Medicina de calatorie

calatorie_sursa_shutterstockSa fim sanatosi! Este ceea ce ne dorim cu totii in orice moment al vietii. Cu atat mai mult in timpul unei calatorii, fie ea in scop de serviciu, de studii sau de relaxare. Ce putem face pentru asta?

In primul rand inaintea oricarei deplasari pe termen lung sau in zone indepartate ar fi bine de efectuat un control medical general. Acest lucru este indicat pentru cei cu probleme medicale preexistente: diabet zaharat, boli cardio-vasculare, afectiuni bronho-pulmonare, afectiuni gastro-intestinale, alergii etc.

 

Pentru cei care au asemenea probleme este bine de stabilit cu medicul curant oportunitatea calatoriei, mijlocul de transport indicat, durata deplasarii, tratamentul de urmat pe timpul calatoriei, necasarul de medicamente pe care trebuie sa-l aiba in bagaje, posibilele complicatii, situatii particulare care se pot ivi si solutiile optime.

Recomandari
O scrisoare medicala cu diagnosticul si rezultatele ultimului bilant medical, editata intr-o limba de circulatie internationala, ar fi foarte utila, mai ales in cazul in care pe timpul calatoriei va fi necesara o vizita la medic, spitalizarea etc. Rezolvarea problemelor stomatologice inaintea plecarii este recomandata, pentru ca o calatorie insotita de dureri de dinti numai placuta nu poate fi. Pentru cei care poarta ochelari sau lentile de contact este bine sa existe in bagaje o pereche de rezerva, precum si reteta de la oftalmolog pentru lentile potrivite. Asigurarile medicale nu trebuie uitate, chiar daca inseamna o cheltuiala in plus in bugetul calatorului. Ele trebuie sa acopere costurile asistentei medicale in tara respectiva, eventuala spitalizare.

Trusa de calatorie
In trusa de calatorie trebuie sa existe un termometru, bandaje si comprese, leucoplast, o solutie dezinfectanta. Este bine sa se discute cu medicul de familie ce medicamente antialgice, antitermice, antihistaminice (antialergice) puteti lua cu dumneavoastra pentru eventualele probleme ivite in timpul calatoriei.
Pentru deplasari in zone in care asistenta medicala nu este imediat accesibila este indicat sa aveti la indemana medicatia utila in caz de diaree infectioasa: saruri de rehidratare, antibiotice (tetracicline, trimetoprim – sulphametoxazol, chinolone) insotite de instructiunile de utilizare scrise clar si precis (doze, interval intre prize, durata de administrare, contraindicatii, posibile reactii adverse). Aceste informatii va vor fi furnizate de catre un medic.

Nu neglijati vaccinurile!
Pentru calatorii in unele regiuni ale globului sunt necesare sau recomandate anumite vaccinari. Singura vaccinare obligatorie este cea de febra galbena, in state din Africa, Asia, America de Sud. Aceasta se poate face numai in centre medicale acreditate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii sa elibereze Certificate Internationale de Vaccinari. Cand preconizati calatorii in astfel de zone este bine sa va interesati din vreme despre necesitatea vaccinarii, deoarece ea trebuie facuta cu cel putin zece zile inainte de sosirea in zona respectiva. Fiecare calator, inclusiv copiii, trebuie sa posede certificatul de vaccinare international, individual, completat cu data vaccinarii, tipul de vaccin folosit, seria si numarul lotului, parafa si semnatura medicului care a efectuat vaccinarea, stampila centrului medical acreditat sa elibereze documentul. In cazul in care vaccinul este contraindicat din diverse motive, medicul centrului respectiv poate elibera o scrisoare care sa certifice contraindicatia. In acelasi timp, pentru zonele in care este necesara vaccinarea pentru febra galbena, precum si pentru alte regiuni, poate fi necesara chimioprofilaxia malariei. Tipul de preparat, dozele, intervalul de administrare, durata de administrare, posibilele contraindicatii si reactii adverse vor fi discutate cu medicul centrului. Cu ocazia vizitei la centrul de vaccinare veti primi si sfaturi referitoare la alte vaccinuri recomandate in functie de specificul zonei respective, la regimul igienico-dietetic, la masurile generale de prevenire a imbolnavirilor legate de calatorie.

