Totul despre o sarcina santoasa

Tot ce vrei despre sarcinaNimic nu se compara cu bucuria de a aduce pe lume un copil! Primele saptamani de sarcina, sentimentul unic pe care il traiesti atunci cand bebelusul tau iti loveste burtica, in incercarea sa de a se aseza cat mai comod, si, mai ales, primul zambet al sau.

Pentru a avea un copil sanatos, perioada de dinainte de sarcina este la fel de importanta ca si cea din timpul acesteia. Acest lucru inseamna sa adopti un regim de viata protector, fara tutun, alcool, cafea etc. Nici un sacrificu nu este prea mare atunci cand stii ca vei avea un bebelus.

Sfatul unui medic
Cand te-ai decis sa ramai insarcinata, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa ceri sfaturi unui specialist, vis a vis de obiceiurile alimentare, stilul de viata sau despre orice alt lucru care te nelinisteste. Chiar daca ti se pare deplasat, programeaza-ti o consultatie medicala cu cel putin un an inainte de sarcina si mergi impreuna cu viitorul tatic. Pentru a avea un copil sanatos, ambii parinti trebuie sa-si evaluze starea de sanatate. De exemplu, daca nu-ti mai amintesti sa fi avut rubeola in copilarie, un simplu test de sange iti va confirma acest lucru, urmand a te vaccina impotriva bolii inainte de sarcina. Bolile cu transmitere sexuala (gonoree, chlamidia, sifilisul) reprezinta un obstacol in calea unei sarcini. Ideal ar fi ca acestea sa fie depistate si tratate inainte de sarcina. Totodata, este bine sa recurgi la un test genetic pentru a afla daca bebelusul este expus la una dintre aceste boli: sindromul Down (unul din 700 de copii se naste cu el); fibroza chistica (unul din 1.800 de nou-nascuti sufera de aceasta boala); hipercolesterolemia familiala (afecteaza unul din 500 de indivizi; boala se soldeaza cu accidente vasculare cerebrale sau cu tromboze coronariene); cancere (aproximativ 10% dintre cancere sunt ereditare).

Pregateste-ti corpul

Primele opt saptamani de sarcina sunt esentiale pentru dezvoltarea fatului, deoarece atunci inima, rinichii si trasaturile fetei prind contur. Este important sa iti alegi cu grija hrana, chiar si dinainte de a ramane insarcinata, sa renunti la alcool, tutun si cafea. In primul trimestru al sarcinii, nu ai voie sa faci dusuri fierbinti si nici sa racesti, deoarece copilasul tau se poate naste cu malformatii.

Adopta o dieta echilibrata
Nu uita nici un moment ca ceea ce mananci tu este si hrana copilului tau. Chip-surile, bauturile indulcite si prajiturile nu sunt nutrientii ideali pentru cel mic. Un regim zilnic echilibrat, in timpul sarcinii consta in 900 ml lapte sau derivate, 100-200 grame de carne slaba, cat mai multe fructe si legume (numai spalate). Renunta la sare si la conservanti, si, in nici un caz, nu mananca pentru doi. In cazul in care esti grasuta, exista un risc crescut de a suferi, pe timpul sarcinii, de hipertensiune si diabet. Slabeste inainte de a te decide sa ramai insarcinata! Apoi, pentru a te acomoda mai usor la schimbarile aparute, va trebui sa combini o dieta echilibrata cu practicarea exercitiilor fizice adaptate fiecarei luni de sarcina (acestea te vor ajuta sa ai o crestere ponderala corespunzatoare perioadei de sarcina (1 – 1,5 kg/luna). Exercitiile fizice sunt benefice atat pentru femeia care a fost activa anterior sarcinii, cat si pentru cea sedentara.

Atentie la acidul folic!
O asimilare precara a acidului folic (vitamina B9) poate determina aparitia unor anomalii ale sistemului nervos si ale coloanei vertebrale la fat. Sfatul medicilor este ca femeile insarcinate sa ia zilnic 0,4mg de acid folic, inainte de sarcina si la inceputul ei. Acesta se gaseste in legumele verzi (broccoli, spanac) si in unele fructe (portocale), dar si sub forma de vitamine. Cu toate ca acidul folic nu poate garanta nasterea unui copil sanatos, el este, cu siguranta, de mare ajutor.

Renunta la vicii!
Tutunul, alcoolul si drogurile pot afecta serios sarcina, si-i pot opri evolutia.
Fumatul – Avand in vedere ca fumul de tigara contine mai mult de 2500 de compusi chimici, nu se stie exact care dintre acestia intervine in dezvoltarea normala a fatului. Deja se cunoaste faptul ca fumatul incetineste cresterea si dezvoltarea fatului, numeroase studii demonstrand ca acesta mareste rata nasterilor inainte de termen.
Alcoolul – Ca si fumul de tigara, alcoolul poate ajunge direct in sangele fatului (sindromul alcoolic fetal- boala ce favorizeaza aparitia unor multiple handicapuri). Cu toate ca nu se stie care este limita de siguranta in privinta consumului de alcool pe durata sarcinii, in orice caz, cu cat femeia consuma mai mult alcool, cu atat cresc riscurile pentru copil. Ideal ar fi ca alcoolul sa fie lasat de o parte.
Drogurile-  Consumul de cocaina, marijuana si alte droguri ilegale poate determina avortul spontan, nasterea prematura sau defecte congenitale. In plus, exista riscul ca bebelusul sa “fure” de la mama aceste obiceiuri.

Evita medicamentele!
Evita sa iei medicamente daca nu este neaparat necesar, pentru ca unele dintre acestea pot determina malformatii sau alte probleme, mai ales in primele luni de sarcina. Daca totusi se impune acest lucru, in nici un caz nu recurge la automedicatie. Atentie! Si unele remedii naturale pot fi periculoase in timpul sarcinii.

Text: Mirela Marin