Dieta mediteraneană – reguli, alimente permise și interzise

Dieta mediteraneană este una dintre cele mai permisive diete. De fapt, îți permite să faci trecerea către un comportament alimentar sănătos, într-un mod cât mai ușor.

Este, însă, important să ai grijă la combinațiile alimentelor la fiecare masă, cantitate și să elimini alimentele procesate.

 Farmaciştii Catena recomandă LipidoSlim Naturalis, un supliment alimentar care ajuta la mentinerea greutatii corporale in limite normale, contribuie la eliminarea apei din organism, sustine metabolismul lipidelor si al carbohidratilor. Contribuie la completarea necesarului de vitamine, ajuta la mentinerea nivelului normal al glucozei din sange.

În mare parte, dieta mediteraneană se bazează pe consumul de legume, fructe, carne grăsimi sănătoase, toate consumate cât mai natural, crude sau gătite în condiții cât mai puțin nocive.

Dacă reușești să o adopți pe termen lung și, să renunți la ce este toxic, vei observa că organismul tău se stabilește într-un echilibru și o armonie atât pe interior cât și la exterior.

Ai nevoie de multă răbdare pentru că acest tip de dietă nu îți aduce rezultate imediate, dacă vrei să slăbești, dar te va conduce spre o greutate ideală pentru tine dacă o urmezi corect.

Totuși, pentru a putea urma această dietă trebuie să înțelegi ce presupune, care sunt regulile și posibilele riscuri.

Vorbește cu medicul tău pentru a stabili cât mai clar care sunt nevoile tale și, cum poți urma dieta mediteraneană pentru a-ți atinge scopul.



Ce este dieta mediteraneană?

După cum intuiești din denumire, dieta mediteraneană este caracteristică zonei mediteraneene. În fapt, ea se bazează pe consumul de legume și fructe proaspete, pește, grăsimi sănătoase, totul în cantități moderate.

Dieta mediteraneană este una dintre cele mai sănătoase diete, este cea care te va conduce ușor, spre un stil alimentar sănătos.

Pentru că aceasta face parte din tradiția anumitor popoare, în 2007 mai multe guverne (Spania, Grecia, Italia și Maroc) au cerut ca dieta mediteraneană să fie inclusă în UNESCO. S-a întâmplat în noiembrie 2010.

Dieta mediteraneană aduce foarte multe beneficii organismului uman și este simplu de urmat.

Beneficiile dietei mediteraneene

Poate nu știai, dar în țările în care speranța de viață este crescută, secretul stă exact într-un stil de alimentar sănătos, bazat pe dieta mediteraneană.

Mai multe studii au arătat că această dietă poate sprijini procesul de slăbire, având posibilitatea de a pierde până la 5 kilograme într-o săptămână, cu un plan bine conceput în acest sens.

Dieta mediteraneană nu te va ajuta să pierzi repede din kilograme, te ajută mai mult să treci la un regim alimentar sănătos iar această trecere să fie ușoară organismului.

Farmaciştii Catena recomandă ApetitSlim de la Naturalis, un supliment alimentar pentru slabit, care contine extracte din plante, vitamine si minerale pentru controlul senzatiei de foame, prevenind renuntarea la dieta sanatoasa.

Atfel, dieta mediteraneană vine cu beneficii precum:

  • Previne afecțiuni cum sunt diabetul de tip 2, Alzheimer,
  • În timp, te ajută să stabilești greutatea ideală pentru tine,
  • Ajută la stabilirea unei grăsimi corporale optime,
  • Sprijină sistemul digestiv,
  • Reduce riscul dezvoltării afecțiunilor cardiovasculare,
  • Dieta mediteraneană are un rol antiinflamator în organism,
  • Proporția mai mare de legume sprijină scăderea colesterolului.

Reguli pentru urmat în dieta mediteraneană

O primă regulă ar fi să nu consumi alimente procesate. Altfel, dieta mediteraneană este chiar permisivă și diversificată.

Tocmai din acest motiv, îți va fi mult mai ușor să adopți un comportament alimentar cât mai sănătos.

Cu alte tipuri de diete treci prin schimbări mai mari în timp ce dieta mediteraneană, va fi o trecere simplă, firească și în acord cu organismul tău.

Așa că, ai mai mult grijă la cantitatea pe care o mănânci și combinațiile alimentelor în farfurie:

  • jumătate să fie legume sau fructe,
  • Un sfert să fie cereale integrale,
  • Un sfert proteine sănătoase,
  • Grăsimile sănătoase le poți consuma ca mici gustări între mese.

