Porumbul

PorumbPorumbul are efecte benefice asupra inimii atat prin continutul sau bogat in fibre, cat si prin rezervele de acid folic pe care le furnizeaza. Acidul folic, cunoscut fiind ca una din vitaminele B necesare prevenirii defectelor nou-nascutilor, ajuta, de asemenea, la scaderea nivelului de homocisteina, un aminoacid ce poate afecta in mod direct vasele sanguine, prin urmare, cantitati ridicate ale acestei substante in sange duc la atacuri de cord, anevrisme si sunt caracteristice unei proportii de 20-40% dintre pacientii bolnavi de inima.

O ceasca de porumb furnizeaza aproximativ 19% din doza zilnica de acid folic necesara organismului.

Porumbul este bogat in beta-criptoxantina, un caretonoid rosu-portocaliu ce se intalneste si in papaya, dovleac, ardei grasi rosii, portocale, piersici etc. si contribuie la reducerea riscului de dezvoltare a cancerului pulmonar.

Un studiu efectuat in Shanghai, China, si publicat in Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, a demonstrat ca adultii care consumau alimente bogate in beta-criptoxantina au manifestat un risc de dobandire a cancerului pulmonar cu 27% mai mic decat cei care nu aveau in alimentatia curenta aceasta substanta. In plus, in randul fumatorilor, alimentatia bogata in beta-criptoxantina reduce riscul cancerului de plaman cu 37%.


Porumbul este o sursa buna de vitamina B1 (o ceasca de boabe de porumb furnizeaza un sfert din doza zilnica recomandata). Vitamina B1 este un element-cheie in procesul de producere a energiei si este, de asemenea, vitala pentru buna functionare a celulelor cerebrale. Vitamina B1 este esentiala pentru sintetizarea unuia dintre neurotransmitatorii vitali pentru memorie – acetilcolina. Deficitele de acetilcolina s-au dovedit a fi esentiale in deteriorarea creierului, corelata cu procesul imbatranirii (senilitate) si cu boala Alzeimer (aceasta este chiar caracterizata clinic de o scadere a nivelurilor de acetilcolina).


Acidul pantotenic (vitamina B) din porumb este vital pentru metabolizatea carbohidratilor, a proteinelor si a lipidelor. Este o vitamina esentiala mai ales cand suntem supusi stresului, intrucat sustine buna functionare a glandelor adrenale. O ceasca de porumb furnizeaza aproximativ 15% din doza zilnica recomandata de acid pantotenic.


Vezi si alte plante cu P