Aceste flori sunt comestibile! Iata ce retete delicioase se pot prepara si cate beneficii aduc sanatatii!

Stiati ca pe langa rolul lor ornamental, anumite flori sunt comestibile si inobileaza cu gust multe retete culinare? Insa, trebuie sa aveti mare grija ca, asemenea ciupercilor, exista si soiuri otravitoare. Este recomandat sa va informati inainte de a culege o floare si a o asezona unui preparat si, foarte important, nu folositi plante din florarii, deoarece acestea pot fi tratate cu chimicale si pot deveni toxice pentru organism. Iata, in continuare, ce flori sunt comestibile, ce beneficii aduc sanatatii si in ce retete se pot adauga.



Florile de primavara: beneficii asupra sanatatii

Trandafirul

Petalele de trandafir sunt folosite inca din cele mai vechi timpuri pentru obtinerea siropului, a dulcetii si a serbetului, dar se pot consuma si sub forma de ceai, aroma si gustul trandafirului fiind de-a dreptul incantatoare pentru simturi. Intrebuintarile gastronomice ale trandafirului nu se opresc aici. Petalele sale pot orna cu stil o friptura de vita si pot fi asezonate, sub forma de sos, cu friptura de porc. Fiind bogat in vitaminele A, B2, C si K, dar si in minerale, potasiu, calciu, fier si zinc, trandafirul este o adevarata binecuvantare pentru sanatate, fiind util in tratarea racelilor si gripelor, a dereglarilor intestinale, pentru ameliorarea afectiunilor pulmonare, a problemelor digestive si psihice, avand rol antiseptic, antimicotic, antiinflamator si cicatrizant. In plus, uleiul si apa de trandafir au proprietati antiacneice, antiimbatranire si hidratante pentru ten.

Iata 7 idei pentru a consuma ghimbirul

Panselutele

Gingasele panselute care ne infrumuseteaza si inveselesc gradinile sunt preferatele multor bucatari gratie coloristicii dar si gustului usor mentolat. Acestea se pot folosi pentru a decora diferite feluri de mancare, oferind o eleganta aparte farfuriei. Orneaza perfect tartele, prajiturile si torturile, fie ca atare, fie zaharisite. Panselutele se pot adauga si in orezul cu lapte sau in salatele de fructe, efectul fiind unul uimitor. Acestea contin vitaminele A si C si au capacitatea de a regla metabolismul, de a ameliora simptomele racelii si de a reduce procesele inflamatorii. In plus, in frumusete, se recomanda pentru ingrijirea si intretinerea tenului gras si acneic.

Trucuri in bucatarie care te ajuta sa economisesti timp si bani

Florile de salcam

Florile de salcam, pe langa parfumul imbietor si ametitor, au un gust dulceag si o sumedenie de calitati nutritionale care contribuie la mentinerea si imbunatatirea starii de sanatate. Se pot consuma sub forma de ceai, de dulceata, sub forma de pasta obtinuta din flori macinate amestecate cu miere sau, o reteta foarte populara la tara, sub forma de gogosi. Gogosile din flori de salcam sunt delicioase si foarte aromate, insa, se prepara doar in luna mai, deoarece trebuie folosite doar flori proaspete. Cat despre beneficiile aduse organismului, florile de salcam combat insomnia, depresiile, tulburarile digestive, afectiunile hepatice dar si durerile de cap. In plus, mierea obtinuta din flori de salcam este considerata una dintre cele mai nutritive tipuri de miere.

Trateaza-ti tenul cu flori

Papadia

Papadia este considerata mai mult o buruiana decat o floare, insa, iata ca este o planta medicinala in sine, ba mai mult, este una extrem de folositoare putandu-se folosi absolut toate partile sale. Daca stim deja ca salata din frunze de papadie este una dintre cele mai sanatoase salate, mai putin stim ca aceasta poate fi decorata chiar cu floarea galbena a plantei. Are gust usor amarui, insa, are si calitati pe masura. Este depurativa, antiinflamatoare, sustine detoxifierea organismului si ajuta digestia, fiind extrem de eficienta in combaterea problemelor renale si hepatice si in sustinerea regenerarii celulelor ficatului. Papadia contine vitaminele A, B, C, D si H, luteina, flavonoide, betacaroten, saruri de potasiu, cumarina si insulina.

Iata cei 9 pasi pentru o friptura suculenta

Florile de liliac

Florile de liliac au un gust asemanator cictricelor si se asezoneaza de minune cu salatele de fructe, insa, pot fi adaugate si in salatele verzi de primavara. Daca alegeti sa decorati o prajitura, atunci puteti folosi florile de liliac zaharisite sau, de ce nu, chiar umplutura prajiturii poate fi cu dulceata din flori de liliac. Biscuitii din flori de liliac sunt o alta reteta ingenioasa care poata fi savurata alaturi de un pahar din sirop din flori de liliac si, iata, aveti desertul garantat! Florile liliacului imbunatatesc tranzitul intestinal si combat balonarea, amelioreaza problemele respiratorii si sunt un tonic cardiac excelent.

Alte flori comestibile, care pot orna preparatele culinare, mai sunt si: sporul casei, caprifoiul, iasomia, violeta, gladiola, crizantema sau limba mielului.

Sursa foto: google images

Text: Madalina Manole