Cum se face corect autoexaminarea sanilor

Autoexaminarea sanilor este un mod practic de a depista nodulii sau alte modificari ale acestora si tine de ingrijirea sanatatii fiecarei femei. Se recomanda incepand cu varsta de 20 de ani, procedura trebuind repetata lunar. Te ajuta sa te obisnuiesti si sa te familiarizezi cu felul in care arata sanii tai, dar si cu modul in care se simt, devenind foarte usor sa-ti dai seama daca apar modificari.

In timpul menstruatiei, dar si in perioada de crestere, sanii au tendinta de a se umfla si pot prezenta noduli inofensivi, astfel ca momentul cel mai bun pentru autoexaminare este la o zi sau doua dupa ciclul menstrual.



Iata cum previi afectiunile sanilor!

Cum se efectueaza autoexaminarea sanilor?

Autoexaminarea sanilor se efectueaza atat stand in picioare, cat si in pozitie culcat. Pentru a examina sanii trebuie sa-i observi si sa-i palpezi.

  • Asaza-te in fata oglinzii si stai dreapta, priveste sanii cu atentie, intorcandu-te si in lateral, urmarind eventualele modificari de culoare, forma, simetria etc. Apoi, pune-ti o mana in sold sau ridic-o deasupra capului si foloseste-te de cealalta mana pentru a apasa unul dintre sani, prin miscari circulare. Procedeaza la fel si cu celalalt san, apoi repeta procedura si in jurul mamelonului.
  • Ca sa examinezi sanii stand intinsa incepe prin a pozitiona mana dreapta sub cap si a aseza sub umarul drept o perna. Utilizeaza o lotiune de corp pentru a face examinarea mai relaxanta si foloseste-te de mana stanga, mai exact de buricele degetelor, pentru a palpa sanul drept cu miscari circulare, atat pe partile laterale, cat si in zona mamelonului, dupa care aplica acelasi procedeu si celuilalt san.
  • In cazul in care vrei sa-ti examinezi sanii la dus, foloseste-te de sapun pentru ca alunecarea degetelor sa fie mai usoara.Tine o mana pe sold iar cu cealalta verifica zona dintre san si axila, iar dupa, concentreaza-te pe zona de sub clavicula pentru a depista eventualele modificari ale tesuturilor.
  • Urmatorul pas pe care trebuie sa-l faci este sa ridici o mana deasupra capului si sa presezi sanul ce cealalta, dupa care analizeaza bine intreaga zona a pieptului, pornind de sub sani si pana sub clavicula. Repeta procedeul si pentru celalalt san.

In cazul in care observi modificari ale aspectului sanilor, precum unele incretituri, aparitia unui nodul, inrosirea suprafetei mamelonului, aparitia unor secretii sau a sangerarii, precum si a durerii persistente, adreseaza-te urgent medicului.

Iata cum sa-ti mentii sanii frumosi prin masaj! Click aici!  

Text: Iulia Ghergu