COVID-19 ar putea cauza probleme de auz

tinitus

Potrivit unui studiu recent, coronavirusul ar putea agrava tinitusul la pacienții care au suferit de acesta înainte de infecția cu Covid-19. Și, de asemenea, poate și provoca apariția acestei afecțiuni.

Erupții cutanate, pierderea mirosului și a gustului … Covid-19 se manifestă prin simpotme diferite și variate. Un studiu recent tocmai a dezvăluit încă unul nou: înrăutățirea sau chiar debutul acufeniei.

Publicat în revista Frontiers in Public Health, studiul a implicat 3.130 de participanți din 48 de țări diferite, dintre care marea majoritate provin din Marea Britanie și SUA. Pe baza rezultatelor, oamenii de știință au estimat că aproximativ 40% dintre persoanele care sufereau de tinitus înainte de debutul infecției cu Covid-19 au văzut că acufenele se agravează în timpul bolii. Astfel, se crede că virusul este cauza noilor probleme de auz.



Tinitus exacerbat sau afecțiune nouă

Tinitus este definit ca senzația de zgomot în ureche, cap sau în jurul capului în absența unei surse de sunet extern. Poate apărea în orice forma de surditate sau la pacienții cu auz normal. Tinitusul nu este o boală, este un simptom al unei disfuncții a sistemului auditiv, care poate fi resimțită la una sau la ambele urechi, de obicei asociată cu pierderea auzului.

În Marea Britanie, tinitusul (sau acufenele) afectează în jur de unul din opt adulți și este asociat cu tulburările emoționale, depresie și anxietate. De fapt, tinitusului continuu, zi și noapte, poate obosi persoana atât fizic, cât și psihologic.

Deși studiul s-a concentrat asupra persoanelor cu tinitus preexistent, totuși, un număr mic de participanți au spus că a acesta a apărut simultan cu simptomele Covid-19, sugerând că tinitusul ar putea fi și el un simptom. Numite și „Covid-long”, sau simptome de lungă durată.

King’s College a publicat deja o listă cu 170 de simptome de lungă durată, care includ acufenele  și zgomotele ciudate din urechi, în timpul nopții.

Citește și Enantemul. Un nou simptom COVID-19?

Factori interni și externi de luat în considerare

De asemenea, studiul a constatat că o mare parte din cei chestionați consideră că tinitusul lor s-a înrăutățit din cauza măsurilor de distanțare socială puse în aplicare pentru a ajuta la controlul răspândirii virusului. Aceste măsuri au condus la schimbări semnificative în obiceiurile de muncă și de viață. De exemplu, 46% dintre persoanele din Marea Britanie au spus că modificările stilului de viață au avut un impact negativ asupra tinitusului lor, comparativ cu 29% în America de Nord.

Îngrijorările zilnice, cum ar fi frica de a te infecta cu Covid-19, grijile financiare, stresul provocat de viața în pandemie, singurătatea și tulburările de somn au provocat acutizarea acufeniei pentru mai mult de 32% din totalul persoanelor incluse în studiu.

Factorii externi, cum ar fi creșterea apelurilor video, mediul mai zgomotos din locuință în contextul lucrului și școlarizării de acasă, consumul crescut de cafea și alcool au fost, de asemenea, citați ca factori favorizanți, de către repondenți.

Text Cristina Dudău

Foto Shutterstock