Patlagina

PatlaginaFrunzele acestei plante au proprietati expectorante, emoliente, hemostatice si usor astringente, datorita mucilagiilor, vitaminei K, taninului, etc. Ele fluidifica secretiile bronhice, ajutand la eliminarea lor. Au, in acelasi timp, si o actiune de calmare a tusei si astmului. Taninul imprima patlaginei o actiune antidiareica. Patlagina are proprietati utile in tratamentul ulcerului stomacal, avand o actiune cicatrizanta si fitoncida.

Vitamina K din frunze ajuta la oprirea hemoragiilor. In ateroscleroza, are insusirea de a preveni cresterea colesterolului si de a micsora tensiunea arteriala. In ulcerul stomacal, se recomanda de trei ori pe zi cate o jumatate de gram de praf de patlagina sau cate o lingura de infuzie la doua-trei ore. Extern, este folosita sub forma de bai in tratamentul ulcerului varicos, ulceratii ale pielii, conjunctivita, blefarita, iar sub forma de gargara – in laringite, traheite precum si in diverse afectiuni ale gurii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *