Papadia – sanatatea ficatului

Papadia – sanatatea ficatuluiDenumita stiintific Taraxacum officinale, papadia constituie un exemplu de planta alimentara si medicinala. Fie ca este consumata cruda sub forma de salata, ori sub forma de infuzie sau decoct, din radacini sau frunze proaspete sau uscate, papadia are aceleasi calitati.


Frunzele de papadie proaspete se vor spala bine inainte de a fi consumate pentru indepartarea impuritatilor si a oualor de paraziti. Avand gust amar datorita unui principiu amar, papadia stimuleaza pofta de mancare, bauta sub forma de infuzie inaintea meselor. Frunzele se consuma pana la aparitia globului cu seminte zburatoare. In frunze se gasesc: clorofila, taninuri, saruri de fier si vitamina C, care contribuie la formarea hemoglobinei pentru combaterea anemiei, precum si saruri minerale importante pentru sustinerea metabolismelor.



Efectele benefice ale consumului de papadie

Dintre vitamine mentionez vitaminele A, B, C si D. Frunzele proaspete de papadie, administrate sub forma de infuzie, dreneaza vezica biliara, determina scaderea grasimilor si a colesterolului din sange si eliminarea bolului fecal la cei care sufera de constipatie; ele au si efecte depurative indicate supraponderalilor si celor cu afectiuni ale pielii. Au calitatea de a reface echilibrul glandelor cu secretie interna prin efectul diuretic.

Papadia este un tratament adjuvant in unele forme ale bolii reumatismale. Avand valoare calorica mica, atat papadia cat si untisorul, in amestec, sub forma de infuzie, cu 2 lingurite la o cana se pot folosi in cura de slabire. In scop medicinal se ia o planta intreaga (cu radacina si frunze), se spala si se prepara un decoct fiert 5 minute cu o cana cu apa, inlocuind apa pierduta prin fierbere; se beau doua cesti pe zi in cazurile de insuficiente hepatice (hepatite, dischinezii) si in dispepsii.

Calitati fitoterapeutice ale papadiei

Un amestec de papadie, flori de soc si crusin, in cantitati egale se foloseste la prepararea unui decoct fiert trei minute cu inlocuirea apei pierdute. Pentru slabire, se bea cate o cana inaintea mesei de pranz.

Efectele hepatoprotectoare ale papadiei se datoreaza vitaminei A si acidului folic. Recapituland deci calitatile fitoterapeutice ale papadiei, acestea se manifesta: in hepatite si dischinezii biliare, hepatoprotector, hipercolesterolemii si fenomene de ateromatoza; in boala reumatismala, ca litiaze, gute; in combaterea fenomenelor de constipatie; in combaterea celulitei (ca reechilibrant glandular).

Frunzele proaspete de papadie, bine spalate constituie un mijloc modern pentru intretinerea pielii fetei (sub forma de infuzie). Infuzia, in acest caz se prepara cu 4 lingurite de frunze la o cana cu apa. Apoi se aplica o masca de fata cu lichidul rezultat, care are urmatoarele efecte: emolient, stimuleaza tonusul muscular al fetei si circulatia sangelui in zona.

Masti naturiste cu papadie

Mastile cu infuzie de papadie sunt active in acnee si celulita. Sucul obtinut din frunzele proaspete este eficace in tratarea tricofitei pielii fetei. Masca dureaza 20 de minute, cu reimprospatarea umiditatii la fiecare 10 minute.

In plus, mastile cu infuzie de papadie mai au ca efect: hranirea pielii fetei, strangerea porilor, catifelarea pielii, activarea circulatiei sangelui. Aceste aplicatii estompeaza si petele de pe pielea fetei produse de o suferinta hepatica. In celelalte anotimpuri se poate folosi si papadia uscata.

Text: Farm. primar Mircea Teodosiu