Despre cancer ca oportunitate – ”Care dintre noi?”

România este una din țările care încă are nevoie de schimbarea mentalității în lupta împotriva cancerului. Sunt persoane care întreabă ”cancerul se ia?” sau paciente cărora le este frică să spună că au primit acest diagnostic de frică să nu fie părăsite de soți sau concediate.

Statisticile arată că peste jumătate din pacientele cu cancer din Romania (58,4%) sunt diagnosticate abia în stadiile III și IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I și II). 



O poveste reală despre cancer și bucuria de a trăi

“Care dintre noi?” este o poveste despre cancer în viziunea scriitoarei și regizoarei Chris Simion – Mercurian. Este un film despre bucuria de a trăi, despre iubire, iertare și asumare.

”Care dintre noi?” are un dublu rol – cel artistic – de a oferi publicului iubitor de teatru și film, o premieră atât de dorită, în această perioadă lipsită de proiecte cultural-artistice, cauzată de pandemia COVID 19, dar mai ales acela de mesager al campaniei de conștientizare că diagnosticul oncologic nu reprezintă o condamnare, nici pentru pacient, nici pentru familiile lor.

Povestea, inspirată din propria experiență în lupta cu cancerul a scriitoarei Chris Simion-Mercurian, se derulează într-un salon de chimioterapie, unde o zi se trăiește cât o viață, unde se desenează uși când nu există niciuna și unde oamenii văd raze de soare chiar dacă nu există ferestre, cinci personaje cu experiențe diferite de viață reușesc în final să vadă situația în care sunt ca pe o oportunitate.

O lumină în spatele bolii

“Cancerul nu este o boală. Este un dar, dacă știi să îl abordezi așa. În 2017 am fost diagnosticată cu cancer de sân, iar povestea asta e inspirată din ceea ce am trăit în perioada tratamentului oncologic. Filmul “Care dintre noi” este modul meu de a le împărtăși celor care se confruntă cu cancerul că există lumină în spatele bolii. Fiecare are în sine o putere nebănuită de a trece un obstacol greu. Trebuie doar să aibă răbdare, să nu se panicheze și să abordeze cu umor. Există situații mult mai dramatice decât această boală. E vorba de perspectivă, de atitudine. Mie nu-mi poate lua nimeni bucuria și iubirea de viață. Nici măcar cancerul. Viața e pe zile și e frumoasă cu tot ce vine la pachet, nu doar cu ceea ce ne convine nouă. Iar când crezi că nu mai poți, ți se pare. Poți mult mai mult.” spune Chris Simion – Mercurian.

Pe 12 noiembrie, la ora 20, pe pagina de Facebook a Fundației Renașterea, într-o perioadă în care teatrul și filmul nu se mai bucură de premiere, ”Care dintre noi?” – primul film regizat de Chris Simion-Mercurian, își propune să devină un manifest. După premieră, Mihaela Geoană – Președintele Fundației Renașterea si regizoarea si scriitoarea Chris Simion-Mercurian vor interacționa  live cu publicul spectator.

Mini interviu Chris Simion – Mercurian

Iată ce ne-a mărturisit într-un mini interviu Chris Simion – Mercurian

Ai spus că ai primit daruri din această experiență. ….

Daruri vin din orice experiență în care nu ai așteptări. Daruri vin când primești ceea ce ți se întâmplă, când ți-e clar că are un sens, că nu e degeaba. Dacă nu coincide cu ceea ce ai planificat, nu înseamnă că e ceva greșit, rău ci doar că e diferit.

Ți-a fost teamă?

Nu. Dar asta nu înseamnă nimic. Fiecare reacționează într-o situație limită de boală cum poate. De asta suntem diferiți, Slavă Domnului. Și în reacția noastră aflăm chestii despre noi despre care habar nu aveam înainte. Nici acum nu mi-e clar dacă lipsa mea de teamă certifică absența instinctului de conservare sau felul meu de a fi și de a mă bucura de ceea ce mă surprinde. Nu mi-e frică de imprevizibil, de incertitudine. Schimbarea este pentru mine un dar. Depinde doar de mine dacă știu să mă bucur de el. Cât despre moarte e ceva natural, firesc. De ce să-ți fie teamă de moarte? De naștere ți-e teamă?

Ce ți-a dat putere?

