Psoriazisul, boala cronica a pielii

psoriazis-shutterstockPsoriazisul provoaca disconfort si poate afecta respectul de sine al unei persoane. „Acum 6 luni eram in cea mai neagra perioada a vietii. Corpul meu era acoperit de psoriazis. Cele mai afectate zone erau coapsele, zona inghinala si sub sani unde avem mancarimi, pielea se inflama si se descuama. Pana la 23 de ani am avut o piele foarte sanatoasa”. Asa incepe povestea unei tinere cu psoriazis.

„Totul a inceput cand m-am angajat ca inspector de resurse umane, o slujba care m-a solicitat mult. Dupa cateva saptamani am simtit mancarime pe gat si pe cap. In 6 luni pete rosii imi acopereau corpul. Hainele ascundeau boala iar fata si mainile nu erau afectate dar capul nu-l puteam ascunde mereu.

Era umilitor cand colegii sau clientii ma intrebau ce este in neregula cu mine. Medicul considera ca nu ma poate ajuta si ca eforturile mele sunt inutile. Am apelat la un dermatolog care m-a diagnosticat cu psoriazis si mi-a recomandat tratamente topice (creme, uleiuri si balsamuri). M-au ajutat dar in timp nu am scapat de probleme. Unele dintre cele mai neplacute lucruri era pielea care se descuma. Daca ma asezam cateva minute pe un scaun cand ma ridicam acesta purta semnele trecerii mele. Hainele negre erau interzise in garderoba mea. Imi era greu sa cred ca barbatii ma pot gasi atractiva si de aceea relatiile mele au fost afectate. Am incercat cu creme, pastile si tratamente alternative. Auzisem ca acupunctura ma poate ajuta dar fobia mea de ace ma oprea sa apelez la aceasta. Insa dupa un atac sever mi-am inlaturat frica si am incercat aceasta alternativa. Dupa trei sedinte psoriazisul aproape mi-a disparut. Acum am programare odata la trei saptamani, merg la salonul de cosmetica in mod regulat si incerc sa nu mai fiu stresata. Desi mai am mult de luptat simt totusi ca solutia exista si ma simt mult mai increzatoare”, spune Laura T., 28 de ani, Bucuresti.

Cum sa te ajuti?
Iata cateva sugestii recomandate de dermatologi pentru cei care se confrunta cu psoriazis.  Evitati stresul. S-a demonstrat ca 70 % din cei care sufera de psoriazis sunt persoane care au o viata agitata. Beti foarte putin alcool la petreceri. Alcoolul agraveaza boala. Reduceti numarul de tigari fumate pe zi. Mancati peste bogat in uleiul omega 3 si alti acizi esentiali grasi care se gasesc in pesti ca somon si sardine si care au un efect antiinflamator ce poate diminua simptomele. Vorbeste cu cineva despre boala. 75 % din cei bolnavi de psoriazis isi pierd increderea si respectul de sine. De aceea este important sa vorbiti cu cineva care sa va ajute sa simtiti ca puteti depasi aceasta stare.

Despre psoriazis
Ce este? Psoriazisul este o boala cronica a pielii care poate aparea pe orice parte a corpului la orice varsta, fara sa fie contagioasa.
Care sunt simptomele? Umflaturi ale pielii, pete rosii, pielea are aspect solzos si se descuameaza foarte usor. Aceste simptome pot aparea oriunde pe corp, dar cel mai des apar pe scalp, genunchi sau coate.
Cine este afectat? Multi medici sunt de parere ca psoriazisul este ereditar. Daca ambii parinti au aceasta boala exista o probabilitate de 94 % ca si tu sa o dezvolti.
Care este cauza? Cauza este necunoscuta dar dermatologii cred ca este legata de o problema a sistemului imunitar.
Cum poate fi tratat? Medicul generalist prescrie de obicei emoliente topice pentru a inmuia pielea si creme cu steroizi pentru a reduce inflamatia. Cazurile mai severe sunt tratate cu creme care au vitamina D sau se aplica terapia cu raze ultraviolete. Terapiile complementare ca acupunctura pot ajuta in anumite cazuri. Apa din Marea Moarta, bogata in minerale, ii ajuta pe unii bolnavi. Daca o calatorie acolo nu este posibila, veti gasi in farmacii produse cu compozitie asemanatoare, concepute special ca sa trateze aceasta problema.

Text: Adriana Iordan