5 semne care indica diabetul

shutterstock_77969485Diabetul este cea mai raspandita afectiune cronica netransmisibila, care vizeaza in primul rand stilul defectuos de viata. In Romania, peste un milion de oameni sunt afectati de diabet zaharat si aproximativ jumatate dintre ei nu sunt constienti de acest lucru.

Aceasta afectiune silentioasa, dar distructiva este caracterizata prin insuficienta insulinei, fapt ce determina aparitia hiperglicemiei sau cresterea nivelului de zahar din sange peste valorile normale. Cel mai des tip de diabet este cel de tip 2 intalnit cu preponderenta in randul adultilor, reprezentand peste 80% dintre cazurile diagnosticate. Desi este o boala care se poate depista usor printr-o simpla analiza a glicemiei, cei mai multi dintre pacienti convietuiesc cu boala fara sa stie ca o au. Insa, ca si in cazul altor maladii, diabetul zaharat produce cateva schimbari in organism care ar trebui sa ne puna pe ganduri si sa ne motiveze sa mergem la control.

  • Urinari frecvente si sete necontrolata. Dorinta de a vizita toaleta destul de des, atat ziua, cat si noaptea, semnaleaza un diabet zaharat de tip 2. Aceasta senzatie persistenta de a urina identifica surplusul de zahar in sange, fapt ce conduce la deshidratare. Corpul are nevoie de apa pentru a contracara efectele urinarilor frecvente, de unde si nevoia excesiva de lichide.
  • Probleme oculare. Tulburarea vaselor de sange ce alimenteaza ochiul este intalnita cu preponderenta in randul diabeticilor de tip 1. Este primul semnal de alarma care ar trebui sa va motiveze sa va masurati glicemia. Nivelul crescut al zaharului in sange dezvolta modificari ale retinei si deterioreaza functionarea normala a globului ocular, fapt ce conduce la insuficienta vizuala. Flash-urile de lumina si perceptia simultana a doua imagini se datoreaza, de asemenea, glicemiei marite.
  • Fluctuatii de greutate. Slabirea sau cresterea in greutate te pot bucura, dupa caz. Insa trebuie sa iei masuri daca, spre exemplu, fara a tine vreo dieta ajungi sa dai jos chiar si 10 kg intr-o luna. Cresterea glicemiei peste valorile normale are ca efect scaderea rapida in greutate, din cauza faptului ca insulina nu mai transfera zaharul la celule, astfel ca organismul tau resimte deficitul de glucoza si accelereaza procesul de arderi ale grasimilor. De cealalta parte, senzatia persistenta de foame este generata de fluctuatiile mari ale glicemiei. Cand nivelul glicemiei este scazut, organismul necesita sa fie hranit, ceea ce contribuie la aparitia obezitatii, o problema majora in ceea ce ii priveste pe diabetici.
  • Amorteala sau furnicaturi la nivelul membrelor. Surplusul de glucoza care circula si se stocheaza in sange afecteaza capacitatea nervilor. Deteriorarea functiei nervoase este lenta, insa poate provoca probleme majore in timp. Senzatia de amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor, insotita de arsuri si inflamatii sunt simptome clare asociate diabetului de tip 2.
  • Vindecare lenta. Acesta este cel mai concret semn de avertizare care atesta cumplitul diagnostic de diabet zaharat de tip 2. Valorile crescute ale zaharului in sange determina vindecarea greoaie a unei leziuni. Excesul de glucoza din vasele de sange produce agresiuni multiple si astfel reduce capacitatea de aparare a organismului impotriva bacteriilor si infectiilor. Infectiile pielii, zgarieturile, arsurile, vanataile sau plagile care se vindeca cu greutate sau permanentizeaza se datoreaza diabetului zaharat.

 

Text: Alexandra Lupu