Pelinul, benefic in afectiunile renale

pelinul sursa shutterstockPelinul este o planta medicinala foarte mult folosita in medicina populara ca si in fitoterapie. El este recomandat pentru urmatoarele sale calitati: stimuleaza pofta de mancare, are efect diuretic, este laxativ si combate viermii intestinali.

Pelinul contine un ulei de culoare verde cu miros carateristic si amar, care da gustul frunzelor de pelin. Acesta este responsabil de activarea poftei de mancare, cand se administreaza sub forma de infuzie slaba, care se bea cu 20 de minute inainte de masa de pranz.

La ce foloseste
Din pelin se prepara si vinul pelin – pelinul de mai- macerand 25 de grame de pelin in 50 grame de alcool timp de doua-trei zile. Mai simplu, se pun direct in vin crengute de pelin bine spalate, dupa gust. Si vinul pelin are tot efect de stimulare a apetitului. Atat infuzia cat si vinul au efecte tonice, ele continand multe substante minerale si vitamine, ca de exemplu A, B si C, precum si acizi organici. Infuzia de pelin preparata cu o lingurita la o cana de apa se bea cate doua cani pe zi; are efect diuretic, fiind activa, ca adjuvant in edemele renale si pentru eliminarea apei din tesuturi. Infuzia de pelin este laxativa. Sub forma de pulbere obtinuta din frunze uscate, pelinul amestecat cu miere (doua lingurite), administrata dimineata pe stomacul gol are efect antihelmintic (viermi intestinali). Infuzia mai concentrata cu doua lingurite la o cana este aplicata extern pentru spalaturi, cataplasme sau comprese, in vaginita atrofica, plagi, hemoroizi, ca dezinfectant si trofic al ranilor si plagilor purulente.
 
Contraindicatii
Pelinul are si restrictii de folosire: astfel el trebuie evitat de femeile gravide, ori de cele care alapteaza atat din cauza toxicitatii sale pentru fat cat si din cauza imprumutarii gustului amar laptelui. Indiferent de forma interna de administrare folosirea pelinului se face pe timp limitat, intrucat produce dependenta si da nastere la intoxicatii grave ale sistemului nervos central. Acesta se datoreaza unei substante, absintina, continuta de planta, care produce halucinatii si duce la degradarea personalitatii (intoxicatii cu absint). De asemenea, pelinul nu trebuie folosit in afectiuni gastro-intestinale in faza acuta.

Text: Farm. primar Mircea Teodosiu