Ce regrete au parintii?

shutterstock_39303571Crezi ca parintii tai nu au regrete in ceea ce priveste copilaria si cresterea ta? Ei bine, te inseli. Conform unui nou studiu in domeniu, se pare ca tot mai multi parinti traiesc cu regrete in ceea ce priveste cresterea copiilor lor. Majoritatea parintilor au o lista lunga de regrete, potrivit sondajului realizat in Marea Britanie.

Printre cele mai frecvente regrete pe care le au parintii se numara: lipsa timpului petrecut cu copiii, absenta cu ocazia unor sarbatori religioase de langa cei mici, numarul mic de poze facute copiilor lor si, bineinteles, faptul ca au stat mult timp departe de ei. Studiul a fost realizat pe un esantion de 2.000 de parinti din Marea Britanie.

Sondajul a relevat, de asemenea, faptul ca mai mult de trei sferturi dintre parinti au cel putin un regret in ceea ce priveste primii ani din viata copiilor lor, in timp ce doua treimi din parinti recunosc ca ar face lucrurile diferit daca ar putea da timpul inapoi. Sapte din zece parinti au recunoscut ca nu au fost alaturi de copiii lor deoarece le-au dat viata celor mici atunci cand inca nu erau pregatiti sa devina parinti, in timp ce mai mult de doua treimi au declarat ca au uitat ca anii trec.

“Foarte multi parinti au regrete in ceea ce priveste cresterea copiilor lor, pentru ca este foarte usor sa te uiti in trecut si sa iti dai seama ce ai facut bine si ce nu”, spune Lauren Revell, autoarea studiului. “Lucrurile pot parea simple la prima vedere, insa nu sunt. Tot mai multi parinti au declarat ca ar face lucrurile diferit in copilaria celui de-al doilea nascut, comparativ cu copilaria primului nascut.  Este de inteles de ce parintii se comporta diferit cu cel de-al doilea copil, deoarece nimeni nu se naste invatat si nimeni nu stie din prima cum sa fie parinte.”

Rezultatele sondajului reflecta experientele psihologului clinic australian Jo Lamble, care declara ca tot mai multi parinti traiesc cu aceste regrete. In viziunea lui, se pare ca printre motivele care dau nastere acestor regrete se numara: orele multiple petrecute la job, faptul ca mamele nu s-au bucurat indeajuns de prima experienta de a fi mama, faptul ca au trebuit sa munceasca mai mult si faptul ca au stat prea departe de copiii lor cand acestia aveau nevoie de ele.

  • Deci, ce este regretul si cum ar trebui sa scapam de el?

“Regretul este o stare negativa cognitiv-emotionala, care implica vina pe care o aruncam pe noi insine pentru un lucru pe care l-am fi putut face, dar nu l-am facut”, explica psihologul Melanie Greenberg, doctor in psihologie.

Cu toate acestea, se pare ca psihologii sunt de parere ca, in anumite cazuri, regretele pot aduce si schimbari pozitive ale vietii. “Daca regretati ca nu ati petrecut mai mult timp cu copiii vostri cand acestia erau mici, atunci incepeti de acum. Daca credeti ca in albumul familiei sunt prea putine poze cu copilul dumneavoastra, nu va intristati, inca mai aveti timp sa faceti schimbari. Prin urmare, orice regret v-ar veni in minte atunci cand va uitati la copilul dumneavoastra, nu uitati ca tot ce nu ati facut in trecut puteti face incepand de acum”.

Din pacate, nu multi iau in considerare faptul ca regretele au efecte pe termen lung asupra sanatatii si bunastarii. Pentru ca vietile parintilor sa nu mai fie umbrite de regrete, psihologul Greenberg ii sfatuieste pe parinti sa nu se mai pedepseasca si sa accepte faptul ca nimeni nu se naste invatat. Mai mult de atat, psihologul aduce in atentia parintilor care au regrete si faptul ca circumstantele in care majoritatea parintilor au fost nevoiti sa isi creasca copiii au fost unele dificile.

“Ganditi-va la viata voastra ca la o calatorie. Toata lumea face greseli, iar acestea pot fi transformate in  oportunitati de a invata lectii importante despre viata. Daca ramaneti blocati in trecut, regretand actiunile pe care le puteati face atunci, dar nu le-ati facut, riscati sa nu mai vedeti prezentul… prezentul in care sunt si copiii vostri. Ce nu ati putut face atunci, puteti face ACUM. Niciodata nu este prea tarziu!.

Tu ce ai fi vrut sa faci in viata copilului tau, dar nu ai facut?

 

Text: Andreea Popescu