Tinerii designeri romani si-au lansat colectiile la AVANPREMIERE

modaPrimavara-vara 2011 aduce in colectiile designerilor romani fluiditate, transparenta si multa indrazneala. Pentru a va construi o idee despre cum s-au prezentat designerii la Gala Avanpremiere va voi face o scurta trecere in revista a liniilor definitorii pentru colectiile de pe podium.

Colectia Biancai Popp – „The Unbearable Lightness of Black” a fost inspirata din imaginea vaduvei siciliene, din carnavalul venetian si minimalismul milanez. Colectia a fost de o transparent intunecata, foarte mult voal negru si organza, suprapuneri, forme rotunde. Haine care parca soptesc “come to the dark side” si care transmit un mesaj despre putere si frivolitate.

 

Anca Ciataras a vrut sa exprime prin colectia „Wonderful Life” insasi bucuria de a exista, frumusetea vietii. Au predominat imprimeurile florale digitale, accesoriile metalice, albul, cremul si negrul cu pete de culoare fuchsia sau rosii. O colectie ce pare ca a vrut sa imbine natura cu tehnologia.

 

Pentru colectia sa, Rhea Costa a folosit ca sursa de inspiratie primavara lui Botticelli. Rezultatul a fost extrem de placut: linii fluide, haine romantice, diafane, transparente si versatile. Albul si albastrul marin au fost vedetele colectiei, iar tinutele in combinatie din cele doua culori au fost irezistibile. O colectie reusita, purtabila, pentru zeita din fiecare femeie.

 

ATEMPORAL  ”79”, colectia Norinei Stoica a avut ca tema civilizatiile disparute, Pompei si Herculane sub cenusa Vezuviului, o parte din Imperiul Roman care ia starsit odata cu eruptia vulcanului. Planimetria orasului, statuile si mozaicurile, trupurile calcifiate, starea , toate acestea costitue sursa de inspiratie, alaturand acestora detalii de sec 21 prin accente de umeri suprainaltati, pliuri industrializate, fermoare metalice si chingi. O colectie  in tonuri cenusii, griuri calde, alb si negru, cu multe pliuri si asimetrii. Ca un element central al colectiei a fost croiala specific romana, cu un umar acoperit si unul dezgolit.

{besps}articole_noiembrie/design|width=450|height=450{/besps}

A&S Negulescu, prin colectia Wicked au vizat transferul de identitate al personajului creat dintr-o lume imaginara intr-una reala, imbracand mai mult o atitudine decat o persoana: carismatica, puternica, vicleana. Culori si combinatii inedite de piele in forme arhitecturale cu materiale fluide. Negru, bej si accente puternice de galben combinate in tinute pentru o femeie cu atitudine de luptatoare.

 

Pentru colectia Fish-a-men, Radu Vitalaru a avut mai multe elemente de inspiratie: fishermen, neo-camuflaj, colaj, expresionism abstract, Jackson Pollock. Am putut vedea  tesaturi de jeans si bumbac vopsite si supravopsite, aplicatii de colaj nylon colorat pe tesatura de jeans si bumbac si esarfe neconventionale. O colectie junky si abstracta in acelasi timp, pentru omul consumerist. Ca element inedit al colectiei au fost bucatile din pungi de plastic atasate pe sacouri. Le-am putea defini mai degraba ca fiind haine-manifest decat tinute de purat pe strada.

 

Silvia Serban si Alexandru Nimurad au avut o colectie plina de lumina si energie. By coincidence” vine dintr-o lume fantezista, plina de culoare, care nu se sfieste sa abordeze combinatii inedite. Culori inspirate din penajul pasarilor exotice si flori supradimensionate din material transparente, purtate fie in talie, fie la gat sau pe cap.

 

Colectia Cristhelen B – „Alb” a avut pe langa siluetele albe desprinse parca din lumina si raspandind miros de iasomie, haine excentrice in culori tari: portocaliu, fuchsia, mov, galben. Haine care sa-ti fie partenere in hoinareala si in visare.

 

Iris Serban a explorat in colectia sa „Human condition” tensiunile fine, sofisticate si esentiale pentru om dintre temporar si etern, dintre trecator si nemurire. Rezultatul creativ este un minimalism – baroc, focusat pe volume si solutii tehnice ori plastice surprinzatoare, simple dar originale. Bejul-auriu este culoarea colectiei, stropit din cand in cand cu visiniu, iar taieturile sunt neobisnuite si spectaculoase.

 

Numele colectiei realizate de Agnes Toma – “Echilibru. Androgin?” – sintetiteaza conceptul colectiei sale: intoarcerea la esenta, la o viziune minimala, la rigoarea croitoriei masculine juxtapusa starii de feminitate esentiala. Combinatiile de materiale lucioase si transparente indulcesc croielile masculine. Colectia are un aer relaxat, degajand libertate si siguranta de sine.

 

Text: Bianca Badescu