Riscurile fumatului asupra pielii

shutterstock_99499550Fumatul este asociat cu aparitia mai multor probleme de sanatate, printre care cancerul la plamani si problemele cardiovasculare. Exista insa si efecte mai putin cunoscute, printre care si probleme ale pielii. In cele mai multe cazuri, schimbarile care survin asupra pielii nu ameninta viata, insa pot modifica aspectul fizic al fumatorului.

De exemplu, fumatul este asociat cu imbatranirea prematura, cu aparitia ridurilor. Fumatul este, de asemenea, asociat cu boli de piele grave, printre care si psoriazisul. Asa ca poate ar trebui sa va ganditi serios la a renunta la fumat in viitorul apropiat.

 

Fumatul si pielea

Studiile sugereaza ca expunerea la fumul de tigara scade fluxul de sange daunand tesuturilor conjunctive care ajuta la mentinerea sanatatii pielii. Fibroblastele pielii (celulele responsabile pentru sinteza elementelor de sustinere ale pielii din derma – colagen, fibrele de elastina) se pare ca sunt afectate in mod negativ de fumul de tigara. De asemenea, se pare ca fumul de tutun este fototoxic. Fumul devine toxic in prezenta razelor ultraviolete, provocand mult mai multe daune celulelor. Pe masura ce oamenii imbatranesc, si pielea lor imbatraneste iar procesul de imbatranire este influentat de o serie de factori precum expunerea la soare. Aceasta combinatie este una dintre cele mai periculoase, iar femeile sunt mult mai expuse acestui risc fata de barbati.

Imbatranirea pielii poate fi usor observata in urma unor schimbari precum aparitia ridurilor. Ridarea este cauzata de schimbari in ceea ce priveste elasticitatea pielii, concentratia unor componente precum elastina si colagenul. Se pare ca persoanele care fumeaza sunt de doua ori mai susceptibile de a imbatrani prematur fata de persoanele nefumatoare. Pe langa aparitia ridurilor, fumatul poate duce chiar si la decolorarea nuantei tenului.

Risc pentru fumatorii pasivi

 

Fumatul scade capacitatea pielii de a se regenera in urma unor interventii chirurgicale, de exemplu. Femeile care apeleaza la un lifting facial prezinta mult mai multe sanse ca tesuturile sa nu se regenereze asa cum ar trebui iar rezultatul sa fie unul nesatisfacator. Nicotina, una dintre cele mai toxice componente ale tigarilor, micsoreaza diametrul vaselor sanguine prin contractia fibrelor musculare netede, fenomen numit vasoconstrictie.

Ca urmare, vasele de sange transporta mai putin sange in organism si astfel este redus nivelul de substante nutritive de care pielea depinde pentru a se regenera. In mod similar, monoxidul de carbon prezent in fumul de tigara reduce fluxul de oxigen din organism, ceea ce inseamna ca reduce deopotriva si aprovizionarea cu oxigen necesara celulelor deteriorate pentru a se regenera. In plus, fumul de tigara care este eliberat in atmosfera poate duce la uscarea pielii, iar acest efect se poate extinde si asupra fumatorilor pasivi.

Fumul de tigara si psoriazisul

Expunerea la fumul de tigara creste sansele de a dezvolta psoriazis, o boala ce are ca rezultat aparitia unor placi tegumentare ingrosate, albicioase. Se pare ca unele toxine din fumul de tigara afecteaza parti ale sistemului imunitar care este implicat in psoriazis. Exista, de asemenea, o asociere intre fumat si riscul cancerului de piele. Un studiu realizat de catre cercetatorii olandezi a demonstrat faptul ca fumatorii sunt de doua ori mai predispusi la a dezvolta un carcinom, atunci cand si alti factori sunt luati in considerare, precum expunerea la soare.

 

Asa ca, inainte de a va apuca de fumat, ganditi-va serios la ce efecte poate avea acest viciu asupra sanatatii si frumusetii. Daca sunteti fumatori de mult timp, poate ca ar trebui sa luati in considerare renuntarea la fumat.

 

Text: Ruxandra Raica