Grăsimile saturate duc la pierderea concentrării

Mâncărurile pline de grăsimi pot fi tentante uneori, însă un studiu recent arată că o singură masă bogată în grăsimi saturate ne poate afecta în mod negativ capacitatea de concentrare. Acest lucru se întâmplă atunci când consumăm carne grasă, untură, brânză, sau produsele preparate cu ulei de palmier sau de cocos.

Studiul a comparat modul în care 51 de femei au performat la un test de atenție. Mai întâi după ce au mâncat o masă bogată în grăsimi saturate. Apoi, după ce au mâncat exact aceleași preparate, gătite însă cu ulei de floarea soarelui, care este bogat în grăsimi nesaturate.

Performanța lor la test a fost mai slabă după ce au mâncat masa bogată în grăsimi saturate decât după ce au mâncat masa care conține o grăsime mai sănătoasă. Lucru care semnalează existența unei legături între alimentație și creier.



Ce alimente conțin grăsimi saturate?

Potrivit autorilor studiului, acest lucru se datorează „inflamației silențioase” sau „inflamației de grad scăzut”, care poate afecta negativ sănătatea creierului. Acest fenomen crește atunci când dieta noastră este bogată în grăsimi saturate. În acest moment, însă, este doar o ipoteză: următorul pas al cercetării va fi aprofundarea acestei teme.

 Grăsimile saturate există în mod natural în multe alimente. Ele sunt de obicei solide la temperatura camerei și majoritatea provin în principal din surse animale, inclusiv carne și produse lactate obținute din lapte integral sau cu grăsimi reduse (2%).

În plus, multe produse coapte și alimente prăjite pot conține niveluri ridicate de grăsimi saturate. Unele uleiuri pe bază de plante, cum ar fi uleiul de palmier, uleiul de sâmbure de palmier și uleiul de nucă de cocos conțin, de asemenea, în primul rând grăsimi saturate, dar nu conțin colesterol.

Foto Hepta