Philip, un prinţ al gafelor!



Prințul Philip al Marii Britanii, cel care a murit la vârsta de 99 de ani, s-a remarcat în timpul celor şapte decenii în slujba Marii Britanii și prin numeroase gafe și glume.  

BBC a făcut o soelcţie cronologică a acestora. 

1967: „Mi-ar plăcea foarte mult să merg în Rusia – deși ticăloșii mi-au ucis jumătate din familie” – a răspuns întrebat fiind dacă ar dori să viziteze URSS.

1981: „Toată lumea spunea că trebuie să avem mai mult timp liber. Acum se plâng că sunt șomeri” – şia surprins interlocutorul într-o discuţie în timpul recesiunii din Marea Britanie în 1981.

1984: „Ești o femeie, nu?” – a întrebat o localnică în timpul unei vizite în Kenya după ce aceasta i-a oferit un cadou.

1986: „Dacă mai stați aici pentru mult timp o să aveți toți ochii oblici” – a spus unui grup de studenți britanici în timpul vizitei regale în China.

1986: „Dacă are patru picioare, dar nu e scaun; dacă are două aripi, dar nu e avion; dacă înoată, dar nu e submarin, atuncii cantonezii (n.r. chinezii) o să-l mănânce” – a spus nonşalant la o întâlnire a unei organizații care se ocupa de conservarea mediului.

1992: „Oh, nu, s-ar putea să iau vreo boală oribilă” – s-a indignat când a fost invitat să mângăie un urs koala, în Australia.

1993: „Nu se poate să fi trăit aici de atât de mult timp, nu ai o burtă sufficient de mare” – i-a spus unui  britanic pe care l-a întâlnit în Ungaria.

1994: „Nu sunteți majoritatea dintre voi urmași ai piraților?” – a întrebat un locuitor bogat al Insulelor Cayman.

1995: „Cum îi țineți pe indigeni departe de băutură suficient de mult pentru a trece testul?” – a fost curios să afle de la un instructor auto din Scoţia.

1996: „Dacă un jucător de cricket, de exemplu, decide subit să intre într-o școală și să omoare cu bâta de cricket o mulțime de persoane, lucru pe care l-ar putea face foarte ușor, veți interzice bâtele de cricket?” – s-a exprimat referitor la cererile de a interzice armele de foc în Marea Britanie.

1998: „Deci ai reușit să nu fii mâncat?” – întrebare adresată unui excursionist britanic care a călătorit prin Papua Noua Guinee.

1999: „Arată de parcă a fost asamblat de un indian” –a spus  referindu-se la un panou electric vechi în timpul unei vizite la o fabrică din Edinburgh.

2001: „Ești prea gras să fii astronaut” – i-a răspuns unui băiat în vârstă de 13 ani care i-a spus că vrea să ajungă în spațiu.

2002: „Încă aruncați cu sulițe unii înspre ceilalți?” – întrebare adresată unui aborigen Australian.

2002: „Arăți ca un sinucigaș cu bombă” – unei tinere polițiste care purta o vestă antiglonț.

2009: „Ei bine, nu te-ai gândit prea bine când ţi-ai tuns barba!” – către creatorul de modă Stephen Judge cu privire la ciocul său minuscule.

2010: „Ai şi o pereche de chiloți făcuți din materialul ăsta?” – către politiciana conservatoare scoțiană Annabel Goldie în timp ce arăta înspre un tartan.

2010: „Lucrezi într-un club de striptease?” – către o cadetă în vârstă de 24 de ani a Marinei Marii Britanii, care i-a spus că lucrează într-un club de noapte.

2013: „Filipinele trebuie să fie pe jumătate goale din moment ce toți sunteți aici lucrând la NHS (n.r. sistemul de sănătate public al Marii Britanii)” – către o asistentă medicală filipineză care lucre la un spital din Luton.

2013: „[Copiii] merg la școală fiindcă părinții lor nu îi vor în casă” – către Malala Yousafzai, activista pakistaneză care a supraviețuit unei tentative de asasinare de către talibani și militează acum pentru dreptul fetelor din țările musulmane de a merge la școală.

Cristina Dudău

Foto Shutterstock