80% dintre oameni sufera de dureri de cap

80-dintre-oameni-sufera-de-dureri-de-capStresul este principalul factor care determina aparitia durerilor de cap, insa un alt motiv este refularea nervilor, inchiderea in sine. Este probabil sa ramai surprinsa daca vei afla care sunt adevaratele cauze ale durerilor de cap.

 

80% dintre oameni sufera de dureri de cap suportabile. De obicei acestea se accentueaza in week-end, daca ai un program de lucru intens de luni pana vineri. Pentru a evita durerile de cap, te sfatuim sa incerci ca si pe durata weekendului sa te trezesti la aceeasi ora ca si in cursul saptamanii, iar cantitatea de cafea sa fie aceeasi ca in zile lucratoare.

Alimentatia poate provoca dureri de cap

Durerile de cap severe sunt insotite de ameteli, voma, sensibilitate la lumina, la mirosuri puternice si zgomot. Aceste dureri afecteaza 15% din populatie, in special femeile. Dilatarea vaselor de sange din jurul creierului se presupune ca ar determina durerile de cap. Astfel, suntem mult mai sensibili la stimuli. Hiperexcitabilitatea duce la lipsa somnului si, implicit, la dereglarea orelor de masa si favorizeaza aparitia riscului de atac cerebral. Alimentatia nesanatoasa este si ea un factor care in timp poate provoca dureri de cap.

Magneziul amelioreaza sindromul premenstrual

Primele doua zile inainte de menstruatie, precum si primele trei zile ale menstrei sunt zilele in care durerile de cap sunt frecvente. Explicatia este ca nivelul de hormoni estrogen si progesteron este foarte scazut. Hormonii sintetici continuti de anticonceptionale pot fi o alta o cauza. Inainte, precum si in perioada menstruala, respecta orele de somn si de masa si, de asemenea, nu uita ca un aport suplimentar de magneziu duce la ameliorarea sindromului premenstrual. Daca iei anticonceptionale poti vorbi cu medicul tau pentru a le schimba cu unele ce contin o cantitate mai scazuta de progesteron.

 

Ce cauzeaza durerile de cap din timpul sarcinii?

„Durerile de cap din timpul sarcinii pot fi cauzate de migrene vechi sau scaderi ale valorilor tensionale arteriale. Daca debutul este brusc si pacienta declara ca nu a mai avut in viata ei o asemenea durere, atunci ne gandim la preeclampsie sau accidente vasculare cerebrale. Este indicat ca gravida sa se prezinte la medic pentru a se investiga cauza acestor simptome, intrucat atitudinea este total diferita. Se indica o hidratare si o alimentatie corecte, evitarea  eforturilor fizice, a stresului iar ca si tratament medicamentos, medicul este singurul care il poate indica, in functie de cauza exacta a durerii.

 

80-dintre-oameni-sufera-de-dureri-de-cap-consultantText: Sabina Ghiormescu

Specialist: Dr. Doina Mihailescu

Medic specialist obstetrica-ginecologie

CMU