Inamicii concentrarii: cum le venim de hac?

In aceasta lume in care suntem asaltati de un volum urias de informatii, este din ce in ce mai greu sa ne pastram concentrarea. Iar lipsa de concentrare are consecinte negative asupra vietii noastre, atat pe plan profesional, cat si personal. Inabilitatea de a te concentra nu apare insa din senin, ci are la baza mai multe cauze care nu trebuie ignorate.

Oboseala cronica, mai accentuata in sezonul rece

Lipsa de concentrare se poate manifesta in diverse feluri: mintea iti fuge de la un gand la altul, nu poti termina ceea ce incepi, cand incerci sa te focusezi pe un anumit lucru, atentia ti se muta cu repeziciune la altceva. In unele cazuri, aceasta este o problema serioasa de sanatate si necesita ajutor specializat, insa daca nu exista o problema de sanatate care determina aceasta lipsa de concentrare, lucrurile pot fi remediate mai usor.



Oboseala si stres emotional

Excluzand lipsa de concentrare provocata de ADHD, care este o afectiune ce trebuie tratata separat, la cei mai multi oameni, dificultatea de a-si mentine focusul apare din cauza oboselii si a stresului emotional. Alte cauze pot fi dezechilibrele hormonale, in general cele intalnite in sarcina si la menopauza, problemele tiroidiene care duc la modificari in activitatea creierului sau anemia, pentru ca aceasta face ca oxigenul sa nu fie transportat corespunzator in corp din cauza numarului insuficient de celule rosii.

Dependenta de retelele de socializare

Pe langa toate aceste lucruri, exista si unele obiceiuri pe care le avem multi dintre noi si care ne afecteaza concentrarea.

Printre acestea se numara: dependenta de retelele de socializare, care duce la intreruperi dese ale diverselor activitati pe care le desfasuram pentru a ne verifica paginile de Facebook sau Instagram, telefonul mobil care ne tine incontinuu conectati la ceilalti si ne distrage atentia, multitudinea de informatii care ne bombardeaza din toate partile, cum ar fi emailurile care curg la nesfarsit atunci cand ne deschidem Inbox-ul.

Abordarea corecta

Pentru ca problema lipsei de concentrare sa nu devina frustranta, trebuie sa fim atenti cu modul in care actionam si reactionam in fiecare zi. Poate parea un lucru bun sa incercam sa rezolvam cat mai multe lucruri in acelasi timp, insa in realitate acest lucru nu face decat sa ne scada concentrarea si eficienta.

Este important ca de fiecare data cand avem ceva de facut, sa ducem acel lucru pana la capat si sa ignoram celelalte distrageri care apar pe parcurs, in functie de prioritati.

Invata sa iti antrenezi atentia!

In acelasi timp, foarte util este sa ne antrenam atentia. Cum putem face acest lucru? Abilitatea de a ne concentra este o abilitate care poate fi dezvoltata ca oricare alta. Trebuie sa ne gandim la mintea noastra ca la un muschi care are o cantitate limitata de putere si energie, tocmai de aceea este important cum o folosim.

Cum iti refaci rezervele de energie

Un lucru foarte bun pentru a ne antrena atentia este ceva ce faceam in copilarie si anume sa memoram diverse lucruri, cum ar fi poeziile si bancurile. Este indicat sa incerci sa memorezi ceva in fiecare saptamana. De asemenea, este util sa iti antrenezi rabdarea citind articole lungi sau carti. In ultimul timp citim foarte mult online, insa ceea ce arata cercetarile comportamentale este ca, in general, nu avem rabdarea sa terminam un articol si ne limitam la a citi primul paragraf si la a trece mai departe.

Exersarea atentiei

Un exercitiu simplu pentru a-ti antrena atentia este sa iti stabilesti o sarcina asupra careia sa te focusezi timp de 5 minute dupa ceas. Apoi ia o pauza de 2 minute si incearca sa te concentrezi alte 5 minute. In fiecare zi adauga alte 5 minute la cele 5 si tot asa, pana ajungi sa te poti concentra 45 de minute incontinuu, dupa care iti poti oferi o pauza de 15 minute.

Pentru a depasi mai usor perioadele de stres emotional sau depresie este important sa meditam si sa facem sport, pentru a ne deconecta, pentru a ne calma si pentru a ne regla respiratia. Studiile au aratat ca studentii care faceau exercitii fizice inainte de teste care le solicitau atentia au avut rezultate mai bune decat cei care nu faceau sport.

Farmacistii Catena recomanda Neuro Optimizer pentru mentinerea structurii si functiilor creierului. Este un antioxidant cerebral care contribuie la imbunatatirea concentrarii, memoriei si a starii emotionale. Mai multe detalii AICI!

Text: Bianca Badescu