Iata 5 alimente pe care trebuie sa le consume obligatoriu o femeie insarcinata

O femeie insarcinata trebuie sa acorde o importanta deosebita alimentatiei si sa tina cont ca exista alimente si bauturi pe care este indicat sa le evite in aceasta perioada. Din pacate, doar 1 din 4 femei acorda atentia necesara acestui aspect. Pe de alta parte, este perioada poftelor culinare, prin urmare, trebuie sa stie ca nu toate pot fi satisfacute dupa bunul plac. La baza poftelor alimentare sta, conform cercetarilor in domeniu, carenta anumitor vitamine si minerale. Pentru a evita aceste dezechilibre, viitoarele mamici trebuie sa-si asigure un aport constant al nutrientilor, iar anumite vitamine si minerale sunt absolut obligatorii in aceasta perioada. Iata care sunt recomandarile alimentare pentru femeile insarcinate, facute de domnul doctor Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie!



Insarcinata? Schimba-ti obiceiurile alimentare!

Sfecla rosie pentru acid folic

Acidul folic, cunoscut si ca vitamina B9, este esential in prevenirea defectelor de tub neuronal la copii si in mentinerea sanatatii coloanei vertebrale si a creierului. O ceasca de sfecla rosie ofera aproximativ 30% din necesarul de acid folic si, in plus, este o sursa importanta de fibre, ajutand la prevenirea constipatiei, si o sursa de potasiu, fiind eficienta in combaterea oboselii si a crampelor musculare.

Beneficiile acidului folic in sarcina

Sparanghel pentru vitamina K

Femeile insarcinate au nevoie, mai mult ca oricand, de vitamina K. Aceasta este responsabila de transportul calciului in tot corpul si astfel contribuie eficient la formarea structurii osoase a fatului. In plus, conform explicatiei medicului, o ceasca de sparanghel ofera mai mult de jumatate din necesarul zilnic de acid folic. Pentru a nu-si pierde minunatele proprietati, tulpina de sparanghel poate fi consumata cruda sau pe gratar.

Beneficiile vitaminei K

Spanac pentru fier

Aportul de fier se dubleaza in perioada sarcinii deoarece acest mineral contribuie la formarea hemoglobinei, proteina din celulele rosii care are rol de a transporta oxigenul catre celelalte celule, iar cantitatea de sange este vitala pentru cresterea fatului. Spanacul este printre cele mai bogate legume in fier si, in plus, gratie faptului ca poate fi consumat proaspat, in salate, aportul de fier adus organismului va fi considerabil.

Atentie la diabetul gestational! Iata ce aspecte trebuie sa iei in calcul!

Capsune pentru vitamina C

Pe langa rolul de sustinere imunitara, vitamina C contribuie si la cresterea masei osoase a copilului, prin urmare este obligatoriu de consumat in perioada sarcinii. Capsunele sunt sursa ideala cu atat mai mult cu cat sunt gustoase si usor de consumat. Tineti cont ca o portie de capsune este mai bogata in vitamina C, decat o portocala.

Tulburari de somn in sarcina: cauze si remedii

Avocado pentru vitamina B

Fructele de avocado sunt sursa esentiala de vitamina B, acid folic si grasimi mononesaturate, care ajuta la scaderea colesterolului, astfel incat devin necesare pentru dezvoltarea creierului, ochilor, sistemului nervos si tesuturilor grase ale fatului. Acesta se poate consuma ca atare, in diferite salate, atat de fructe cat si de legume, in guacamole sau se poate mixa cu lamaie, ulei de masline si usturoi verde.

Iata cum percepe fatul alimentatia mamei! Detalii de la specialisti aici!

Text: Madalina Manole