Ceaiuri recomandate pentru sănătatea ficatului

Sunt mai multe ceaiuri pentru ficat care îl ajută să se regenereze și să-și recapete buna funcționare.

Organismul oferă deseori semne pe care nu ar trebui să le ignori. Ajută-l atunci când are nevoie și evită instalarea afecțiunilor sau a bolilor.

Farmaciștii Catena recomandă suplimentul alimentar HepatoSuport de la Naturalis, cu un amestec de extracte de Armurariu și de Anghinare contribuie la menținerea sănătății ficatului prin protejarea celulei hepatice, la favorizarea producției de bilă și susținerea digestiei.

Multe, pot debuta atunci când ficatul nu mai face față. Dacă știi că alimentația ta are lacune, gândește-te, din când în când, la ficat.

La fel și în cazul în care ești deja consumator de medicamente pentru diferite afecțiuni sau boli.

Poți ajuta ficatul dacă bei, regulat, ceaiuri pentru ficat cum sunt cele de: anghinare, verde, gâlbenele, turmeric, armurariu, etc.

Important este să consulți medicul înainte, să înțelegi importanța ficatului, cum acționează aceste plante și cum să urmezi cure pe parcursul anului.



Importanța sănătății ficatului

Ficatul este un organ de bază în organism, îndeplinește peste 500 de funcții în organism, ai grijă de el!

Iată 4 dintre cele mai importante funcții ale ficatului:

  1. Celulele hepatice secretă bila iar cu ajutorul ei, este posibilă absorbția mineralelor, vitaminelor, nutrienților, etc.
  2. Detoxifică și metabolizează toxinele și le elimină cu ajutorul secreției biliare.
  3. Stochează și distribuie nutrienții și face toate transformările necesare pentru ca organismul să aibă energie.
  4. Are un rol important în activarea și conversia vitaminelor B în depozite de fosfat, convertește colesterolul în săruri biliare și are rol în producerea proteinelor necesare sângelui.

Dacă bei ceaiuri pentru ficat, urmezi cure pe parcursul vieții, îl poți ajuta să-și îndeplinească toate funcțiile.

Ajută-ți ficatul consumând ceaiuri pentru ficat

Trebuie să ai în vedere că pentru a te bucura de rezultate atunci când bei ceaiuri pentru ficat sau suplimente din plante, trebuie să ai răbdare.

Curele de ceaiuri pentru ficat sunt mai mult o prevenție, dar pot ajuta în diferite afecțiuni alături de tratament. Stabilește asta cu medicul tău!

Când ficatul a obosit, o bună soluție este să consumi ceaiuri pentru ficat, apă și să elimini ce este toxic pentru a-l ajuta să-și revină.

Aceste ceaiuri pentru ficat sunt benefice persoanelor consumatoare de tutun, zahăr, alcool, sau care au afecțiuni hepatice ori care lucrează în medii toxice.

Urmărește care ar putea fi contraindicațiile în situația ta, dacă există alergii la diferite plante și recomandările în cazul unei sarcini sau dacă alăptezi.

6 ceaiuri pentru ficat

O multitudine de ceaiuri pentru ficat susțin funcționarea lui. Vorbim, aici, despre cele mai cunoscute și cu rezultate bune.

Iată care sunt cele 6 ceaiuri pentru ficat recomandate:

1.     Ceaiul de anghinare

Extractul de anghinare stimulează funcția hepatică și biliară. Mai exact, protejează ficatul de posibile leziuni și, susține creșterea țesutului nou, iar bila elimină toxinele din ficat.

S-a descoperit, în cazul subiecților cu ficat gras (non-alcoolic), că administrarea de extract de anghinare timp de două luni, reduce inflamația, depunerea de grăsime se reducea substanțial, comparativ cu cei care nu consumau extractul de anghinare.

Consumând ceaiuri pentru ficat precum cel de anghinare, ficatul tău va primi antioxidanți cum sunt cinarina și silimarina.

Pentru prepararea infuziei de anghinare, în 500 ml de apă clocotită adaugă o lingură de frunze de anghinare și acoperă vasul pentru 5 minute. Ulterior, strecori și consumi ceaiul astfel: 250 ml dimineața iar cealaltă jumătate înaintea meselor de prânz și de seară. Poți urma o cură de 14 zile.

