Pune la respect astenia de primavara! De ce apare si cum o previi

Multi dintre noi intampinam primavara cu entuziasm, dar uneori, organismul nostru nu este la fel de pregatit de venirea noului sezon. In unele cazuri, organismul se adapteaza mai greu la schimbari, iar acest lucru are manifestari nu tocmai placute. Practic, aceasta adaptare greoaie a organismului la sezonul cald se numeste astenie de primavara si vine la pachet cu o serie de simptome.

Pe la inceputul primaverii, ni se intampla uneori sa observam ca suntem mai obositi, ca avem nevoie de mai mult somn sau ca suferim de insomnii. Ori poate ca nu avem energie oricate eforturi am face, suntem mai nervoase, pofta de mancare scade si la fel si libidoul, sau ne concentram mult mai greu la serviciu. Ei bine, toata aceasta stare generala de disconfort se numeste astenie de primavara. Din fericire, simptomele dureaza de obicei intre 10 si 20 de zile, deci putem vorbi de o stare neplacuta doar temporara.



De ce apare?

Astenia apare atunci cand organismul nostru nu reuseste sa se adapteze la schimbarile de sezon. Ce inseamna asta? Temperatura se schimba, lumina la fel, ziua se mareste, exista modificari de umiditate si presiune atmosferica, plus ca ora se da inainte si ni se modifica si programul de odihna.

Energie de primavara: sucurile naturale si beneficiile lor pentru organism

Toate aceste lucruri provoaca o serie de procese in organismul uman care altereaza ritmul circadian, prin schimbarile hormonale pe care le determina. Ochii nostri au receptori de lumina care ajusteaza secretia de melatonina, hormonul care regleaza ciclul de somn. Primavara, productia de melatonina este afectata, ceea ce duce la tulburari de somn.

Cum prevenim astenia de primavara

Astenia de primavara nu poate fi 100% prevenita, insa ne putem feri partial de ea. Exista cateva obiceiuri pe care le putem include in rutina noastra zilnica, pentru a diminua sansele de a ne confrunta cu astenia de primavara sau care pot face ca efectele acesteia sa fie mult mai blande. Primul pas este sa ne stabilim un program de odihna si de masa pe care sa il respectam, pentru a-i oferi corpului nostru echilibrul de care are nevoie. In plus, trebuie sa ne asiguram ca dormim 7-8 ore in fiecare noapte.

Alimentatie adecvata

Al doilea pas este sa ne schimbam alimentatia, adaptand-o la noul sezon. Trebuie sa renuntam la mancarurile grele si sa includem mai multe legume in meniul nostru. Din fericire, avem de unde alege, pentru ca primavara este sezonul verdeturilor si apar legumele proaspete: spanac, loboda, stevie, salata verde, urzici, ceapa, patrunjel, marar, leustean, ridichii etc.

In plus, este bine sa mancam si fructe mai multe, oua, peste, dar si cereale, pentru a ne asigura un aport corect de vitamine si minerale. Acestea ne vor da energia si puterea sa facem fata activitatilor zilnice si sa ne concentram mai usor.

Ceaiuri si sport

Pentru a ne spori concentrarea si a creste secretia de endorfine, este recomandat sa bem ceaiuri (teina imbunatateste functiile cognitive) si sa mancam mici cantitati de ciocolata neagra.

Dimineata este bine sa consumam o cana de ceai de ginseng, care ne va ajuta sa ne recapatam vitalitatea, iar seara, pentru a ne feri de insomnii, putem recurge la un ceai linistitor pe baza de valeriana, levantica, menta, musetel sau din diverse combinatii de plante.

Nu in ultimul rand, trebuie sa facem miscare. Pe langa programul de la sala sau alte activitati de interior, este important sa petrecem timp in aer liber. Plimbarile, mersul cu bicicleta ori rolele sau alergatul in parc, ne vor ajuta sa ne adaptam mai usor la schimbarile aduse de noul sezon. Este bine sa iei aceste masuri din timp si sa nu astepti ca astenia de primavara sa se instaleze!

Stiai ca?

Astenia de primavara apare mai frecvent la femei decat la barbati, iar grupul de varsta cel mai afectat este cel intre 20 si 40 de ani.

Farmacistii Catena recomanda SystemWell Ultimate Immunity, un supliment alimentar ce sustine intregul sistem imunitar: sistemul circulator, limfatic, respirator, epidermic, sistemic, celular si digestiv. Contine peste 30 vitamine, minerale, extracte din plante, ciuperci medicinale, probiotice si prebiotice. Mai multe detalii despre produs gasiti AICI!

Text: Bianca Badescu