Depunerile de calciu: cauze si tratament

depunerile-de-calciuDepunerile de calciu apar in cazul multor boli si sunt semne ale unei alterari semnificative si grave a tesuturilor. Acestea se traduc prin depozitarea calciului mineral in tesuturile moi din jurul anumitor zone ale corpului si sunt provocate de lipsa calciului din organism sau existenta acestuia in cantitati foarte mici. Umarul este partea corpului care este cel mai des afectata de aceasta problema, inflamatia si durerea fiind principalele manifestari. Aceasta problema afecteaza cel mai mult femeile cu varste cuprinse intre 35 si 55 de ani care, totodata, sunt supuse si riscului aparitiei osteoporozei.



Cauzele depunerilor de calciu

Depunerile de calciu se pot forma atunci cand un os a fost deteriorat sau suprasolicitat. Corpul va trimite un surplus de calciu in zona afectata si, daca organismul nu raspunde corect, excesul de calciu va fi depus in jurul zonei afectate.

Cum putem preveni depunerile de calciu?

Depunerile de calciu se pot preveni prin doua metode principale: printr-o dieta adecvata si prin efectuarea de exercitii fizice si sport. Cu alte cuvinte, consumul regulat al produselor lactate bogate in calciu si supunerea constanta la miscare reduc considerabil riscul de formare a acestor depozite de calciu.

Cum detectam depunerile de calciu?

Depozitele mari de calciu pot iesi la suprafata si se pot forma ca niste cioturi adiacente unei anumite zone. Insa exista si posibilitatea de a se acumula calciu in cantitati mici si atunci depunerile nu se pot observa cu ochiul liber, ci cu ajutorul razelor X. In acest caz, medicul va trebui sa intervina cu un ac special pentru a determina duritatea depozitului de calciu, astfel putand alege cel mai bun tratament pentru dizolvarea acestuia.

Tratamentul depunerilor de calciu

Depistarea acestor probleme trebuie facuta de catre un medic avizat care, in cazul unui diagnostic afirmativ, va va prescrie o dieta saraca in calciu. Reducerea aportului de calciu va face ca organismul sa apeleze la aceste depuneri si, implicit, acestea vor disparea. Insa nu intotdeauna functioneaza aceasta metoda, la multe persoane afectate fiind nevoie sa se recurga la tratament cu medicamente, la terapie fizica sau, in cel mai rau caz, la interventia chirurgicala pentru indepartarea calcifierii excesive. Daca zona afectata de depunerile de calciu nu te incomodeaza, atunci este posibil ca medicul sa nu apeleze la tratamente drastice, insa, daca apar dureri si este afectat stilul de viata, atunci tratamentul este obligatoriu.

Text: Madalina Manole