Multe. Credința că tot ceea ce trăiesc are un sens. Că nu există ceva lipsit de acest sens. Chiar dacă nu întotdeauna înțeleg, simt, deslușesc. Apoi prezența, atenția celor din jur familie, părinți, prieteni, colegi, duhovnicul, kinetoterapeuta, medicii. Iubirea și umorul soțului meu, Tiberiu. Nu am traversat experiența singură deci nu știu cum ar fi fost fără dar știu cât de important a fost cu ei. Rugăciunile mamei înainte de fiecare cură de chimioterapie. Normalitatea, faptul că nu am lăsat boala să mă conducă, ci mi-am văzut de viață mai departe și am trăit tot ceea ce mă bucură: am fost la schi, ne-am dat cu motorul, am urcat pe munte, am făcut ture cu bicicleta, am înotat, ne-am plimbat, am făcut excursii, am lucrat ( am regizat 3 spectacole), am scris („Care dintre noi”)…toate în timpul tratamentului.

Ai spus la un moment dat că această experiență a schimbat și felul în care pui spectacolele în scenă. Ce faci altfel acum?

Nu mai am nevoie să demonstrez nimic. Mă bucur și atât.

Chris Simion – Mercurian este una din cele mai vocale personalitati din teatrul romanesc de azi si una din cele mai apreciate scriitoare. La 43 de ani are 40 de spectacole semnate si 10 carti publicate. Ea a trecut in 2018 printr-un diagnostic oncologic (cancer de san) si de atunci a luat decizia sa se implice in preventie si schimbarea mentalitatii. A publicat un album foto text CARE DINTRE NOI cu texte si fotografii din perioada tratamentului, aratand partea pozitiva a experientei. Albumul a fost lansat in 2018 si la Londra la ICR. Apoi a scris o piesa cu acelasi nume, care urma sa devina spectacol jucat in teatre, însă, din cauza pandemiei COVID19, a transformat piesa in film, ce va fi difuzat într-un proiect on line, pe pagini de social media ale unor ONG-uri si in sectii de oncologie ale unor spitale.

Premiera pe pagini de Facebook

”Care dintre noi?”, un film de Chris Simion – Mercurian despre cancer ca oportunitate, cu Maia Morgenstern, Marius Manole, Ilona Brezoianu, Crina Semciuc.

Din distribuție fac parte actorii Maia Morgenstern, Marius Manole, Ilona Brezoianu, Crina Semciuc, dar și Delia Grigoroiu – pacientă și Georgeta Popescu – asistentă, Eva Spiru – medic rezident. Distribuția este completată de copilul Alexandra Mercurian.

Alexandra Mercurian

Acesta este primul film regizat de Chris Simion – Mercurian și, de altfel, proiectul își dorește să aibă și un impact social. Tocmai de aceea, difuzările filmului vor fi făcute pe pagini de Facebook ale unor asociații de pacienți, pe canale media care militează pentru informarea și educarea corectă a pacienților și în 15 secții de oncologie.

Primele difuzări:

12 noiembrie, ora 20.00 – pe pagina de Facebook Fundația Renașterea. Difuzarea va fi urmată de o discuție între Chris Simion – Mercurian și Mihaela Geoană, președinta Fundației Renașterea.

17 noiembrie, ora 20.00 – pe pagina de Facebook și YouTube Pacientul 2.0 

Fundația Renașterea este o organizatie neguvernamentala, infiintata in anul 2001, care a primit statut de Organizatie de Utilitate Publica in anul 2007. Misiunea Fundatiei Renasterea este aceea de a promova importanta preventiei si depistarii precoce a cancerului de san si de col uterin, de a oferi investigatii medicale gratuite si consiliere pacientilor oncologici.

In ultimii 19 ani, Fundatia Renasterea a obtinut rezultate remarcabile in ceea ce priveste informarea femeilor din Romania, despre importanta depistarii precoce a cancerului si a oferit peste 87.000 de investigatii medicale in cele doua centre medicale pe care le detine in Bucuresti. In plus, cu sustinerea partenerilor sai, Fundatia a achizitionat si operat doua Unitati Medicale Mobile care au oferit in regim de gratuitate investigatii pentru 22.220 de femei ce locuiesc in zone rurale, unde rata mortalitatii este crescuta din cauza depistarii tardive a afectiunilor. Majoritatea femeilor sunt diagnosticate cu cancer in stadii avansate, din cauza lipsei informatiilor si a barierelor de ordin geografic si financiar.

Credit foto Dedi Grigoroiu