Boala Crohn, boala inflamatorie cronica

boala_crohn_sursa_shutterstockEste o boala inflamatorie cronica cu localizare la nivelul peretelui tractului digestiv, putand afecta teoretic orice segment de la esofag pana la anus, dar in special portiunea distala a intestinului subtire (ileita terminala) si colonul, caracterizata prin leziuni inflamatorii ulcerative transmurale ce pot determina complicatii de tipul stricturilor sau fistulelor. Este boala adultului tanar (15-30 de ani) dar poate apare si la varste mai inaintate, cu incidenta egala la femei si barbati.

Cauza nu este cunoscuta. Au fost sugerate cauze genetice, infectioase, tulburari imunologice, dar nici una nu a fost demonstrata cert.

Simptomatologia
Principalele manifestari ale bolii sunt:
– accentuarea tranzitului intestinal – scaune moi, de cateva ori pe zi; persistenta saptamani – luni (diaree cronica neinfectioasa);
– dureri abdominale recurente;
– sangerari rectale;
– febra persistenta;
– alterarea starii generale;
– artralgii – frecvent lombalgii (dureri de spate);
– scadere in greutate.
Severitatea diareei si extinderea bolii inflamatorii intestinale pot necesita spitalizare de urgenta; uneori simptomatologia poate mima o apendicita acuta sau ocluzie intestinala, dar de cele mai multe ori pacientii se interneaza pentru stabilirea cauzei unei diareei prelungite sau unui sindrom febril persistent sau speriati de sangerari rectale. Cel mai frecvent boala are evolutie cronica cu atenuari si recaderi, cu remisiuni de durata saptamanilor, lunilor sau anilor, intercalate de exacerbari severe.

Diagnosticul pozitiv
Este sugerat de simptomatologia amintita, ajutat de prezenta la analize a sindromului biologic inflamator (cresterea VSH, fibrinogenului, proteina C reactiva), eventual anemie si confirmat de endoscopia digestiva (interesare difuza, discontinua a mucoasei, cu ulceratii liniare si profunde; cu evidentierea histopatologica a infiltratului inflamator in fragmentele prelevate bioptic). Examinarea radiologica cu bariu a tubului digestiv poate fi utila in aprecierea intinderii si existentei complicatiilor bolii (fistule). Explorarile imagistice moderne (tomografie computerizata, rezonanta magnetica) pot ajuta, de asemenea, in diagnosticarea complicatiilor bolii (abcese, fistule).

Diagnosticul diferential
Se face cu alte afectiuni digestive cu simptomatologie asemanatoare:
– dizenteria (coproculturi pozitive);
– amoebiza;
– colita ischemica;
– colita pseudomembranoasa;
– angiodisplazia;
– cancerul de colon;
– rectocolita ulcero-hemoragica (tot boala inflamatorie cronica, strict localizata la colonul terminal si rect, cu afectarea intregii mucoase colice si ulceratii intinse dar superficiale la colonoscopie).

Complicatii
– abcese parietale si perianale;
– fistule: entero-enterice, entero-vezicale, entero-vaginale, entero-cutanate, cu complicatii infectioase determinate de continutul septic al intestinului (infectii urinare recidivante, infectii genitale, chiar septicemie);
– aderente ale anselor intestinale de vecinatate cu dezvoltarea de mase tumorale cu fenomene obstructive;
– dilatatie toxica a colonului (megacolonul toxic) – rara, cu pericol iminent de perforatie;
– anemia;
– malnutritia;
– cancerul de colon – rar, incidenta creste dupa 10 ani de boala activa.

Tratamentul
Este in principal medicamentos, chirurgia fiind de obicei rezervata pentru complicatii (fistule, abcese, ocluzii). Medicamentele folosite se adreseaza in special substratului inflamator (antiinflamatorii: sulfasalzina, corticoterapie dar si imunosupresoare: azatioprina, mercaptopurina, metrotrexat, ciclosporina). Fiind un tratament de lunga durata si cu efecte adverse importante necesita o atenta monitorizare clinica si de laborator. Pot fi utile si medicamentele antispatice, sedative si uneori antibiotice, doar la indicatia medicului curant. Recent se utilizeaza noi terapii – anticorpi monoclonali impotriva citokinelor proinflamatorii cu rezultate promitatoare.

Retineti!
Prognosticul bolii este variabil, in functie de intinderea procesului inflamator, prezenta complicatiilor, tratamentul urmat si nu in ultimul rand, de complianta pacientului, fiind o boala cronica ce necesita periodic investigatii medicale, urmarire atenta si competenta.

Text: Dr. Angelica Nour
Medic specialist medicina interna
Centrul de Diagnostic si Tratament “Victor Babes“
Tel.: 021 322.92.50; 021 323.14.88; 021 323.14.89; 9609.