Designerul Andra Andreescu: “Imaginea pe care o abordam poate stabili punti de comunicare sau le poate intrerupe”

PRINCIPALA-ANDRAAndra Andreescu este un tanar designer care cucereste incet, dar sigur piata de fashion din Romania. Creatiile ei pot fi usor recunoscute datorita liniilor minimaliste si pielii pe care o utilizeaza si despre care am putea spune ca este un fel de semnatura. In plus, Andra marturiseste ca obiectul ei vestimentar preferat este chiar geaca de piele, care, apropo, este in trend toamna aceasta.

 

Tonica: Cand ai inceput sa realizezi primele creatii si care sunt materialele care iti permit sa te exprimi cel mai bine?

Andra Andreescu: Acum trei ani, dupa ce am amenajat atelierul si am facut primele angajari, au luat nastere primele creatii ce au fost doar creionate pana la acel moment. In general, folosim materiale naturale iar produsele lucrate in piele ne caracterizeaza cel mai bine. Asa ne-am creat o identitate, iar astazi, cand scoatem un produs nou, simt exact aceeasi bucurie ca la primul produs.

 

Tonica: Ai lucrat ca manechin, asadar am avut posibilitatea de a te admira si din aceasta postura. Te-a ajutat experienta de pe podium pe acest nou drum?

A.A.: A fost un prim pas catre aceasta lume, dar totusi  nimic din ce am trait ca manechin nu m-a ajutat in ceea ce fac la momentul actual. Acum vad aceasta lume din alt unghi, cu alta experienta si mult mai multa pasiune. Am evoluat odata cu aceasta industrie ce ia amploare pe zi ce trece si imi doresc sa tin pasul cu ea!

 

Creatie-Andra-Andreescu-2Tonica: Care este piesa vestimentara care crezi ca nu ar trebui sa-i lipseasca niciunei femei din garderoba si, implicit, preferata ta?

A.A.: Sunt, cu siguranta, cateva piese-cheie care nu trebuie sa lipseasca din garderoba unei femei, dar preferata mea este geaca de piele pe care o port aproape in orice situatie.

 

Tonica: Cum reusesti sa te diferentiezi de ceilalti tineri designeri si cum poate fi recunoscut stilul tau?

A.A.: Cea mai mare bucurie pentru mine ca designer a fost atunci cand am observat ca oamenii imi recunosc stilul fara sa vada o eticheta. Mi-a fost foarte greu sa-mi creez o identitate si am dobandit-o in momentul in care mi-am dat seama ca trebuie sa ma regasesc pe mine in ceea ce creez! Faptul ca lucrez in piele este ceea ce m-a diferentiat de alti designeri, linia minimalista si elementele de lucru manual.

 

Tonica: Cui sunt adresate hainele pe care le creezi si cat de important este sa-ti consiliezi clientii?

A.A.: Avand in vedere ca-mi desfasor activitatea in atelier, sunt in stransa legatura cu toate clientele care-mi calca pragul si le pot consilia. Tocmai de aceea din ce in ce mai multa lume apeleaza la designerii  romani!

 

Creatie-Andra-Andreescu-3Tonica: Ce ne recomanzi sa purtam toamna aceasta in materie de culori si modele?

A.A.: De la nuante calde si luminoase pentru inceputul de toamna la Drama Queen, extrem de mult negru cu accente de piele, mixuri  de gri cu tuse rafinate de visiniu sau ocru. Vesi otine astfel un look de toamna rafinat.

 

Tonica: Cum te ajuta experienta de viata din punct de vedere al inspiratiei?

A.A.: Pentru inspiratie, nu ai nevoie decat de o minte relaxata, libera, deschisa la nou. Experienta intervine atunci cand pui totul in practica!

 

Tonica: Ce ti-ar placea sa vezi in mod deosebit pe podiumurile de fashion din Romania?

A.A.: Mi-ar placea ca si Romania sa poata demonstra in acest domeniu coerenta, dedicatie, lipsa fricii si asumare. Desigur, asta pretind de la mine si de la creatiile mele.

 

Creatie-Andra-Andreescu-4Tonica: In ultimul timp, auzim tot mai mult termeni precum “consiliere personala” sau “personal shopper”. Cat de importanti sunt acesti termeni pentru o persoana publica, de exemplu?

A.A.: Cred ca imaginea pe care o abordam poate stabili punti de comunicare sau le poate intrerupe. Cred ca aspectul nostru exterior ne ajuta sa spunem povestile corecte despre noi. Mi se pare elementar sa acordam atentie modului in care ne construim imaginea. Pentru mine, acest lucru este o dovada de educatie si de respect fata de public. Desigur, cand nu prezentam abilitati in acest domeniu, importanta unui specialist este elementara.

 

Tonica: Tu esti unul dintre putinii designeri cu studii, lucru care se reflecta si in creatiile tale. Ce parere ai despre moda strazii?

A.A.: Moda strazii este intr-o continua dezvoltare iar pentru asta un mare aport o au bloggerii de moda si street style. Am inceput sa ne informam mult mai mult si asta se reflecta in stilul nostru de zi cu zi. Lumea e deschisa si pregatita sa adopte mai multa atitudine.

 

Tonica: Ce proiecte ai in plan in viitorul apropiat?

A.A.: In 3 ani de activitate am adunat oameni extraordinari cu care colaborez si formam deja o echipa cu care am multe planuri de viitor, cu promisiunea sa va tinem la curent cu tot ce urmeaza!

 

Text: Ruxandra Raica