Lorina Balteanu va recomanda bijuterii speciale

poza-de-articolPoeta si designer de bijuterii, originara din Republica Moldova, dar cosmopolita pana-n maduva oaselor, Lorina Balteanu a deschis magazine de bijuterii unicat la Bucuresti si Paris. Iata ce spune creatoarea despre aceste colectii, care aduc arta traditionala in contemporaneitate.

“IERI PENTRU MAINE”: Este colectia care ma reprezinta cel mai bine. Construita in jurul ideii de timp, are ca piesa principala ceasul de epoca, acompaniat de alte piese, brose, margele, lanturi din acelasi stil si timp. Este conceputa ca o colectie personalizata, special pentru ocazii deosebite. Se potriveste temperamentelor melancolice, introvertitelor.

RAZBOIUL BUMBILOR: Inspirata din comedia franceza cu acelasi titlu din 1962, «La guerre des boutons». Aceasta contine compozitii abstracte din nasturi  din anii ’50 -’60, atunci cand in moda s-a dezvoltat spectaculos industria nasturilor si fiecare  designer si-a impus propria personailtate si creativitate. Astazi, in pietele  ade vechituri din toata lumea, acesti nasturi se vand ca mici bijuterii. Colectia se asorteaza stilului modern si tinutelor vestimentare sofisticate. As vedea-o impodobind o persoana cu temperament sangvin, calda si sociabila.

 

FADO“: Nimic nu este mai frumos pe lume decat acest cantec trist, cantat de o femeie in asteptarea sotului plecat pe mare… Accentul in aceasta colectie se pune pe melanjul de culori. Culorile tari si profunde ale Peninsulei Iberice, atinsa de soarele dogoritor al Africii. Confera acestor coliere un aer de eleganta trista, dar placuta. Se poarta ziua si seara. Potrivite persoanelor care se lasa ghidate de emotii, temperamentelor colerice, influentate puternic de stimulii exteriori, pentru care e importanta parerea celorlalti.

 {besps}LorinaBalteanu|height=350{/besps}

“IN NUMELE TRANDAFIRULUI”: Fiind una dintre cele mai frumoase flori, trandafirul a fost imortalizat in opere de arta si in bijuterii, fiind incrustat sau modelat in diferite materiale pretioase. Eu l-am facut din matase si l-am combinat cu stilul «liberty». Colectie adorata de femeile de toate varstele, poate fi adaptata la orice stil de haina si in orice moment  al zilei.

REGINA MARIA“: Pentru «Ceaiul de la ora 5», Regina Maria cobora in salon cu un mic cosulet, in care avea dantela, fir de matase si….margaritare. ¥n aceasta tehnica, venita pe meleagurile noastre de la francezi, se mai lucreaza si astazi dantele suave pentru fete de masa sarbatoresti… Eu am adaptat tehnica pentru bijuterii si, imbogatind-o cu perle de diferite culori, am obtinut bijuterii si coliere apreciate si de femeile japoneze, si de italience, si de frantuzoaice, si de romance. Adica plac tuturor,  pentru ca nu mai exista altundeva si pentru ca arata minunat! Ca pentru regine…Se  potrivesc unui temperament flegmatic, in aparenta glacial, dar foarte sensibil.

 

Fiind o nonconformista, Lorina Balteanu spune ca aceasta calitate se rasfrange nemijlocit si asupra creatiilor sale. ¥n colectiile ei, femeile pot gasi totusi si o unda de romantism, imbinat cu „un pic de gluma, de ironie, adica exact cat are nevoie o femeie de asa ceva”. Si pentru ca intreaga ei opera este dedicata sexului frumos, crede ca prototipul de femeie care arboreaza stilul bijuteriilor sale trebuie sa fie mai degraba unul „complicat, diferit, divers si plin de surprize”.