Ce se ascunde in spatele posesivitatii din cuplu?

shutterstock_9151315Multe probleme in cuplu apar din cauza posesivitatii unuia dintre parteneri. Probabil ati vazut sau cel putin ati auzit de barbati care isi tin nevestele acasa si nu le permit sa iasa singure, sa se intalneasca cu prietenele sau sa se aranjeze “prea tare”. Sau de femei care iau foc doar cand partenerul lor indrazneste chiar si sa salute o alta femeie. Asa arata la suprafata o persoana posesiva.

Viata langa o astfel de persoana poate deveni un cosmar, mai ales daca partenerul nu-si da seama ca situatia nu este cauzata de el, ci de posesivitatea celuilalt izvorata din problemele sale interioare.

In primul rand, trebuie sa stiti ca persoanele geloase si posesive par persoane cu foarta multe incredere in sine, care stiu exact ce isi doresc si se lupta pentru a-si atinge obiectivele. Se poarta cu partenerii lor ca si cum acestia din urma ar fi copii si ii suspecteaza de infidelitate la cel mai mic semnal. In spatele aparentei lor de persoane sigure sta insa un complex de inferioritate urias. Acest complex se afla cel mai adesea la originea geloziei resimtite de o persoana care se manifesta prin posesivitate. In cartea sa ,“Overcoming Jealousy and Possessiveness”, psihologul Paul Hauck a identificat 6 caracteristici ale persoanelor posesive:

Complexul de inferioritate
Cei care sunt gelosi au foarte putina incredere in ei si se autoinvinovatesc tot timpul. Se judeca in functie de realizarile lor, de performante, de prieteni si de posesiuni. Cred despre ei ca sunt mai buni ca oameni doar daca arata mai bine, daca sunt mai bogati sau mai destepti decat ceilalti. Aceste persoane se invinovatesc daca nu au succes, bani si iubire si astfel ajung sa creada ca nu valoreaza nimic ca fiinta umana si ca sunt inferiori celorlalti. De aceea sunt dependenti de iubirea celorlalti si de aprobarea lor. Orice mic semn ca partenerul ar putea sa nu-i mai iubeasca este o amenintare extrem de serioasa pentru ei pentru ca respingerea ii sperie de moarte. Pentru ei, iubirea celorlalti este esentiala si de aceea o apara cu orice pret.

Mentalitatea stapan-sclav
Persoanele geloase, posesive nu sufera in tacere, ci, de multe ori, se manifesta agresiv verbal sau fizic asupra partenerului cand se simt neglijati sau in pericol de a fi parasiti. Aceste persoane profund posesive au o mentalitate periculoasa si nedemocratica, pe care o considera perfect justificata. Practic, filosofia lor se bazeaza pe raporturile dictator-sclav, unde ei sunt intotdeauna cei care dicteaza, iar partenerul trebuie sa fie sclavul vointei lor, sa fie un fel de proprietate a lor cu care ei pot face ce vor. Vor toata atentia celuilalt, insa ei nu respecta aceleasi reguli pe care i le impun partenerului.

Comportamentul de invins
Persoanele posesive sunt, de cele mai multe ori, oarbe din punct de vedere psihologic. Desi sunt frumoase, inteligente, sofisticate, sunt foarte capabile in multe domenii ale vietii, aceste persoane se comporta total neinspirat si paradoxal cand vine vorba de persoanele iubite. Cel mai mare dusman al acestui tip de om este chiar el insusi. Se teme sa nu piarda iubirea partenerului si, cu toate acestea, il indeparteaza prin comportamentul pe care il are, acela al unui copil agasant care tipa incontinuu pentru a primi ceea ce-si doreste. Acuzandu-l fara oprire pe celalalt de tot felul de lucruri imaginare, devenind violent, tot ceea ce realizeaza este sa il indeparteze.

Dificultate in acceptarea responsabilitatii
Persoanele geloase au mari dificultati in a-si accepta responsabilitatea pentru posesivitate. De obicei isi acuza partenerii pentru ceea ce simt, pentru problemele lor emotionale. Majoritatea persoanelor geloase nu au autocontrol si nu-si dau seama ca ceea ce le face geloase este doar ceea ce cred ele despre comportamentul celuilalt, si nu comportamentul efectiv al partenerului. Nu-si asuma responsabilitati si dau tot timpul vina pe celalalt, cauta motive pentru a-l acuza: ba ca a zambit cuiva, ba ca a intarziat, ba ca n-a stat acasa etc.

Egoismul si imaturitatea
Un posesiv este de obicei si un egoist care vrea sa isi satisfaca dorintele fara sa ia in calcul si nevoile celuilalt. Aceste persoane sunt intotdeauna egoiste cand ceva merge rau in relatie, desi in rest pot fi generoase si mature. Cand simt insa ca partenerul acorda atentie oricarui alt lucru in afara de ei, posesivii devin iritati. Pot face scene de gelozie chiar si in locuri publice, fara sa le pese de ce spun cei din jur, si isi terorizeaza iubitii deoarece ei cred ca partenerii lor sunt persoane rele, care trebuie sa fie pedepsite. Nu-i permit celuilalt nicio greseala si cred ca trebuie sa fie iubiti de acestia orice ar face.

Teama continua
O alta caracteristica a persoanelor posesive este teama continua si amenintarea pe care o resimt chiar si la cel mai inofensiv incident legat de relatia lor. Bineinteles, partenerii lor nu se pot comporta perfect, asa ca acestia gasesc motive pentru a se simti nemultumiti la tot pasul. Frica de a fi respinsi, de a nu fi iubiti le acapareaza posesivilor intreaga viata.
Toate aceste caracteristici sunt tipice posesivilor si te ajuta sa-i identifici si, pana la urma, sa te orientezi cand acestia incearca sa te dezorienteze. Pentru ca atunci cand nu cunosti aceste manifestari, un partener posesiv iti poate insufla un permanent sentiment de vinovatie, care iti poate face viata un cosmar.

Text: Bianca Badescu