Mituri vechi despre sanatate: afla cat adevar insotesc vorbele din popor!

Vorbele din popor isi lasa o puternica amprenta asupra noastra si de multe ori tindem sa le dam crezare chiar mai mult decat unui medic. Este adevarat ca majoritatea leacurilor babesti continua sa ofere rezultate miraculoase, insa regula nu se aplica, neaparat, si in cazul sfaturilor de la strabuni, de multe ori adevarate superstitii legate de sanatate.



Cauzele psihice ale bolilor comune

Alcoolul anuleaza efectul antibioticului

Realitatea este ca exista o serie de medicamente care interactioneaza negativ in prezenta alcoolului, nu neaparat prin anihilarea actiunii acestora, cat prin aparitia unor stari de rau, insotite de voma si greturi, insa majoritatea nu sunt antibiotice. Este recomandat, insa, ca in timpul oricarui tratament medicamentos sa nu se consume bauturi alcoolice pentru a fi evitata posibila aparitie a efectelor adverse.

Efectele alcoolului asupra creierului

Zaharul in exces provoaca diabet

Cu siguranta, cu totii ne-am auzit bunicii amenintandu-ne, in timp ce ne rasfatam papilele gustative cu o ciocolata sau inghetata, sa nu mai mancam atatea dulciuri ca o sa facem diabet. Ei bine, acest mit este in totalitate fals. Diabetul este o afectiune care este provocata de insuficienta pancreatica, mai exact pancreasul nu este capabil sa produca insulina pentru a controla nivelul zaharului din sange. De asemenea, tot un mit este si faptul ca persoanele care sufera de diabet de tip 2 nu au voie sa consume zahar. Acestia trebuie doar sa-si monitorizeze consumul si nu sa-l reduca definitiv.

Mituri despre diabet

Persoanele supraponderale au metabolismul lent

Conform unui studiu realizat de un medic american, cu cat o persoana este mai grasa, cu atat rata metabolismului bazal este mai mare, prin urmare metabolismul devine lent pe masura ce persoana scade in greutate. Acelasi studiu confirma ca exista persoane obeze si supraponderale care se bucura, totusi, de un metabolism rapid.

Mituri si adevaruri despre metabolism

Periajul des protejeaza dintii

Ei bina, iata un alt mit demontat, care s-a dovedit a fi fals in mare parte. Periajul dintilor trebuie realizat de doua ori pe zi si, in niciun caz, imediat dupa masa. Este recomandat sa se astepte minim o ora, cu atat mai mult daca s-au consumat alimente dulci sau acide, deoarece acestea sensibilizeaza smaltul, iar periajul imediat inrautateste si mai mult situatia.

Cum ne ingrijim dintii pentru un zambet perfect

Cremele de protectie solara previn cancerul de piele

Principala cauza a cancerului de piele este, intr-adevar, expunerea necontrolata la soare, insa, din pacate, cremele cu factor de protectie solara, oricat de mare ar fi indicele de protectie, nu reusesc sa blocheze in totalitate razele ultraviolete. Prin urmare, produsele cu SPF nu sunt de ajuns pentru a preveni aparitia cancerului de piele, cu atat mai mult cu cat se sta in exces la plaja.

Mituri si adevaruri despre expunerea la soare. Click aici!

Text: Madalina Manole