Ce este dermatita seboreica si cum se trateaza?

Dermatita seboreica este o afectiune inflamatorie la nivelul pielii, care poate aparea atat la bebelusi, cat si la adulti. Din ce cauze apare, cum poate fi tratata si cum o deosebim de psoriazis ne-a explicat dr. Oana Spanu, medic specialist dermato-venerologie.



Ce este dermatita seboreica si cum se manifesta?

Dermatita seboreica este o afectiune inflamatorie la nivelul pielii scalpului, poate sa apara pe fata, pe portiunea mediala a sprancenelor, pe santurile nazo-labiale, lateral de nas, in barbie sau la nivelul zonei de deasupra buzei superioare. Poate sa mai apara si la nivelul pieptului, sub forma unor plagi, piete rosiatice, zone pe care pielea se ingroasa, se descuameaza. Manifestarile pot fi insotite si de mancarime si usturime.

Cand apare deramtita seboreica?

Dermatita seboreica este o afectiune care poate sa apara la un nou-nascut, poate fi prezenta in primele 3 luni de viata si poate fi usor confundata cu dermatita atopica a bebelusului. De obicei dupa 3-4 luni, dispar manifestarile. La adult, pot sa apara si incepand cu varsta de 18-20 ani, sau mai tarziu dupa 30-35 de ani, in special la nivelul fetei. Sunt manifestari agravate de stres, de o carenta de zinc, de seleniu, de aceea si tratamentele locale contin aceste ingrediente. Manifestarile pot fi sezoniere, in special toamna si iarna, dar sunt persoane care si pe parcursul verii pot sa prezinte astfel de manifestari.

Este mai frecventa la femei sau la barbati?

Dermatita seboreica poate aparea atat la femei, cat si la barbati. In special barbatii sunt afectati pe zona scalpului si pe zona de mustata si de barba.

Cum putem trata dermatita seboreica?

Printr-o intretinere corecta a pielii afectate, prin folosirea unor tratamente locale sau a unor produse de tip sampon sau crema, care sa contina ingrediente de tip agent keratolitic, adica un agent care sa exfolieze putin mai rapid suprafata pielii. Atentie insa la produsele cortizonice, de foarte multe ori ne este usor sa nu ne prezentam la medic, sa mergem sa luam un astfel de produs, chiar un produs slab keratolitic. Teoretic este corect pentru o perioada foarte scurta de timp sa aplicam acest produs in formele grave. Pe termen lung insa, acestea pot sa determine dilatatii vasculare, subtierea pielii, atrofia de piele si pacientul, dintr-o dermatita seboreica, sa ajunga sa dezvolte o cuperoza.

Se vindeca complet dermatita seboreica sau poate reaparea?

Depinde. Exista particularitati in functie de pacient. Sunt pacienti ale caror forme de dermatita seboreica sunt influentate de perioadele de stres, de carentele de minerale, dar si pacienti care sunt influentati de temperatura. Sunt unele situatii in care ultravioletele pot reprezenta optiunea terapeutica, adica: tratam cu lampa cu ultraviolete, speciala pentru dermatita seboreica, cu spectru ingust de ultraviolete B sau A, insa sunt si persoane la care reactivitatea la ultraviolete este inversa si atunci se renunta la acest tip de tratament.

Exista un regim alimentar recomandat pentru persoanele cu dermatita seboreica?

Nu exista un regim alimentar special, se prefera sa se evite substantele neuroexcitante, precum cofeina. Consumul de cafea poate fi un factor favorizant.

Poate reprezenta dermatita seboreica un prim pas catre psoriazis, le putem confunda?

Putem sa confundam leziunile, putem vorbi despre un sebo-psoriazis al scalpului, adica acea forma de dermatita seboreica de la nivelul pielii capului manifestata intens. In functie de gravitatea manifestarilor putem aprecia daca este dermatita seboreica sau evolueaza spre leziuni de psoriazis. Trebuie tratat cu agenti antiinflamatori si urmarit pacientul.

Pe dr. Oana Spanu o puteti gasi aici.

Text: Bianca Badescu