Scapă de cearcăne!

Pigmentarea pielii din jurul ochilor este o problemă care afectează atât femeile, cât și bărbații, indiferent de tipul de piele. Însă noi, femeile, încercăm să o ascundem pe cât posibil pentru a avea un aspect cât mai fresh.



Cauzele apariției cearcănelor

Unii medici susțin că cearcănele sunt „o combinație de ereditate și genetică”. La acestea contribuie în sens negativ circulația proastă și stilul de viață. Moștenirea genetică aduce o hiperpigmentare a pielii cauzată de melanină în exces, dar și de faptul că pielea este mai subțire în jurul ochilor. Expunerea la soare fără o cremă de protecție împotriva razelor UV poate agrava pigmentarea.

Circulația proastă la nivelul feței face ca acumularea de sânge în aceasta zonă să fie mai evidentă. Se poate face un test simplu din care să ne dăm seama despre ce e vorba, ridicând cu degetele ușor pielea de sub ochi: daca aceasta rămâne maro este vorba de hiperpigmentare, dacă nu, este vorba de circulație proastă, stil de viață sau alte cauze.
Factorii alergeni din aer pot provoca acumulări de sânge în vasele de sub ochi pe care le dilată și astfel apar cearcănele. Dacă este vorba despre alergii ca și cauze ale cearcănelor, acestea trebuie depistate și tratate de către medic.

Îmbătrânirea aduce scăderea colagenului și a grăsimii din pielea de sub ochi, subțiind-o. Consumul crescut de cofeină, alcool și fumatul provoacă de asemenea subțierea pielii din jurul ochilor. Alte cauze pot să mai fie: plânsul prelungit, munca la calculator, stresul fizic sau mintal.

Prevenirea apariției cearcănelor

Pe lângă somnul suficient pe care trebuie să ni-l asigurăm, atenția acordată pernelor ne poate fi de folos, în sensul evitării pernelor plate, care ajută la acumularea de sânge din jurul ochilor, prin adăugarea unei perne suplimentare. Daca am dormit bine și totuși avem cearcăne, cauzele trebuie căutate în altă parte.

Dieta sănătoasă trebuie să ne asigure necesarul de flavonoizi (prezenți în ciocolata neagră), acizi grași Omega-3 (pește și semințe oleaginoase), vitamina C (fructe și legume ), vitamina A, vitamina B6, alături de calciu și magneziu pentru un somn liniștit, vitamina B 12 răspunzătoare pentru anemie și cearcăne. Antioxidanții și vitamina K sunt și ei bine-veniți.

Hidratarea corespunzătoare este un alt mijloc de prevenire al cearcănelor, însă trebuie să evităm să bem lichide înainte de culcare. Îndepărtarea corespunzătoare a machiajului din zona ochilor folosind discuri din bumbac și produse cosmetice blânde, ajută la diminuarea cearcănelor. Respirația corecta împiedică congestia nazala și reglează circulația la nivelul feței. Relaxarea folosită pentru îndepărtarea stresului mintal este o altă cale de înlăturare a cearcănelor.

Atenție

Cearcănele pot fi un simptom pentru probleme mai grave cauzate de deficiența de fier, precum anemia. În cazul în care nu ai un nivel optim de fier în corp, hemoglobinele – celulele care transportă oxigenul – pot cauza colorarea zonei de sub ochi.

Creme de ochi împotrivă cearcănelor

Dacă alegem metoda clasică de a scapă de cearcăne cu ajutorul produselor cosmetice, trebuie să alegem creme pe bază de cafeină pentru întărirea capilarelor, cu ceai verde pentru contractarea vaselor de sânge și îndepărtarea inflamațiilor. Cremele cu colagen care conțin retinol îmbunătățesc aspectul pigmentar. Creionul de ochi cu consistență cremoasă, fardurile de ochi și obraz în tonuri portocalii camuflează și ele cearcănele.
Deși există multe creme care pot ameliora cearcănele, cei cu pielea foarte sensibilă pot prefera aplicarea unor remedii naturiste.

Remedii naturiste de îndepărtare a cearcănelor

Aplicarea unei comprese cu apă rece sau a cuburilor de gheață pe pleoape, timp de 5 minute este prima măsură de întărire a capilarelor. Castravetele dă luminozitate pielii și este astringent: se aplică felii subțiri răcite în frigider, pe pleoape sau sub ochi, timp de 10 minute, după care se clătește fața cu apă rece. Efectul benefic al sucului de castravete poate fi potențat cu ajutorul sucului de lămâie (în proporții egale), aplicat cu ajutorul unui disc din bumbac, timp de 15 minute. Sucul de castravete are efecte vizibile dacă este folosit cel puțin o săptămână.

Apa de trandafiri este un toner excelent pentru piele. Se lasă să acționeze 15 minute, de două ori pe zi, timp de câteva săptămâni. Menta zdrobită, aplicată 10 minute, noaptea, timp de o săptămână poate ajuta și ea la eliminarea cearcănelor.

Pliculețele de ceai negru sau verde, răcite la frigider, luminează pielea și strâng capilarele datorită conținutului de antioxidanți, cofeină și tanin. Acestea trebuie lăsate să acționeze timp de 15 minute.

Există, de asemenea, și o serie de uleiuri (migdale și nucă de cocos) care se folosesc cu eficiență pentru cearcăne. Uleiurile se aplică seara, pe pielea de sub ochi, și se lasă să acționeze noaptea, timp de o săptămână.

Știați că?

Cearcănele de culoare albastră apar strict din pricina circulației proaste, iar cearcănele maronii sunt cauzate de genetică, hiper-pigmentare sau expunere excesivă la soare.

Casetă

Tratamentele chirurgicale pentru eliminarea cearcănelor includ injectarea de acid hialuronic sau de grăsime proprie, în cazul cearcănelor adâncite. Efectul acidului hialuronic dureză în jur de 6 luni iar cel al injectării cu grăsime durează până la un an. O altă posibilitate este tratamentul cu laser.

Sfat

Poartă ochelari de soare. Este modul cel mai simplu de a-ți proteja zona de sub ochi și îți oferă și un look stylish fără niciun efort. Dacă nu esti adepta acestui accesoriu, trebuie să folosești crema cu protecție solară sau riști îmbătrânirea prematură a tenului.

Bianca Bădescu