Florile de primavara fac miracole asupra sanatatii

florile-de-primavaraZile insorite, parfum de flori si zumzet de albine, acestea sunt doar cateva din minunatiile cu care se poate mandri mult asteptata primavara. Acum ne petrecem cel mai mult timp in natura, inconjurati de aromele proaspete si culorile vii ale gingaselor flori de primavara. Dar, stiati ca pe langa incantarea simturilor, florile de primavara, indeosebi cele de martie, au si scopuri curative pentru organism?



Ghiocelul, vestitorul primaverii

Plapandul ghiocel nu este doar un simbol al primaverii, ci si un bun aliat al frumusetii si al sanatatii. Trebuie sa profitam din plin de aceasta perioada in care il gasim peste tot in drumul nostru si sa-i exploatam la maxim calitatile. Astfel, preparat sub forma de macerat, ghiocelul te scapa de pistrui si de inesteticele pete de pe fata. Intr-un recipient de sticla se pun 3 buchetele de ghiocei, spalati si curatati de codite, si peste acestia se toarna zeama de la 2 lamai. Dupa aproximativ 2 saptamani, se poate folosi maceratul pentru a tampona zona cu probleme a fetei. De asemenea, ceaiul de ghiocei preparat din bulbi obligatoriu uscati, amelioreaza simptomele reumatismului, iar decoctul de ghiocei se recomanda pentru bai vaginale. Pe de alta parte ghiocelul contine gelantamina, ceea ce-l face un bun aliat in lupta cu boala Alzhaimer si cu dementa.

Narcisa, gingasie si putere tamaduitoare

Fie ca este de culoare alba sau de culoare galbena, parfumata narcisa are puteri vindecatoare asupra organismului. Ceaiul de narcisa, preparat din petalele sale, inlatura anxietatea si trateaza insomniile, fiind recomandat in perioadele depresive. De asemenea, calmeaza tusea, amelioreaza astmul si inlatura diareea si crampele abdominale. Baut cu regularitate, previne palpitatiile si pastreaza pulsul constant. Sub forma de cataplasma are efect calmant si dezinfectant.

Parfumul zambilelor are efect relaxant

Zambilele sunt recunoscute datorita parfumului puternic pe care-l imprastie, insa ceea ce nu se stie despre acesta, este ca are o putere incredibila de relaxare a simturilor. Astfel, un buchet de zambile pus in camera unde dormiti va va ajuta sa aveti un somn profund si odihnitor. De asemenea, cand faceti baie, presarati zambile in apa fierbinte si, pentru a obtine un dublu rezultat, adaugati si cateva picaturi de ulei esential de zambila; acesta are efect de calmare a pielii.

Iasomia, floarea fertilitatii

Cunsocuta in termeni populari si sub denumirea de lamaita, iasomia nu are doar un parfum placut si atragator, ci si un rol important in ameliorarea simptomelor asteniei de primavara. Consumata sub forma de ceai inlatura depresia, are proprietati antitumorale si este un eficient afrodisiac, avand efect benefic asupra fertilitatii. Pe de alta parte, daca va veti clati pe fata cu infuzie de iasomie veti echilibra secretia de sebum si veti tonifia tenul.

Florile de salcam, minunea din natura

Desi infloresc spre sfarsitul primaverii, florile de salcam sunt mult ravnite de impatimitii fitoterapiei deoarece beneficiile pe care acestea le aduc sanatatii sunt nenumarate. Astfel, ceaiul din flori de salcam calmeaza gastrita, ulcerul si indigestiile, indeparteaza depresiile si insomniile si trateaza eficient tusea si astenia de primavara. Baile de sezut cu tinctura din flori de salcam reduc simptomele afectiunilor vaginale si calmeaza pielea iritata. O simpla plimbare intr-o padure de salcami va reusi sa va binedispuna si sa va relaxeze simturile, parfumul acestor flori avand acest efect terapeutic.

Text: Madalina Manole