Asteniile si problemele musculare: afla cum sa-i redai organismului echilibrul

Astenia este termenul medical pentru oboseala, fie ea de origine psihologica sau organica. Puterea functionala a corpului este scazuta iar slabiciunea este generala. Deosebita de oboseala normala, care apare dupa un efort, astenia se instaleaza indeosebi din cauze psihice rezultate dintr-un stres prelungit, neliniste, depresie sau nevroza.

Starea de slabiciune fizica si musculara se manisfesta printr-o lipsa de energie, motivatie si entuziasm. In astenie apar epuizarea, oboseala, scaderea atentiei, concentarii si memoriei; anumite perceptii ale lumii exterioare sau interioare sunt alterate si pot disparea pofta de mancare, dorinta sexuala sau somnul. De asemenea, in astenii s-a observat o reducere a productiei de endorfine, substante responsabile pentru starea noastra de bine.



Remedii pentru combaterea asteniei

Cazurile particulare de astenie sunt astenia de primavara, de toamna si de iarna,  care apar din cauza dificultatii organismului de a se adapta schimbarilor de temperatura si fluctuatiilor de lumina naturala. Tratamentul se bazeaza in special pe prescrierea de vitamine, oligoelemente si aminoacizi, pentru ca absenta acestora din organism poate provoca senzatia de oboseala.

Afectiuni care se agraveaza la inceput de primavara

Tratamentul trebuie completat de un somn de cel putin 8 ore pe noapte si de o dieta alimentara echilibrata, bazata pe fructe si legume proaspte, cereale integrale bogate in vitaminele B, produse din peste care contin Omega 3, o hidratare corespunzatoare si cresterea imunitatii organismului prin consum de probiotice. De asemenea, in cazurile de astenie, sunt indicate plimbarile lungi in natura si exercitiile fizice.

Farmacistii recomanda ca tonic general ginseng-ul, precum si laptisorul de matca, germenii de grau si maltul de orz. Poate fi utilizat si ceaiul verde ca revigorant pentru organism.

Problemele musculare in astenie

In astenie, cele mai multe persoane resimt si o oboseala musculara . De obicei, primele semne ale asteniei sunt date de muschii oculari si pot afecta pleoapele sau muschii care controleaza vederea. Unii pot avea probleme la inghitire, iar altii isi pot simti picioarele slabite. Simptomele asteniei variaza insa de la om la om.

Persoanele care sufera de slabiciune musculara (daca nu este vorba de o distrofie) simt ca trebuie sa depuna mai mult efort pentru a efectua o anumita actiune fizica sau se simt foarte obosite dupa aceasta. In acest caz vorbim, de fapt, despre o slabiciune care nu se datoreaza unei afectari fizice a muschilor. Acest lucru poate duce insa la incapacitatea de a desfasura activitatile de zi cu zi. Printre manifestarile acestei oboseli se numara: crampele musculare, episoadele de tremor, miscarile incete si spasmele musculare.

Ce cure de vitamine trebuie sa tii, in functie de anotimp

Lipsa de magneziu, calciu sau vitamina E poate provoca dureri musculare. Pe langa un regim alimentar echilibrat se pot lua si suplimente cu aceste minerale si vitamine, iar daca apar si crampe musculare, consumul a 1- 2 banane pe zi poate reduce deficitul de potasiu.

Oboseala inexplicabila: cauze si remedii

Un ceai, va rog!

Si anumite plante ne pot ajuta sa scapam de unele tensiuni musculare. De exemplu, infuzia de valeriana diminueaza tensiunea de la nivelul gatului si are un efect calmant pentru anxietate si tulburarile de somn. Musetelul relazeaza muschii, este antiinflamator si tranchilizant pentru durerile musculare. Piperul Cayenne utilizat ca si condiment este eficient in crampe si dureri musculare. Uleiul esential de ridiche si de lavanda calmeaza tensiunea musculara atunci cand sunt adaugate in apa de baie sau sunt folosite pentru masaj. Ceaiul de cimbru relaxeaza muschii si imbunatateste circulatia.

Daca durerile musculare au origine emotionala, din cauza stresului sau anxietatii, ele se pot trata si prin exercitii de relaxare, prin psihoterapie sau cu ajutorul terapiei florale Bach.

Farmacistii Catena recomanda Vitamax, supliment alimentar cu rol energizant asupra organismului, eficient in cazul persoanelor care urmeaza un regim alimentar, celor care se confrunta cu oboseala psihica, epuizarea fizica si cu tulburarile de concentrare. Mai multe detalii despre produs gasiti aici!

Text: Bianca Badescu