Ești gravidă? Află ce nu ai voie să mănânci

Alimentația corectă este esențială atât pentru sănătatea mamei cât și a fătului, pe termen scurt, dar și pe termen lung. O dietă defectuoasă în perioada în care ești gravidă poate crea probleme de sănătate copilului.

Ela Crăciun detaliază acest subiect în prima sa carte, “9 luni fără griji”, apelând la medici nutriționiști pentru a afla informațiile corecte.



Nici prea mult, nici prea puțin

Conform celor incluse în volum, în timpul sarcinii pot apărea probleme dacă mama e obeză sau supraponderală. Ori, când există carențe de vitamine și de minerale.

Dacă femeia gravidă are o alimentație hipercalorică și ia foarte multe kilograme într-un timp foarte scurt, se pare că există o puternică corelație între aceste lucruri. De asemenea, poate apărea și predispoziția fătului pentru sindrom metabolic de obezitate.

Dacă mamele s-au hrănit foarte puțin în timpul sarcinii, fătul a interpretat acest lucru ca pe o lecție și s-a programat fenotipic ca un strângător. Adică, să depună calorii, să aibă un strat de grăsime mai mare, să facă față vitregiilor vieții.

El înțelege că trebuie să se adapteze, să facă tot ce poate ca să reziste foametei din exterior. Așa interpretează bebelușul o penurie alimentară în timpul sarcinii, scrie Ela Crăciun în cartea sa. Autoarea deține aceste informații de la Ruxandra Pleșea, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.

Vitamine cu porția

În funcție de ceea ce recomandă medicul nostru, sunt câteva alimente care trebuie evitate sau chiar excluse în timpul sarcinii. Alcoolul și țigările sunt total interzise, iar cafeaua trebuie limitată.

Nu bem alcool și nici nu fumăm. Mai mult de trei porții de cafea pe zi pot avea efect negativ. Cât mai puțin zahăr și cât mai puține alimente cu adaos de zahăr,

Dacă avem carență de vitamine, minerale și antioxidanți din alimente sănătoase, căpătăm o rezistență scăzută la stresul oxidativ.

Dacă avem carențe de fier, anemie din cauza că mama mănâncă foarte puțin ori puțina carne, atunci bebelușul se poate confrunta cu tulburări de atenție și de memorie, care nu se mai corectează.

Dacă mama nu mănâncă salate sau alte surse de folați, cum ar fi năut, linte, ficat, apare deficitul de folați care se corelează cu defectele de tub neural și nu numai.

Dieta și placenta la gravidă

Dieta influențează calitatea placentei, pentru că, dacă ai o placentă bună, normal că sarcina este dusă la bun sfârșit. Dar dacă ea nu este hrănită corespunzător și nu are aportul de vitamine, de minerale, lucrurile merg prost în sarcină”, adaugă Ela Crăciun în cartea sa, “9 luni fără griji”.

Există și alimente nocive, care primesc multă atenție din partea specialiștilor și despre care se fac multe studii. Aceste alimente deteriorează sănătatea fătului.

Ne referim aici la alimentele cu aditivi chimici, coloranți, cu substanțe chimice nenaturale. Există studii care atestă că și consumul de sucuri în exces în timpul sarcinii este foarte dăunător. Nu se consumă alimente nepasteurizate, adică lactate și sucuri. Nu se consumă carne crudă sau prost gătită, și nici ouă crude.

Nu se consumă conserve ținute în condiții insalubre, nu se face exces de pește gras oceanic, pentru că poate să vină cu un exces de metale grele, și atunci crește riscul de toxicitate. În timpul sarcinii nu se țin diete drastice și nu este momentul să treci de la o dietă normală, la una vegetariană”, menționează Ela Crăciun în cartea sa.

“9 luni fără griji” este prima carte despre sarcina unui blogger din România. Volumul este scris având la bază experiența vedetei TV de mamă a trei copii. Informațiile sunt suținute de medici și specialiști, care doresc să vină în ajutor viitorilor părinți.

Vrei sa stii cum sa ai grija de tine si de copilul tau in fiecare etapa a vietii lui?

Am pregatit 8 carticele, pe segmente de varsta, de la preconceptie si sarcina pana la 15 ani, cu informatii certificate de medici de specialitate.