Ceea ce vei găti se va face prin proces de fierbere, la abur, la grătar, la cuptor în cantități mici de ulei de măsline.

Evită să consumi carnea roșie sau redu cantitatea ei. Consumă în dieta mediteraneană, carne albă: pește, curcan, pui, rață și iepure.

În dieta mediteraneană este recomandat să reduci brânzeturile și ouăle (cât mai slabe) și nu te feri de plantele aromatice pentru că sunt vedetele bucătăriei mediteraneene.

Alimente permise și interzise în dieta mediteraneană

Lista de alimente pe care le poți consuma în dieta mediteraneană este cât se poate simplă. Astfel, atunci când îți pregătești farfuria, pentru fiecare masă, include: 60% carbohidrați, 25%proteine și 15%grăsimi.

Pentru inspirație, iată o listă cu o parte generoasă din alimentele permise în dieta mediteraneană:

  1. Legume: roșii, castraveți, broccoli, dovlecei, morcovi, vinete, conopidă, gulii, cartofi, kale, varză de Bruxelles.
  2. Fructe: mere, banane, căpșuni, piersici, struguri, pepene galben/roșu, smochine, citrice.
  3. Cereale integrale: pâine/paste integrale, orez brun, fulgi de ovăz, orz, bulgur (cușcuș).
  4. Carne: pui, curcan, rață, iepure.
  5. Pește și fructe de mare: ton, somon, sardine, păstrăv, creveți, macrou, scoici.
  6. Leguminoase: mazăre, năut, fasole, linte.
  7. Semințe și nuci: alune, semințe de floarea soarelui, nuci, migdale, caju, unt de arahide.

Farmaciştii Catena recomandă KiloSlim Gold, un supliment alimentar pentru slabit, special conceput pentru a sprijini organismul in timpul procesului de slabire.

De cealaltă parte, principiile în dieta mediteraneană se bazează pe echilibru iar dacă îți propui să adopți un stil de viață sănătos, produsele de mai jos nu au ce căuta în farfuria ta.

Listă de alimente INTERZISE dacă urmezi dieta mediteraneană:

  1. Carne procesată: hot dog, cârnați, crenvuști, bacon, hamburger.
  2. Uleiuri hidrogenate: uleiul vegetal, uleiul de rapiță, uleiul din semințe de soia, uleiul de șofran.
  3. Alimente procesate: semipreparate congelate, sucurile carbogazoase, brânza procesată, bomboane sau orice tipuri de deserturi bogate în zaharuri, dulciuri, etc.
  4. Băuturile alcoolice.

Menționăm că sunt voci care susțin că vinul roșu ar fi totuși permis, cu moderație, căci nu face parte din dieta mediteraneană.

Posibile riscuri în dieta mediteraneană

După cum ai putut observa până acum, dieta mediteraneană se bazează foarte mult pe modul în care combini alimentele.

Tocmai din acest motiv, este făcută recomandarea pe proporții de grăsimi, proteine și carbohidrați.

Dieta mediteraneană te ajută cu succes să ajungi la echilibrul dorit și la un comportament alimentar adecvat, dacă respecți indicațiile ei.

În funcție de ce rezultate îți propui să ai urmând dieta mediteraneană, pot exista mici riscuri.

Listele de alimente permise sau interzise sunt un reper pentru tine și, ai oricând opțiunea de a încerca dieta mediteraneană pentru o săptămână sau două pentru a putea urmări efectele ei.

  1. Oricât de mult ți-ar plăcea caju, de exemplu, ai grijă la cantitatea de grăsimi consumată zilnic. Depășirea cantității de grăsimi te duce spre acumularea în greutate.
  2. Și proteina poate ridica niște probleme în cazul femeilor cu vârstă de peste 50 de ani. La rândul său poate conduce spre luarea în greutate.
  3. Va fi necesar să găsești soluții alternative pentru Vitamina D, Fier și Calciu pentru că acestea se găsesc mai mult în carnea roșie, pe care o vei reduce în dieta mediteraneană.
  4. Simplul fapt că înainte consumai dulciuri poate fi dur pentru tine să renunți la ele. Din când în când, atunci când simți o poftă de dulce zdravănă, fă-ți acea poftă, dar redu cantitatea cât de mult se poate. În timp, vei putea renunța.

Dieta mediteraneană nu este greu de urmat iar beneficiile ei sunt incontestabile. Secretul este să nu-ți pierzi răbdarea și să nu renunți.

De fiecare dată când o vei lua pe căi greșite, amintește-ți ce ți-ai propus și întoarce-te la dieta mediteraneană.