Cum previi afectiunile sanilor?

decupat_saniSanii sunt in stransa legatura cu schimbarile hormonale care se petrec in corpul nostru. Tocmai de aceea, in functie de varsta sau de perioada ciclului menstrual, sanii trec prin diverse modificari. Unele dintre ele sunt normale, altele pot fi periculoase. Putem preveni insa afectiunile sanilor, daca stim cum sa ne ingrijim.



Autoexaminarea

Autoexaminarea este cea mai buna metoda de a identifica la timp eventualele probleme ale sanilor. Aceasta se face in fiecare luna pentru a observa semnele si modificarile de la nivelul sanului care necesita investigatii medicale de specialitate. Cea mai buan perioada pentru efectuarea autoexaminarii este inainte de jumatatea ciclului menstrual, adica la 7-14 zile dupa prima zi de menstruatie.

In prima faza, trebuie sa ne observam sanii in fata oglinzii, stand cu bratele intinse pe langa corp. Trebuie sa fim atente la orice modificare a formei sau dimensiunii sanului, dar ai a culorii sau texturii pielii.

Pentru a observa mai usor schimbarile, putem incorda muschii de la nivelul abdomenului, punand mainile in sold. Apoi, trebuie sa plasam mainile la ceafa si sa indreptam coatele usor in fata.

Dupa faza de observare, trecem la palpare. Se pozitioneaza mana pe clavicula si se apasa ferm in jos pana in dreptul glandei mamare. Miscarea se repeta la fiecare san pentru a observa daca sunt prezente zone tari sau noduli. Apoi, se pune una dintre maini sub san, pentru a-l sustine, iar cu cealalta se apasa pentru a cauta nodulii. De asemenea, trebuie sa analizam si axilele pentru a vedea daca au aparut noduli sau alte schimbari.

Sanii se palpeaza si stand culcata pe spate, cu un brat sub cap. Cu celalalt brat palpam sanul prin miscari circulare. Degetul se plaseaza pe mamelon si se impinge inauntru pentru a simti daca exista schimbari in zona aceea.

Pentru a identifica secretiile neobisnuite ale sanului, se apasa tesutul din jurul mamelonului cu degetele.

Daca observam schimbari ale dimensiunii si formei sanului, retragerea mamelonului catre interiorul sanului, aparitia unei secretii la nivelul mamelonului, daca pielea sanului capata un aspect de coaja de portocala, daca areola sau mamelonul se inrosesc, se aspresc ori par tumefiate, daca apar noduli in zona sanului sau a axilei, trebuie sa mergem imediat la medic!

decupat_shutterstock_118618789-1Controlul medical

Pe langa autoexaminarea pe care o facem acasa, este indicat sa mergem o data pe an la medic pentru a efectua o ecografie mamara, o sonoelastografie sau o mamografie (indicata in special dupa 40 de ani). Este bine de stiut ca 9 din 10 noduli pot fi identificati prin autoexaminare, dar si ca 8 din 10 noduli sunt benigni si nu maligni (deci nu duc la aparitia cancerului).

Stilul de viata

Stilul de viata este foarte important pentru prevenirea cancerului de san sau a altor afectiuni ale sanilor. Bogdan Goga, fizioterapeut, a explicat in cadrul conferintei de presa organizate de Asociatia M.A.M.E. ca atunci cand nu facem miscare, tesutul adipos prolifereaza, lucru ce creste sansele de aparitie a cancerului. Este cunoscut faptul ca aparitia cancerului de san are legatura cu secretia mai mare de estrogen, care se intalneste in general la femeile plinute. De asemenea, acesta a subliniat ca nu este suficient sa mergem de 3 ori pe saptamana la sala in conditiile in care avem o munca sedentara, de birou, ci ca trebuie sa profitam de orice ocazie pentru a merge pe jos si pentru a avea activitate fizica.

Alimentatia este si ea importanta. Exista substante chimice cancerigene in alimente, a declarat conf. dr. Ion Daniel – medic primar chirurgie generala, si de aceea este important sa incercam sa consumam cat mai rar alimente procesate. Pe de alta parte insa, acesta declara ca nu exista alimente minune care sa ne fereasca de aparitia cancerului de san. De asemenea, acesta a infirmat si miturile conform carora sutienele prea stranse, deodorantele, implanturile mamare sau traumatismele sanului ar putea duce la aparitia cancerului.

Mai multe detalii despre sanatatea sanilor si cancerul de san puteti gasi pe site-ul proiectului “Planeta Roz – Suport si Consiliere pentru Sanatatea Sanului”, www.planetaroz.ro, proiect derulat de Asociatia M.A.M.E. in beneficiul femeilor diagnosticate cu cancer de san din Romania.

Text: Bianca Badescu