Raul de miscare
Calatoriile pe distante lungi se fac in general cu avionul. Pentru o calatorie cat mai placuta este bine sa evitati excesul de bauturi alcoolice precum si de lichide carbogazoase, aportul alimentar excesiv pe timpul calatoriei. Exista preparate medicamentoase care pot preveni raul de miscare. Alegerea lor o puteti face impreuna cu medicul de familie, inainte de plecare. Pozitia asezata, prelungita poate conduce la hipotensiune posturala, distensie abdominala, staza venoasa (incetinirea sau oprirea circulatiei sangelui). Din acest motiv este indicat sa va ridicati periodic si sa faceti cativa pasi. Pentru cei care au probleme preexistene la nivelul circulatiei venoase, edeme ale membrelor inferioare, varice, tromboze, hipercoagulabilitate sanguina, medicul curant va indica masurile suplimentare ce se impun pe timpul calatoriei. Atunci cand calatoriti la distante mari va confruntati si cu probleme iscate de diferentele de fus orar: insomnii, iritabilitate, inversarea ritmului somn-veghe. Pentru fiecarea unu-doua ore diferenta de fus orar este teoretic nevoie de o zi pentru adaptare. Puteti folosi sedative usoare pentru a va putea odihni in primele nopti dupa sosirea la destinatie.

Atentie la consumul de apa!
Pentru calatoriile in tarile in curs de dezvoltare, o mare problema o constituie apa de baut, posibil contaminata. Este recomandat sa fierbeti apa timp de cinci minute inainte de a o consuma sau de a fabrica din ea cuburi de gheata. De asemenea pot fi utilizati produsi iodinati sau clorinati, dar atentie ca acestia sa aiba o concentratie adecvata si un timp de contact suficient cu apa pentru a fi eficienti. Apa imbuteliata, comercializata, este in general mai sigura din acest punct de vedere, dar nu este intru totul exclusa contaminarea ei. Alimentele sigure sunt cele preparate bine, fierte, prajite. Vegetalele crude (fructe, legume) pot fi consumate numai dupa spalare intensa, de preferat cu o solutie de detergent, apoi limpezite cu solutii iodinate sau clorinate in care sa stea timp suficient pentru ca produsii respectivi sa-si faca efectul. Chiar si fructele care se decojesc trebuie in prealabil foarte bine spalate. Evitati cremele, maionezele, inghetatele, produsele din carne nepreparata termic, fructele de mare pentru ca pot vehicula bacterii si paraziti cauzatori de neplaceri.
Soarele este cel care da stralucire vacantei, dar nu uitati cremele cu factori de protectie, palariutele, ochelarii colorati. Compensarea pierderilor de lichide si saruri este esentiala in sezonul cald. Consumati apa minerala din belsug, alimente sarate.

Masuri de preventie
Atentie la zonele in care este semnalata existenta serpilor veninosi sau a scorpionilor. Echipati-va in aceste locuri cu ghete inalte si pantaloni lungi, introdusi in ghete. Incercati sa va procurati inainte de calatorie serurile antivenin caracteristice zonei respective. Insectele si cu precadere tantarii pot trasmite boli infectioase cum ar fi malaria, encefalita japoneza, febra dengue, febra galbena. Pentru prevenirea intepaturilor, in arii endemice pentru astfel de boli este bine sa va protejati folosind spray-uri sau crème continand N, N dietil- metatoluamide (DEET) in concentratie de 35%, purtand seara tricouri cu maneci lungi, pantaloni lungi, evental impregnate cu permetrina. Incaperile in care dormiti trebuie sa aiba ferestrele bine inchise ori prevazute cu plase eficiente, paturile sa fie prevazute cu aparatori de protectie impregnate cu permetrina. In unele regiuni din Africa, Orientul Mijlociu, Caraibe, America de Sud, solul si apele dulci pot fi contaminate cu parazitul care provoaca schistostomiaza. Din acest motiv sunt interzise baile in ape dulci. Apele sarate sau apa clorinata din piscine nu prezinta pericol din acest punct de vedere.
Acestea ar fi, pe scurt, masurile de prevedere pentru o calatorie reusita.

Retineti!
La intoarcerea dintr-o excursie intr-o zona tropicala este bine sa va prezentati la un control medical, la un centru specializat unde veti face un examen clinic si cateva analize utile pentru a fi siguri ca nu ati contractat nici una din bolile infectioase si parazitare endemice in aceste regiuni.

Text: Dr. Tatiana Carata Dejoianu
Medic specialist epidemiologie
Centrul de Diagnostic si Tratament “Victor Babes“
Tel: 322.92.50, 323.14.88, 323.14.89, 9609