Poftele din timpul sarcinii. Cum le explicam?

Pofte sarcina 1 _resultPoftele sunt unele dintre cel mai frecvent intalnite semne ale sarcinii. Exista femei insarcinate care au anumite pofte alimentare inainte de sarcina sau femei in cazul carora aceste pofte se intensifica. De asemenea, unele femei au pofte nu tocmai sanatoase sau aleg combinatii neobisnuite de alimente. Important este ca, atunci cand isi aleg alimentele, sa le evite pe cele potential periculoase pentru sanatatea lor si a celui mic.



Ce ascund poftele alimentare din timpul sarcinii?

Nu exista explicatii clare pentru existenta poftelor in sarcina, doar mai multe teorii. Cele mai multe dintre ele sunt legate de schimbarea profilurilor hormonale din organismul mamei, hormoni care ajung sa guverneze sau sa influenteze centrul foamei si simturile, mai ales gustul si mirosul. Leptina, hormon secretat de celulele adipoase din corp, are rolul de a inhiba pofta de mancare si de a stimula metabolismul. Opusul sau este neuropeptidul Y, substanta produsa de hipotalamus (o structura a creierului) si cel mai puternic stimulent natural al poftei de mancare. Exista studii care sustin ca nivelul de neuropeptid Y din sange creste in sarcina, astfel explicand cresterea poftei de mancare. Se crede ca in sarcina se modifica nivelul multor hormoni care influenteaza obiceiurile alimentare, printre care si hormonii amintiti mai sus.

Alte teorii presupun ca aceste pofte ar putea avea legatura cu unele carente din organism, poftele fiind felul in care corpul isi reface depozitele sau cantitatile necesare din anumiti nutrienti. Prin urmare, se presupune ca, atunci cand organismul detecteaza cantitati scazute de sodiu sau potasiu, cere alimente sarate; daca se confrunta cu o lipsa de proteine, cere cel mai adesea carne, frecvent mancare tip fast-food. Pofta de alimente grase sau prajite ar putea fi o explicatie pentru lipsa de grasimi din corp, iar cea de dulciuri, inghetata si fructe, pentru cantitatea insuficienta de zahar din sange.

De multe ori, alimentele sarate si cele reci s-au dovedit de ajutor impotriva greturilor de la inceputul sarcinii. Simturile sunt si ele influentate in sarcina, in special mirosul si gustul. Mirosul joaca un rol important in preferintele alimentare. Mancarea preferata poate deveni indezirabila, iar mancarurile evitate inainte de sarcina pot deveni brusc apetisante. In ceea ce priveste gustul, in sarcina scade perceptia pentru sarat, de aceea multe gravide tind sa adauge sare in plus in mancare. De asemenea, creste sensibilitatea pentru gustul amar, multe dintre alimentele des consumate inainte de sarcina fiind acum respinse. Pentru ca dulcele este complementar gustului amar, de multe ori, femeile insarcinate aleg gustari dulci.

Poftele in sarcina pot fi si periculoase

Exista gravide care au pofte non-alimentare, mancand pamant, var, pietre, lut, hartie. Fenomenul se numeste Pica si pune in pericol sanatatea gravidei si a copilului prin substantele invizibile pe care mama le ingereaza, precum plumbul din pamant sau lut. O alta problema majora este reprezentata de faptul ca aceste substante nu au nicio valoare nutritiva. In cazul in care consuma cantitati mari, viitoarele mamici risca sa ajunga malnutrite.

Reguli alimentare in sarcinaPofte sarcina 2_result

Cand alegeti alimentele cu care sa va satisfaceti poftele, este obligatoriu sa nu uitati de regulile alimentare din sarcina. (b)Nu este recomandat consumul de carne cruda sau in sange, de mezeluri nefierte, precum cele crude si uscate, salamuri etc.(b) De asemenea, este (b)de evitat consumul de peste oceanic si fructe de mare si trebuie acordata atentie sporita fructelor si legumelor crude – obligatoriu sa fie foarte bine spalate si depozitate(b). Nu se recomanda consumul de oua crude sau sosuri pe baza de oua crude. Laptele nepasteurizat, produsele lactate obtinute din astfel de lapte si neprocesate termic trebuie evitate. Nu in ultimul rand, este periculos consumul de branzeturi cu mucegai, in starea lor proaspata, neprocesata termic.

Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru