Valentina Vidrascu – magia portului popular romanesc

RedenumireeeCine este aceasta “Ileana Cosanzeana de Lux”? Eu cred ca acestea sunt, de fapt, femeile care se preocupa de infatisarea lor. Acele frumoase domnisoare care defileaza pe podiumurile inalte, cu picioare lungi si cu kilograme putine. Acele manechine care defileaza imbracate in haine semnate de designeri cunoscuti, in cazul nostru Valentina Vidrascu.
Ei bine, Valentina Vidrascu este un designer din Moldova de peste Prut, iubitoare si fascinata de taramurile romanesti, si nu de azi, de ieri, ci dintotdeauna. Acest lucru poate fi dovedit din plin de colectiile sale anterioare “Deo sole “, “Etnos”, “Hora”, “Blouse roumaine” sau “Dragaica”. Pasionata de portul popular romanesc, colectiile ei etno poarta o puternica amprenta a acestuia, fascinatia pentru portul popular debutand in copilarie si continuand pana in ziua de azi. Valentina nu concepe sa se lase inspirata de altceva, iar mie imi place, pur si simplu, sa admir ceea ce este frumos, adica prezentarea de moda Valentina Vidrascu. Ea a reusit sa spuna povestea Ilenei Cosanzene, un personaj pe care l-a transpus in 45 de tinute, intr-o atmosfera de lux, pastrandu-i insa originile si farmecul. Tinutele sale sunt lucrate din stofe tesute manual sau din matasuri naturale, fiind accesorizate cu obiecte care duc in aceeasi zona de inspiratie. De fiecare data, rezultatul este uimitor, deoarece, cel putin de data aceasta, Valentina a reusit sa aduca pe podium acea femeie delicata, de o frumusete fascinanta, care parca strabatea intacta timpurile si sezoanele modei, intr-un spirit pur romanesc.
Albul a pus stapanire pe colectia Valentinei. Bluzele tip ie, care sunt atat de fine, de netede si de un alb stralucitor, iti iau ochii instantaneu. Eu, una, astept cu nerabdare noua colectie inspirata de Regina Maria, dar, in acelasi timp, sunt si fascinata de actuala colectie, care mi-a ramas intiparita in minte. Fiecare ie ce poarta semnatura Valentinei este o capodopera atemporala.
Singurul regret pe care il am este faptul ca nu am putut-o cunoaste personal pe Valentina Vidrascu, insa sper ca alte ocazii ne vor uni drumurile pentru a face cunostinta. Ce pot spune despre Valentina, prin intermediul colectiei ei, este faptul ca este o patimasa a muncii, un designer care stie intr-adevar sa puna in evidenta formele unei femei.
Parerea mea este ca Valentina Vidrascu creeaza cele mai frumoase haine de inspiratie folclorica si ca bluzele sale stilizate ar trebui sa se regaseasca in dulapul fiecarei fashioniste rafinate.

Text: Andreea Popescu