Pastele ingrasa? Cum le prepari ca sa slabesti?

Pastele se numara printre primele excluse din alimentatie atunci cand ne decidem sa tinem o cura de slabire. Daca si tu esti una dintre persoanele care stie ca pastele ingrasa, atunci afla ca de fapt acestea te ajuta la mentinerea greutatii sub control, cu conditia sa le savurezi in mod adecvat.

Aliment de baza in dieta mediteraneana, pastele au devenit obiect de studiu pentru oamenii de stiinta italieni, in cadrul Institutului Neuromed, iar concluzia a fost una surprinzatoare.



Cantitatea de paste recomandata

Persoanele care consuma paste cu moderatie, adica nu mai mult de 50 de grame pe zi, sunt mai slabe si intr-o forma fizica mai buna decat cele care incearca sa limiteze, pe cat posibil, cantitatea de paste din alimentatia zilnica. In cadrul studiului au fost monitorizate obiceiurile alimentare ale unui esantion format din 2000 de persoane.

Mihaela Bilic: „Nu trebuie sa confundam alimentatia sanatoasa cu cea dietetica” – partea I

Experţii Institutului Neuromed au analizat dimensiunile corporale ale participanţilor,  greutate, inaltime, indice de masa corporala (IMC), si le-au confruntat cu obiceiurile lor alimentare. Rezultatele publicate in jurnalul medical Nutrition and Diabetes au aratat ca, de fapt, consumul de paste nu este legat de cresterea greutatii corporale. Mai mult, studiul a aratat ca persoanele care mananca paste in mod regulat, in special femeile, au un IMC si o circumferinta abdominala amai mici.

Pastele, sursa de glucide complexe

Recomandarile cercetatorilor italieni, si nu numai, indica faptul ca o dieta sanatoasa trebuie sa contina si carbohidrati pentru ca alimenteaza organismul cu energie, iar pastele reprezinta nu numai o sursa de carbohidrati, ci si de proteine vegetale, de fibre si de vitamine, printre care B si F. Glucidele complexe din pastele fainoase, consumate conform dietei mediteraneene clasice, adica alaturi de fructe, legume si carne de peste, sunt benefice pentru organism.

Important este sa mancam paste in combinatii sanatoase, alaturi de legume si de peste, nu asa cum le preferam de cele mai multe ori, adica acoperite de un strat consistent de sos si cu multa carne rosie sau procesata. Nu in ultimul rand, pastele, respectiv carbohidratii, ofera senzatia de satietate, iar acest lucru inseamna ca vom consuma, intr-un final, mai putine calorii.

Tipuri de paste recomandate in diete

In cadrul dietelor de slabire sunt recomandate pastele fara ou, cat mai simple, deci cu mai putine proteine, iar pe durata regimului nu trebuie sa consumam bauturi dulci si carbogazoase, alcool, fructe uscate sau dulciuri.

De asemenea, pastele gatite „al dente‟ au un indice glicemic mai mic decat pastele care au fost fierte prea mult timp, deci sunt mai sanatoase. Nu uitati sa le stropiti cu putin ulei de masline.

 

Click aici ca sa descoperi 3 deserturi delicioase cu putine calorii!

 

Text: Oana Baltoc