Cele mai comune pofte alimentare si carentele din spatele lor

cele-mai-comune-pofte-alimentare-si-carentele-din-spate-1_resultTe-ai intrebat vreodata care este motivul pentru care ti-e pofta de un aliment anume si ai face orice sa-l savurezi in acel moment? Ei bine, aceste pofte culinare nu sunt altceva decat dezechilibre nutritionale si ascund in spate adevarate carente de vitamine si minerale. Mai grav este ca aceste pofte nu sunt traduse cum trebuie de creierul nostru si tindem sa le satisfacem cu alimente total nesanatoase, chiar contraindicate. Iata, in continuare, care sunt cele mai comune pofte culinare si ce carente majore ascund in spate!



Iata 7 obiceiuri sanatoase in alimentatie

Pofta de dulce

Este cu siguranta cea mai comuna pofta si pare cea mai usor de potolit, insa pe cat este de placut sa o satisfacem cu o ciocolata, pe atat este de nociv pentru organism. De ce? Pentru ca, in acel moment, organismul nu are nevoie de calorii, ci de energie. In acest moment, insulina nu mai poate transporta glucoza din sange in celule pentru a o transforma in energie din cauza unui dezechilibru mineral. Carenta de crom, care are rol de a regla zaharul din sange, dar si carenta de magneziu produc, de fapt, pofta de dulce. De asemenea, nevoia de triptofan, un precursor al serotoninei, hormonul fericirii, si de sulf provoaca, din nou, pofta de dulce. Ce ar trebui sa mancam cand ne este pofta de dulce? Raspunsul este foarte gustos: banane, struguri, mere, merisoare, nuci, caju, migdale, seminte de dovleac, rosii, porumb, cartofi dulci si orice leguma cu frunze verzi.

Ciocolata alba vs ciocolata neagra. Care ingrasa mai mult?

Pofta de produse de patiserie

Stim ca sunt gustoase si inlocuiesc adesea micul dejun, insa pateurile si alte produse de patiserie sunt absolut nerecomandate, mai ales consumate in cantitati mari. Aceasta pofta traduce nevoia organismului de azot si triptofan, dar si de crom. Pentru a satisface pofta intr-un mod sanatos, ar trebui sa consumam nuci, migdale, caju, seminte de chia, banane si struguri.

Pofta de chipsuri

Pofta de chipsuri vine, de obicei, impreuna cu pofta de sucuri carbogazoase si, in loc sa o satisfacem cu ceea ce credem noi ca ne transmite creierul, cel mai bine ar fi sa mancam alimente bogate in calciu, carenta acestuia stand, de fapt, la baza acestei pofte daunatoare sanatatii. Consumati produse lactate, peste, smochine, soia, seminte de susan sau alge marine.

Vitamine care nu trebuie sa-ti lipseasca din alimentatie

Pofta de cafea

Cand avem pofta de cafea, punem totul pe seama nevoii de energie, insa, in realitate, aceasta denota nevoia de fosfor, sulf si fier. Astfel, meniul zilnic ar trebui sa includa, fara doar si poate, fructe si legume in cantitati cat mai mari. Fructele preferate sunt fructele de padure, iar legumele indispensabile sunt cele cu frunze verzi. Incercati, totodata, sa inlocuiti sarea iodata cu sare de mare.

Carentele de minerale si simptomele lor

Pofta de branza

Este o pofta mai rar intalnita, insa exista persoane care se trezesc noaptea si simt nevoia sa manance branza. Aceasta pofta poate trada si nevoia de calciu, insa, de multe ori, indica o carenta de acizi grasi. Cu siguranta, meniul tau este sarac in peste, fructe de mare, alge marine, seminte si ulei de in si canepa.

Mancatul in exces. Cum il controlam?

Stiati ca…cele-mai-comune-pofte-alimentare-si-carentele-din-spate-2_result

  • Lipsa poftei de mancare sugereaza carenta de vitamina B1, B3 si mangan? Consumati peste, scoici, soia, fasole si mazare, ananas, afine.
  • Mancatul excesiv este asociat cu carenta de triptofan, dar si tirozina si silicon? Consumati fructe uscate, spirulina, stafide, cartofi dulci, cacao, migdale, avocado.
  • Pofta de tutun indica o carenta de tirozina si silicon? Consumati spirulina, somon, tofu, germeni de grau, leguminoase, stafide, orez brun.
  • Pofta de alcool traduce o carenta de calciu, proteine si potasiu? Consumati carne, citrice, masline, cereale integrale, varza, sfecla rosie.

Pentru a afla ce vitamine si minerale ai nevoie, consulta farmacistii Catena! Click aici!

Text: Madalina Manole