Cele mai bune siropuri naturale contra afectiunilor de sezon

res-foto-1-deschidere-sirop-shutterstock_229239400Frigul, poluarea, alimentatia neadecvata si lipsa activitatii fizice se numara printre factorii care slabesc organismul in anotimpul rece, favorizand instalarea afectiunilor respiratorii. O solutie la indemana pentru a combate efectele racelilor, printre care tusea, febra sau raguseala, sunt siropurile medicinale, naturale.



Siropul de patlagina

Bronsitele cronice, traheitele, astmul bronsic si laringitele se numara printre afectiunile in care se poate dovedi eficient siropul de patlagina. Acesta are rol expectorant, dar si depurativ si se poate prepara in casa din cinci linguri de planta uscata, 500 g de zahar, 600 ml de apa si sucul stors dintr-o lamaie. Apa in care am dizolvat zaharul se fierbe pana cand se formeaza un sirop consistent, adaugam sucul de lamaie, apoi se da in clocot aproximativ trei minute. Frunzele de patlagina se fierb separat, timp de zece minute, in 300 ml de apa.

res-foto-2-patalgina-shutterstock_288086333

Decoctul obtinut se mixeaza cu siropul de zahar si se lasa la fiert alte cinci minute. Dupa ce este gata, siropul se pastreaza in sticlute bine inchise, depozitate intr-un loc uscat. Adultii pot lua cate doua linguri, de trei ori pe zi, iar copiii, o lingurita pe zi.

Siropul de macese

Acest sirop se poate dovedi de ajutor in cazul starilor gripale si deficitului de vitamine. Se prepara din 100 g de fructe uscate de macese macinate fin, 1 kg de zahar, 600 ml de apa, sucul unei lamai si o cantitate cat un bob de mazare de pasta de propolis. Macesele macinate se fierb in apa timp de cinci minute, dupa care se adauga zaharul si se lasa la fiert inca zece minute. Dupa ce s-a ingrosat compozitia, punem sucul de lamaie si pasta de propolis, amestecand continuu. Siropul trebuie pastrat intr-un loc uscat si rece. Este indicat ca adultii sa consume doua lingurite de sirop zilnic, dupa mesele principale, iar copiii, o lingurita pe zi, dupa micul dejun.

Sucuri naturale care combat durerile de cap

Siropul de ridiche neagra

Un remediu foarte eficient in combaterea tusei persistente, acest sirop se prepara dintr-o ridiche neagra mare, patru lingurite de zahar si doua lingurite de miere. Ridichea se taie in jumatate si din fiecare parte scobim aproximativ patru lingurite de miez. In locul care ramane gol, turnam doua lingurite de zahar si o lingurita de miere, apoi lasam jumatatile astfel pregatite la macerat, timp de 12 ore. Siropul rezultat dupa macerare se consuma in cantitate de trei linguri pe zi, in cazul adultilor, iar copiii nu trebuie sa depaseasca trei lingurite pe parcursul unei zile.

res-foto-3-shutterstock_364556309

Siropul din muguri de brad

Problemele respiratorii cronice pot fi ameliorate cu ajutorul siropului de muguri de brad. Pentru a pregati un astfel de remediu, avem nevoie de 1 kg de muguri de brad uscati, 2 l de apa, 1 kg de zahar si sucul stors de la o lamaie. Mugurii de brad uscati se fierb in apa pana cand se inmoaie. Decoctul se pune la macerat, impreuna cu mugurii, pentru 24 de ore.

res-foto-4-shutterstock_192689141

Urmeaza sa strecuram decoctul si stoarcem bine si mugurii de pin. La 1 l de decoct punem 1 kg de zahar, apoi lasam siropul sa fiarba la foc mediu amestecand continuu, pana cand se ingroasa. Spre final, adaugam zeama de la o lamaie, se amesteca totul cu o lingura de lemn si se lasa la racit. Siropul se toarna caldut in recipiente din sticla, inchise ermetic, pe care le depozitam la rece. Se poate consuma dizolvat in ceai cald. La o cana putem sa punem cate doua lingurite, de trei ori pe zi.

Farmacistii Catena recomanda produsele Tussavit sirop si Sirop First Defense, pe baza de extracte de plante, care intaresc apararea naturala a organismului. Mai multe detalii gasiti aici si aici.

Text: Oana Baltoc