Pentru o imunitate de fier înceracă ImunoSuport Express care contribuie la funcționarea optimă a sistemului imunitar, datorită combinației de vitamina D, vitamina C și zinc, care acționează sinergic.

2.     Ceaiul verde

Este unul dintre cele mai apreciate ceaiuri pentru ficat pentru că vine cu o concentrație mare de antioxidanți.

În plus, aceste ceaiuri pentru ficat au capacitatea de a combate efectul radicalilor liberi și ajută organismul din mai multe puncte de vedere, dar în exces, îți pot crea neplăceri.

Ceaiul verde se prepară astfel: într-un vas de 250 ml de apă clocotită, pui 2 pliculețe de ceai verde și îl acoperi pentru 10 minute. Apoi, scoți pliculețele și poți adăuga miere pentru indulcire, dar nu când ceaiul este fierbinte.

Îl poți consuma de 2 ori pe săptămână pentru maxim 3 luni, o cură.

3.     Ceaiuri pentru ficat din rădăcini de păpădie sau frunze de măslin

Aceste ceaiuri pentru ficat încetinesc procesul de oxidare și ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Ambele, au un puternic efect detoxifiant. Ceaiul de păpădie va stimula producția de bilă și metabolizarea grăsimilor. Este recunoscut pentru funcția sa hepatoprotectoare.

Prepararea ceaiului de păpădie se face prin infuzarea a două lingurițe de frunze uscate de păpădie în 250 ml de apă iar după ce au dat un clocot, le acoperi pentru 10 minute.

Strecori lichidul iar pentru îndulcire poți adăuga miere atunci când ajunge la temperatura camerei. Îl poți consuma maxim 3 săptămâni, 2 căni pe zi: una dimineața pe stomacul gol și una seara, înainte de culcare.

4.     Ceaiul de turmeric

Turmericul vine la rândul său cu proprietăți antioxidante pentru a reduce inflamația și a sprijini repararea țesuturilor ficatului afectat de boli precum: steatoza hepatică sau hepatita C.

Într-un vas de 250 ml de apă pus pe foc se adaugă o linguriță de turmeric și una de scorțișoară, atunci când începe să fiarbă. Amestecă-le și poți retrage vasul de pe foc, acoperă-l pentru infuzare, 10-15 minute. Strecoară conținutul, lasă-l la răcit și adaugă o lingură de miere.

Poți consuma câte o cană pe zi, dar dacă ești consumator de medicamente, întreabă medicul dacă intenționezi să consumi aceste ceaiuri pentru ficat.

5.     Ceaiul de armurariu

Consumul de ceaiuri pentru ficat din armurariu este recomandat în cazul afecțiunilor hepatice pentru că este bogat în silimarină, aminoacizi, acid fumaric și în lipide.

Cu alte cuvinte, susține regenerarea celulară și este un bun antiinflamator. Silimarina este cunoscută pentru capacitatea de a susține reducerea leziunilor hepatice.

Armurariu este, încă, în atenția cercetătorilor, dar primele rezultate arată că este bun în prevenție și mici afecțiuni ale ficatului.

Infuzia de armurariu se prepară dintr-o linguriță jumătate de fructe de armurariu măcinate într-o cană cu apă și se lasă la infuzat 15 minute. Poți consuma 2 căni pe zi într-o cură de 2 săptămâni.

6.     Ceaiuri pentru ficat din gălbenele

Fac parte din gama de ceaiuri pentru ficat cu rol antiinflamator, antiseptic și de regenerare.

Ține cont că nu poți consuma galbenele proaspete, pot irita stomacul, intestinele, vezica urinară, rinichii sau pot provoca diaree.

Evită să-l consumi pentru perioade lungi de timp, alege o cură de 2 luni în care să consumi 1-2 căni de ceai de gălbenele pe zi.

Pentru preparare, adaugă 2 lingurițe de flori uscate în 300 ml de apă clocotită și consumă ceaiul înainte de mese (câte 100 ml).

Poți urma oricare cură de ceaiuri pentru ficat, de câteva ori pe an. Tratamentul pentru afecțiunile hepatice alături de remediile naturiste, prin ceaiuri pentru ficat sau comprimate, și un regim alimentar, îți poți susține sănătatea organismului și starea de bine.

text: Alina Kallos

Foto: shutterstock