Pilozitatea excesiva – metode de combatere

Pilozitatea excesiva - metode de combatereIn mod normal, avem par pe toata suprafata corpului, mai putin pe palme si talpi. Ne nastem cu un numar de foliculi pilosi, foliculi care ulterior nasterii cresc si se dezvolta in fire de par diferite ca grosime si durata de viata, in functie de sex, varsta sau zona a corpului. Prezenta parului pe numite zone ale corpului este considerata anormala fie din considerente estetice, fie medicale sau ambele.

Unele persoane se confrunta cu pilozitate excesiva. Ce este ea si cand trebuie sa ne alarmam, ne spune doamna Georgeta Grosu, doctor dermatolog. „Pentru femei, aparitia parului care, in mod normal, este prezent in anumite zone la barbati: fata, barbie, piept, coapse, spate, in jurul mameloanelor, constituie motiv de ingrijorare. Cauzele cele mai frecvente ale pilozitatii in exces sunt cele endocrine si cele medicamentoase”.


Metodele de combatere pot fi atat medicamentoase, in functie de cauza stabilita de medic, cat si mecanice sau fizice, indepartarea parului in exces, prin epilare.

 

Tip de epilare

Avantaje

Dezavantaje

Mecanica prin smulgere cu ceara

epilare medie ca durata smulge radacina parului

iritanta, dureroasa, nu este 100% sterila

Chimica, prin aplicarea substantelor care distrug firul de par – creme depilatoare

nedureroasa

de scurta durata, irita pielea, nu poate fi folosita pe zone sensibile

Cu lama de ras

nedureroasa

de scurta durata, irita pielea

electroliza/ termoliza -distruge radacina firului de par printr-o substanta caustica

distruge radacina parului pentru o perioada mai mare timp, in medie cateva luni, in functie de zona epilata

moderat dureroasa, pot ramane cicatrici

Fototermoliza (prin laser) – distrugerea termica cu ajutorul luminii

epilare de lunga durata, efectul estetic este similar unei epilari – firul de par creste foarte fin si partial decolorat, fiind mai greu vizibil. Nu este dureroasa. {edintele de epilare sunt distantate, la 3-4 luni. Se practica fara anestezie. Efectele neforite (roseata, usara umflatura) asupra pielii sunt minore si pasagere, care se remit in scurt timp. Este o metoda sterila, nu apare riscul infectiilor sau a transmiterii unor boli. Este o modalitate foarte sigura din acest punct de vedere.

nu se poate practica pentru parul alb si blond, cu limite pentru pielea deschisa la culoare. Pielea foarte bronzata si de culoare foarte inchisa.

Sfaturi practice:
Obligatoriu:

  • Dupa epilare se poate folosi ca dezinfectant nealcoolic si bine suportat de piele solutie clorhexidina. Substantele care contin alcool afecteaza echilibrul chimic (usuca pielea, distruge stratul de grasime de la suprafata pielii) si bacteriologic al pielii.
  • Dupa dezinfectare, se impune aplicarea unei substante emoliente, de preferat sub forma de gel, care reduce roseata ce apare in mod normal dupa epilare, senzatia de arsura si ajuta la regenerarea pielii.
  • In functie de tipul de piele si de zona epilata, se pot aplica si creme regenerante cu viatmine, de preferat intens hidratanta.
  • Spalat cu sapun sau gel de dus cold cream („sapun fara sapun”) care reechilibreaza, regenereaza si apara pielea.
  • Se recomanda evitarea expunerii la soare imediat dupa epilare pentru ca poate pielea se poate colora inestetic sau se accentueaza iritatia.
  • Toate sfaturile vizeaza obtinerea unui pH neutru.
  • Mare precautie pentru persoanele care fac herpes, care au infectii repetare si de lunga durata pe piele.
  • In cazul femeilor insarcinate, epilarea cu ceara nu este o contraindicatie absoluta.

Text: Ana Nicolescu
Consultant: Dr. Georgeta Grosu, medic primar dermatolog
[email protected]