Acneea cosmetica si cea inflamatorie: preventie si tratament

Poti face acnee din cauza predispozitiei genetice sau a dezechilibrelor hormonale din corpul tau, dar poti face acnee si din cauza cosmeticelor pe care le folosesti. Cum le diferentiezi, ce obiceiuri te ajuta sa previi acneea si cum o poti trata atunci cand a aparut, ne-a explicat dr. Alina Marin, medic specialist dermato-venerologie la Sanador.



TONICA: Ce este acneea cosmetica si de ce apare?

Acneea cosmetica apare in situatiile in care persoana respectiva foloseste produse care nu i se potrivesc, deci sunt comedogene. Dar sa stiti ca acneea cosmetica poate si ea sa fie inflamatorie.

T: Cum deosebim acneea clasica de cea aparuta din cauza produselor cosmetice?

Primul lucru, atunci cand un pacient vine cu acnee in cabinet, il intreb ce tipuri de produse foloseste. Pentru ca in cazul in care folosim produse neadecvate si le oprim, starea acneei se poate imbunatati.

T: Cum putem preveni aparitia acneei?

Pacientii care au o usoara predispozitie catre acnee trebuie sa stie ca este bine sa aleaga produse cu cat mai putine uleiuri, oil-free. Din ce am vazut la pacientii care se confrunta cu acnee, pentru ca au pielea uscata, incearca sa se hidrateze cu creme foarte grase, ceea ce ma surprinde. Este o moda cu uleiul de cocos si alte uleiuri de tipul acesta, care le agraveaza leziunile. Sunt variantele de seruri hidratante care ajuta enorm si nu ingreuneaza tenul. Daca aveti de ales intre o crema si un fluid, alegeti fluidul, daca aveti de ales intre o crema cu textura usoara si una grasa, alegeti crema light intotdeauna.

Legat de acneea vulgara, care apare in perioada de pubertate, din ce am vazut de obicei, parintii spun: “Este varsta la care copilul sa faca acnee”. Intr-adevar, nu spune nimeni ca nu este varsta, dar acneea facuta la orice varsta si netratata, lasa cicatrici. Si este pacat.

T: Cum tratam acneea?

Tratamentul acneei se face in functie de tipul de acnee, tratamentul medicamentos este diferentiat. Este important si ce produse foloseste: un produs de curatare, un produs de hidratare, dar nu foarte hidratant, pentru ca acneea si hidratarea intensa nu se potrivesc. Si este bine sa aleaga produse de spalare care sunt mai putin deshidratante. Trebuie sa fim mai delicati cu pielea noastra si sa nu o iritam.

Dupa ce se spala pe fata, o persoana cu acnee are senzatia ca pielea o tine. Si atunci cade in capcana de a pune crema hidratanta. Dar nu este corect. Este un cerc vicios si trebuie sa inteleaga care este mecanismul si sa iasa putin din el.

T: Agraveaza machiajul acneea?

Se poate folosi machiaj, dar va trebui pus cu grija, indepartat cu ggrija si ales cu grija. De obicei, pacientele opteaza pentru varianta de fond de ten cu acoperire foarte mare. Aici este o greseala, pentru ca de obicei sunt comedogene. Si este pacat ca muncim cu tratamentul si anulam rezultatele cu produse de make-up care nu se potrivesc.

Text: Bianca Badescu