Tiroida: semnale de alarma ascunse

foto-deschidere-1-tiroida-shutterstock_273888614_criza-astmTiroida este o glanda in forma de fluture, situata la nivelul gatului, ce are rolul de a secreta hormoni esentiali pentru metabolism, precum si pentru functiile creierului. De cele mai multe ori, simptomele afectiunilor tiroidiene sunt vagi. Iata care sunt cele mai frecvente semnale de alarma ascunse ale afectiunilor tiroidiene.



Tulburarile de somn

Insomniile ar putea fi un semn al unei tiroide hiperactive ce secreta hormoni in exces. Cantitatea excesiva de hormoni poate suprastimula sistemul nervos central, proces ce duce la dificultatea de a adormi. Partea opusa este reprezentata de o tiroida lenesa ce nu produce o cantitate suficienta de hormoni. In acest caz, poate fi prezenta oboseala, chiar si dupa o noapte de somn, sau somnolenta excesiva.

Anxietatea

Anxietatea si sentimentul de neliniste nelegate de anumite evenimente sau factori emotionali predispozanti pot fi semnele unei tiroide hiperactive. Acest lucru se produce din cauza suprasolicitarii sistemului nervos central, in cazul prezentei unei hipertiroidii.

Schimbari ale tranzitului intestinal

Hormonii tiroidieni au si rolul de a mentine tranzitul intestinal in parametri naturali. Constipatia poate fi semnul unei tiroide lenese, in timp ce scaunele mai frecvente pot fi semnul unei tiroide mai active.

Transpiratia excesiva

Tiroida regleaza producerea de energie a corpului. Un nivel crescut al hormonilor produsi de aceasta duce la accelerarea metabolismului si, prin urmare, la senzatia de cald. Transpiratia este un fenomen normal din corp, insa, daca apare chiar si atunci cand nu faceti efort fizic, este probabil sa suferiti de hipertiroidie.

Schimbarile de greutate corporala

Daca observati ca ati acumulat sau, din contra, ca ati pierdut cateva kilograme, in ciuda faptului ca nu ati facut schimbari in dieta si exercitii fizice, este posibil sa fie vorba despre o afectiune a tiroidei. O tiroida lenesa va duce la cresterea greutatii corporale, in timp ce o tiroida prea activa duce la scaderea acesteia.

Lipsa puterii de concentrare

Atunci cand tiroida nu functioneaza normal, nici creierul nu o face. Unele persoane cu tiroida lenesa pot simti ca nu se pot concentra si/sau au pierderi de memorie. Persoanele cu tiroida hiperactiva pot avea, de asemenea, tulburari de concentrare.

Trucuri de stimulare a metabolismului

Tulburarile de menstruatie si infertilitatea

O tiroida hipoactiva face ca menstruatia sa fie mai abundenta, sa aiba o durata mai mare sau sa apara la intervale mai scurte de timp. In cazul unei tiroide hiperactive, menstruatia poate sa dureze mai putin sau sa apara la intervale mai lungi de timp. Femeilor care au dificultati de a concepe sau care au un istoric de avorturi spontane le este recomandat sa mearga la medic pentru o evaluare amanuntita a tiroidei. Cantitatea scazuta de hormoni influenteaza ovulatia si predispune la infertilitate si la pierderea sarcinii.

Afla de aici si motivele din cauza carora esti mereu nervoasa si irascibila.

Text: Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie