Alergia la sex

Alergia la sexAlergica la sex? Nu ma refer aici la pierderea dorintei sexuale care te face sa te crispezi la cea mai mica incercare de apropiere din partea iubitului tau, ci la faptul ca putem fi alergici la aproape orice! Printre dusmanii sexualitatii implinite se numara si intoleranta la latex, la sarut sau chiar la sperma!  

Contraceptiv de neinlocuit, prezervativul este singurul mod de protectie eficient contra bolilor cu transmitere sexuala (BTS), incepand cu gonoree, sifilis si terminand cu cele care ne ameninta viata, cum este SIDA.

Cand sex nu rimeaza cu latex
Inca din Antichitate, oamenii au cautat moduri prin care sa se fereasca fie de pedeapsa divina, fie de cea de cea pamanteasca, daca adulterul ar fi avut drept consecinta conceperea unui copil. Realizat la inceput din intestine uscate de oaie, prezervativul zilelor noastre este facut din cauciuc, material in a carui compunere intra latexul, extras din seva arborelui de cauciuc. Alergia la latex natural a fost recunoscuta ca o problema de sanatate publica la sfarsitul anilor ‘80. Desi nu exista date centralizate la nivel european, cu atat mai putin la nivelul Romaniei, medicii sustin ca numarul cazurilor a crescut semnificativ in ultimii ani, afectand in special femeile, indiferent de varsta.

Prezervativul hipoalergic
Moderate de obicei, simptomele alergiei la latex sunt diverse. De la urticarie la rino-conjunctivita, in cazuri usoare, ele pot ajunge la senzatie de sufocare, chiar la soc anafilactic cu pierderea cunostintei, stare care necesita apelarea de urgenta a Salvarii. Cauza alergiei este greu de stabilit, dar se realizeaza cu ajutorul testelor cutanate, de catre medicul alergolog. Dar pentru a ne proteja de infectii, nu se pune problema de a renunta la prezervativ sau de a alege intre abstinenta si alergie! Caci solutii exista: fie alegem un prezervativ hipoalergenic, din latex deproteinizat, fie unul care este facut din duron, un inlocuitor mult mai rezistent al latexului. Nu ne ramane decat sa citim cu atentie pe ambalajul prezervativului!

Alergia la sperma
Descrisa pentru prima oara in 1958 in Germania, alergia la sperma este deseori nediagnosticata, fiind confundata cu diferite infectii sexuale. Ramane o afectiune rar intalnita totusi, caracterizata prin simptome locale precum iritatii dureroase, dureri abdominale, umflarea tesuturilor genitale, mancarimi violente, manifestari care te duc oriunde, numai pe culmile placerii nu!

Diagnostic enigmatic
Ceea ce diferentiaza alergia de alte boli cu care se poate confunda, ca de exemplu herpesul, cistita sau micoza, este faptul ca simptomele apar in timpul sau in primele 5 minute care urmeaza raportului sexual sau dispar la folosirea prezervativului. Nu trebuie insa neglijata, dupa ani intregi de simptome usoare boala se poate agrava brusc. In ora urmatoare contactului sexual, daca-ti apare pe piele o urticarie generalizata, iti scade tensiunea, te sufoci, ti se umfla gatul sau lesini, salvarea consta in doua fiole de adrenalina injectate intramuscular si apelarea numarului 112.

Exista persoane care au risc crescut de a suferi de alergii. La acestea, prima data cand intra in contact cu substanta alergena, organismul produce anticorpi, asa-numitele imunoglobuline E, care recunosc precis alergenul respectiv. La un nou contact, IgE determina secretia de histamina, care produce reactia inflamatorie.

Sarcina, un vis irealizabil?
Daca putem scapa de neplacutele simptome folosind prezervativul, acesta iese din discutie cand ne dorim un copil. In acest caz, se incearca un tratament de desensibilizare progresiva, care poate dura cateva luni. Sau se poate apela la inseminare artificiala. Mai ales nu va parasiti partenerul, acest tip de  alergie nu depinde de originea spermei… Vestea buna este ca anumite cazuri dispar spontan, cum se intampla si la rinita alergica.

Text: Ioana Daian
Consultant: Dr. Cristiana Ionescu,
medic ginecolog, Centrul Medical Unirea