Iuliana Tudor: „Au fost cateva momente care m-au obligat sa-mi reconsider viata”

Prezentatoarea TVR Iuliana Tudor face parte dintre acei oameni constienti ca o lume mai buna se cladeste cu ceea ce face mai bun fiecare dintre noi. Acesta este si unul dintre motivele care o determina sa se implice in actiuni de responsabilizare sociala, cum este si evenimentul Race for the Cure Romania – Happy Run, din 10 iunie, o cursa simbolica pentru viata organizata la noi in tara de Fundatia Renasterea, care are drept scop informarea si strangerea de fonduri pentru  pacientele diagnosticate cu cancer la san.

Iuliana Tudor ne-a vorbit despre cat de greu este sa-ti castigi echilibrul in viata, dar mai ales despre cum a ajuns sa descopere ce este cu adevarat important pentru ea.TONICA: Va numarati si anul acesta printre personalitatile care sustin evenimentul Race for the Cure Romania – Happy Run. De ce credeti ca este importanta existenta unor actiuni de acest fel?

Iuliana Tudor: Cred foarte tare in puterea exemplului. Si mai cred in puterea fiecaruia dintre noi de face lumea aceasta mai buna. Sunt un om sanatos si sunt recunoscator pentru asta, fiind alaturi de oamenii mai putin norocosi, prin tot ceea ce pot face eu. Orice cauza care lupta pentru educatie in materie de sanatate sau pentru categorii de persoane vulnerabile inseamna pentru mine o noua sansa de a fi un om mai bun. Si daca o astfel de cauza imbina mesajele de sustinere cu sportul, totul devine si mai placut. Atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari. Este important pentru ca genereaza implicare in comunitate.

Multe femei lasa pe ultimul loc sanatatea, preocupate de cariera, de familie etc. Este greu sa schimbi ordinea prioritatilor, sa intelegi ca nu esti egoista daca te pui uneori pe primul plan? Dumneavoastra ati reusit intotdeauna sa pastrati un echilibru sau ati ajuns cu greu la el?

Eu am invatat in timp sa ma pretuiesc si pe mine. Da, cariera „fura” aproape tot. Si daca nu te trezesti la timp, ramai amputat de multe si chiar de propriul eu. Au fost cateva momente care pe mine m-au trezit si care m-au obligat sa-mi reconsider viata in intregul ei si sa stabilesc foarte clar ce-mi doresc si ce consider ca este cu adevarat important. Asa am ajuns sa-mi acord timp doar pentru mine si asta mi-a dat un echilibru fantastic. Nu este deloc usor pentru un om care vrea sa aiba totul sub control, dar o organizare riguroasa este cheia care pentru mine functioneaza foarte bine. Daca eu sunt sanatoasa la trup, minte si suflet, atunci si cei din jurul meu vor avea parte de varianta mea cea mai buna. Deci, a ne gandi si la noi face parte din definitia echilibrului.

Se vorbeste foarte mult despre faptul ca un stil de viata sanatos reprezinta o modalitate de a preveni cancerul. Ce inseamna din punctul dumneavoastra de vedere un stil de viata sanatos?

O viata sanatoasa este o viata echilibrata. Nimic in exces. Poate doar in iubire, unde nu ar trebui sa existe limite.

FOTO: Prezentatoarea TV Iuliana Tudor, alaturi de fiul ei, Tudor.

Aleg sa fac ce imi place, sa am in jur oameni care sa ma inspire si sa ma imbogateasca, aleg familia inainte de orice, aleg sa mananc putin si des, si cat mai natural posibil, aleg sa fac miscare, aleg sa ma si opresc cand simt ca trebuie sa fac asta, aleg sa ma impart, dar sa-mi raman si mie, doar mie, oricat de putin ar fi, si aleg sa iubesc totul!

Aproape 70% din cazurile de cancer la san sunt descoperite chiar de femei in timpul autoexaminarii sanilor. In ceea ce va priveste, considerati autoexaminarea sanilor la fel de importanta ca si consultul medical periodic?

Da! Si tot viata m-a invatat si aceasta lectie. Examenul periodic al sanilor este obligatoriu. Eu nu am facut-o, am descoperit singura, acasa, din intamplare, ceva in neregula, si slava Domnului ca nu a fost ceva grav. Dar, in clipele acelea te gandesti la orice. De atunci, in fiecare an fac aceasta examinare!

Si anul acesta vor participa la cursa 200 de paciente care au fost diagnosticate cu cancer, deci va fi in acelasi timp o cursa a celor care au invins aceasta boala. Exista lucruri pe care ati ajuns sa le admirati la aceste persoane care au reusit sa-si reia viata dupa o astfel de incercare?

Un om care invinge o boala grava, invinge cumva moartea. Un om care invinge moartea nu mai este acelasi. Schimbarea se petrece intotdeauna in sensul unei purificari absolute. Devii mai bun si infinit mai aproape de Dumnezeu. Astfel de victorii sunt mai presus de orice. Este lectia de viata suprema! Cine o trece si o intelege este un supra OM!

Sunteti una dintre persoanele publice recunoscute pentru implicarea in activitati de responsabilitate sociala. Considerati ca participarea la astfel de actiuni este, intr-o anumita masura, o datorie a unei persoane publice, mai ales daca aceasta are si rol de formator de opinie?

Cu siguranta este o responsabilitate pentru orice om public. Dincolo de asta insa, pentru mine este un mod de viata. Este parte din educatia pe care mi-au oferit-o parintii mei si astfel il educ si pe Tudor, copilul meu. Nu poti cere o lume mai buna daca nu te implici. Nu poti cere vietii de toate fara sa dai la randul tau. Nu poti deveni un om mai bun cu fiecare zi, daca nu faci nimic pentru ceilalti!

Va rog sa le transmiteti cititoarelor Tonica un indemn legat de evenimentul din 10 iunie.

Fiti iubire! Pentru tot! Am fost plamaditi din iubire si este singura forta care invinge orice!

Afla de AICI cum se face corect autoexaminarea sanilor!

Text: Oana Baltoc