special faurita pentru tine. Daca nu te poti hotari asupra ei, insa ai cateva idei despre cum ai vrea sa fie, la Dada poti sa fii designerul propriei genti pentru ca iti poti comanda orice model pe orice tip de piele sau culoare in functie de stilul pe care il adopti. Daca nu esti din Bucuresti, in alegerea gentii potrivite vine si site-ul www.dada.ro, unde sectiunea Dadazin iti va transforma visul in realitate.

La Dada se lucreaza in echipa, iar designerii Edita Lupea, Ioana Covalcic si Oana Paunescu au niste maini fermecate, caci din mainile lor ies adevarate opere de arta. Pisica neagra este si ea un fel de simbol, si asta pentru ca toti cei care lucreaza la Dada sunt iubitori de animale.

Volume, croieli complicate, fabuloase te vor cuceri cu siguranta, un mix de nou cu vechi, de proaspat si putin uitat. In plus, Dada detine un showroom si un restaurant in aceeasi cladire, un fusion intre stilul urban, un univers in miscare, o impletire de anotimpuri, de gusturi, o atmosfera calda, relaxanta, mai mult decat un concept.

Ar mai fi multe de spus, dar am sa te las pe tine, cititoareo, sa cauti comorile si sa le descoperi. Nimic nu poate fi mai incitant, mai palpitant…

 

Text: Ruxandra Raica

Foto: Sabina Ghiormescu