Oboseala inexplicabila: cauze si remedii

poza oboseala cronicaDaca ai putea, ti-ai da un mare “refresh”, insa, din pacate, acest lucru nu este posibil. Indiferent de cat ai dormi, de cat de relaxata ai fi, tu tot te simti obosita. Te-ai gandit ca, de fapt, oboseala are o legatura foarte stransa cu ceea ce se intampla in organismul tau si ca aceasta stare este un semnal de alarma tras de corpul tau pentru a te atentiona ca iti lipsesc lucruri importante?

Ei bine, citeste randurile de mai jos si “descifreaza” semnalele pe care organismul tau ti le trimite.

 



Vinovat: Deficit de vitamine si minerale

 

Avand un nivel scazut de fier sau de vitamina D sau B12, te vei simti obosita, te vei confrunta cu stari de anxietate si vei fi lipsita de puteri, spune Irene Park, medic in New York City. Multi experti cred ca un procent semnificativ din populatia SUA se confrunta cu deficit de vitamina D, iar lipsa acestei vitamine poate determina slabiciune musculara si durere. De asemenea, daca esti o femeie de varsta reproductiva, statistic esti supusa unui risc mai mare de anemie si de deficienta de fier.

Singura modalitate de a-ti da seama daca in organismul tau sunt mai putine vitamine sau minerale decat este normal este sa faci o vizita la medic pentru un test de sange. Intre timp, poti lua multivitamine care contin 100% din necesarul zilnic de vitamine si minerale. Expertii recomanda, in general, ca adultii sanatosi sa consume de la 1.000 de la 2.000 de unitati internationale de vitamina D pe zi.

 

Vinovat pentru oboseala inexplicabila: Depresia

 

Cercetarile au aratat ca persoanele cu depresie sunt de patru ori mai obosite decat persoanele care nu se confrunta cu aceasta afectiune. Aerobicul facut cate 30 de minute sau mai mult pe zi, trei – cinci zile pe saptamana, este eficace in tratarea depresiei usoare pana la moderata, si poate reduce somnolenta, stare ce este asociata depresiei. In cazul in care nu ajuta, discuta cu medicul, care iti poate recomanda un medicament capabil sa-ti schimbe starea de spirit, un inhibitor al recaptarii serotoninei selective (SSRI).

 

Vinovat: glandele suprarenale

 

Acestea sunt responsabile pentru secretarea hormonilor de adrenalina si cortizol, care vin ca un raspuns la stres. Dar atunci cand te simti stresata tot timpul, aceste glande pot fi suprasolicitate si obosite si pot dezvolta asa-numita oboseala suprarenala. Incapacitatea de a secreta suficient cortizol in timpul zilei poate cauza goluri de energie, iar pe timp de noapte poate perturba serios somnul.

Pentru a da glandelor suprarenale o sansa de a se reface, medicii recomanda meditatia. “Meditatia are ca efect incetinirea productiei de cortizol pentru o vreme”, este de parere Jasmine Herbal de la Universitatea din California. Vitaminele B5 si C sunt, de asemenea, eficiente in mentinerea functiei suprarenale, spune Jacob Teitelbaum, director al Fibromyalgia & Fatigue Centers si autor al “From Fatigued to Fantastic”! El recomanda administrarea a cel putin 50 de miligrame de vitamina B5 si 500 de miligrame de vitamina C. Alta metoda de reducere a stresului care functioneaza bine este activitatea fizica.

 

Vinovat pentru oboseala cronica: alimentatia

 

Cofeina poate fi un salvator in diminetile in care esti somnoroasa, dar prea multa poate fi problematica, deoarece poate actiona ca un diuretic. “Si deshidratarea provoaca oboseala”, spune Bonnie Taub-Dix, un dietetician renumit din New York City.

Sensibilitatile alimentare si efectele lor secundare pot produce stari de oboseala. “Intoleranta la lactoza, de exemplu, poate provoca diaree, care poate duce la deshidratare”. O dieta bogata in alimente procesate agraveaza sensibilitati alimentare si genereaza oboseala (o astfel de sensibilitate duce la incapacitatea de a metaboliza gluten, care se gaseste in mai multe alimente procesate).

 

Text: Andreea Popescu