Herpesul – o problema pe cale de rezolvare

herpesIn ciuda faptului ca este cunoscut si studiat de mult timp, herpesul a reusit pana acum sa ramana enigmatic intr-o anumita masura. Misterul se pastreaza atunci cand vine vorba de felul in care virusul herpetic invadeaza celulele organismului. In urma unor noi cercetari s-a descoperit structura neobisnuita a complexului de proteine care permite virusului sa invadeze celulele. Aceasta mapa permite cercetatorilor sa gaseasca noi medicamente antivirale.

Pentru a invada celulele, majoritatea virusurilor au nevoie de proteine de intrare in cellule, numite fusogeni. Fusogenul virusului herpetic nu actioneaza singur, ci este necesar un complex de alte doua proteine pentru ca virusul sa-si faca loc. Se credea ca acest complex este tot fusogen, dar dupa determinarea structurii cheie a acestui complex de proteine, s-a descoperit faptul ca nu seamana cu alti fusogeni cunoscuti, spunea Ekaterina Heldwein, profesor in biologie moleculara si autoarea studiului.

Anumite antibiotice pot preveni infectiile cu herpes

In urma acestor descoperiri publicate in Nature Structural & Molecular Biology s-a ajuns la concluzia ca acest complex de proteine nu este un fusogen, dar regleaza fusogenul. S-a mai descoperit si faptul ca anumite antibiotice interfereaza cu aceasta proteina, impiedicand-o sa se uneasca cu fusogenul, lucru care arata faptul ca anumite medicamente antivirale care vizeaza aceasta interactiune, pot preveni infectiile virale. Aceste studii sunt importante pentru ca pot ajuta la dezvoltarea unor noi medicamente care pot preveni instalarea virusului herpetic.

Un alt autor al studiului spunea ca spera sa poata determina structura acestei parti esentiale a masinariei celulei de intrare a herpesului pentru a putea raspunde la intrebarile care ne framanta pe toti de atata timp si anume cum se produce infectarea cu herpes?

Directii catre vindecarea definitiva a herpesului

Acum, dupa cum stiti cu totii, nu exista leac pentru virusul herpetic. Dupa infectare, virusul ramane in corp pe viata si poate sta inactiv perioade lungi de timp. Cand sunt active insa, diverse tulpini de virusuri herpetice pot cauza raceli, orbire, encefalita sau chiar cancer. Mai mult de jumatate dintre oameni sunt infectati cu tipul 1 de herpes – herpes simplex pana la varsta de 20 de ani, si cam 1/6 cu herpes de tip 2 – herpes genital.

Mai multi cercetatori de la Universitatea din Pennsylvania au folosit cristalografia cu raze X impreuna cu tehnici de microscopie celulara pentru a studia structura si functiile acestui complex de proteine legat de virusul herpetic de tip 2. Ei pregatesc si un film molecular care ilustreaza modul in care virusul herpetic intra in celule.

Ar fi cu adevarat o mare realizare sa avem in sfarsit un remediu eficient pentru herpes, aceasta mica afectiune care uneori ne creeaza mari probleme. Este unul dintre virusurile cel mai des intalnit insa, cu toate acestea, nu exista niciun medicament care sa-l vindece inca si sa-l elimine din corp. Asa ca in zilele care par sa inceapa prost din cauza unui herpes aparut subit, ganditi-va ca situatia s-ar putea sa nu mai dureze mult, caci in curand vom avea remedii mai eficiente.

Text: Bianca Badescu

Sursa studiu: sciencedaily.com