Cafeaua – benefică în curele de slăbire?

Cafeaua este băutura pe care milioane de oameni din întreaga lume o beau zilnic. Pe lângă gustul ei savuros, cafeaua are numeroase beneficii asupra sănătății și stării de bine generale. Este bogată în nutrienți, antioxidanți, magneziu și crom, este un stimulent instant, ajută la prevenirea depresiei, a diferitelor boli precum cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul etc.

Pe lângă toate astea, un alt beneficiu pentru care cafeaua este populară și apreciată, mai ales în rândul femeilor, este că ajută la pierderea în greutate. Am descoperit că cele mai bune și rapide rezultate sunt oferite de consumul de cafea neagră.

Pentru a beneficia de pierderea în greutate, consumul de cafea neagră trebuie să fie fără aditivi precum: zahăr, lapte, smântână, arome etc. Iată câteva motive pentru care cafeaua neagră este băutura perfectă pentru pierderea în greutate.



Prezența acidului clorogenic

Acidul clorogenic este o substanță naturală care se găsește în numeroase alimente și plante medicinale care sunt specifice anotimpului de toamnă. Cafeaua neagră conține acid clorogenic care accelerează procesul de slăbire.

Acesta încetinește semnificativ producția de glucoză din organism, menține glicemia, împiedică senzația de foame, reduce stresul. De asemenea, conține diverși antioxidanți care ajută la pierderea în greutate. Acidul clorogenic, într-o cantitate mare, se mai găsește și în cafeaua verde, crudă și neprăjită.

Cofeina

Prezența cofeinei în cafea acționează ca un stimulent energetic și îmbunătățește metabolismul. Te face să te simți activă și energică, ceea ce ajută la arderea mai multor calorii. Prin creșterea nivelului de energie, cafeaua neagră menține nivelul colesterolului din sânge sub control, și optimizează nivelul de concentrare a sistemului nervos.

Controlează durerile provocate de foame

Cafeaua îmbunătățește și grăbește procesele metabolice, ceea ce duce la suprimarea durerilor provocate de foame și la un aport mai crescut de energie. Acționează asupra hormonului foamei cunoscut sub numele de Peptida YY, care suprimă pofta de mâncare. Cafeaua scade apetitul, mai ales dacă ea este decofeinizată.

Reduce conținutul de apă

Unii oameni se îngrașă din cauza conținutului ridicat de apă din corpul lor. Consumul de cafea neagră duce la creșterea nivelului de urină care, la rândul ei, duce la o scădere semnificativă a conținutului de apă, mai exact, împiedică inflamarea țesuturilor adipoase, prevenind apariția celulitei.

Cu toate astea, cafeaua nu ar trebui să înlocuiască numărul de mese zilnice recomandate, micul dejun, prânzul și cina, aceasta ajutând la diminuarea cantității de alimente consumate în timpul unei mese. Totuși, dacă nu ai timp să iei micul dejun, care este cea mai importantă masă a zilei, poți bea o ceașcă de cafea cu puțin lapte care îți poate opri senzația de foame, suficient timp până la masa de prânz. Însă nu uita să adaugi un croissant sau o felie de pâine cu unt și gem, de exemplu, ori un ou fiert.

Este recomandat să nu bei cafea după ora 17, pentru că noaptea nu te vei mai odihni corespunzător, iar ca ea să îți dea un aport de energie constant, trebuie să înveți să împarți consumul ei pe tot parcursul zilei. Două căni de cafea băute dimineața, una după cealaltă, nu te vor ajuta să ai energie toată ziua, ci doar trei sau patru ore după ce ai consumat-o. Însă, medicii nu recomandă să bei două cafele una după alta, ci întreaga zi… iar asta în cazul în care nu ești hipertensivă.